Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021

Ο δωδεκάλογος για την «άνθηση»της Αργολίδας!

Με σπάνιο αρχαιολογικό πλούτο (Μυκήνες, Επίδαυρος, αρχαίο θέατρο Αργους, αρχαία Λέρνη κ.λπ.), μοναδικά μνημεία από τα πρώτα χρόνια του σύγχρονου ελληνικού κράτους, πρωτεύουσα του οποίου υπήρξε το Ναύπλιο, πανέμορφες παραλίες, αλλά και μεγάλες δυνατότητες της γεωργίας, με προμετωπίδα τα εσπεριδοειδή, η Αργολίδα διαθέτει εξαιρετικές αναπτυξιακές προοπτικές. Ωστόσο, όλο αυτό το αξιοζήλευτο κεφάλαιο δεν έχει αποδώσει ακόμη σε ικανοποιητικό βαθμό στην τοπική οικονομία. Η ΝΟΔΕ Αργολίδας της Ν.Δ., με πρόεδρο τον Δημήτρη Σχοινοχωρίτη και υπεύθυνο προγράμματος τον Δημήτρη Μπιτζή, έπειτα από ενδελεχή μελέτη εκπόνησε σχέδιο για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νομού.

Στις ενδιαφέρουσες προτάσεις για την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος περιλαμβάνονται και οι εξής:

1.Αναβάθμιση των μουσείων και ολοήμερη λειτουργία τους, συμπεριλαμβανομένων Κυριακών και αργιών.

2.Καθιέρωση ολοκληρωμένων διαδρομών με όλα τα αρχαιολογικά αξιοθέατα του νομού.

3.Καθιέρωση δύο μορφών εισιτηρίου για τις επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους. Ενός στη βασική τιμή για είσοδο σε συγκεκριμένο χώρο και άλλου στη διπλάσια τιμή με δυνατότητα εισόδου σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

4.Διεθνοποίηση του Φεστιβάλ Επιδαύρου.

5.Δημιουργία συνεδριακού κέντρου.

6.Δημιουργία μαρίνας στο λιμάνι του Ναυπλίου ή της Νέας Κίου.

7.Ιδρυση μουσείου «σύστασης του νεότερου ελληνικού κράτους» σε έναν από τα κτήρια της εποχής Καποδίστρια που βρίσκονται στο Αργος ή στο Ναύπλιο, με δυνατότητα διαδραστικής μάθησης της σύγχρονης Ιστορίας μας στα παιδιά.

8.Επίσης, προτείνεται «η ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου και η σύνδεση του Ναυπλίου με τον προαστιακό της Αθήνας, που θα φέρει την πρωτεύουσα ακόμη πιο κοντά στην Αργολίδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προσέλκυση νέων κατοίκων και την αποκέντρωση».

Εμφαση στην βιολογική καλλιέργεια

Οσον αφορά τον πρωτογενή τομέα, η ΝΟΔΕ Αργολίδας προτείνει, μεταξύ άλλων, και τα ακόλουθα, με σκοπό τη δημιουργία ταυτότητας για τα αγροτικά προϊόντα και την αύξηση των εισοδημάτων αγροτών και κτηνοτρόφων:

1.Σχεδιασμός ενιαίας ταυτότητας και ανάπτυξη ομοιόμορφων πάγκων πώλησης στις λαϊκές αγορές της Αττικής.

2.Αλλαγή τρόπου άρδευσης, με επιδότηση της χρήσης σταγονιδίων, για μείωση του κόστους, αλλά και της σπατάλης του νερού.

3.Εμφαση στη βιολογική καλλιέργεια.

4.Διάθεση ανεκμετάλλευτων εκτάσεων για βοσκοτόπια προς ανάπτυξη της βιολογικής κτηνοτροφίας.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ