Παρασκευή, 23 Απρ 2021

Ο εισαγγελέας «ξεσκονίζει» (!) Τουρκολιά και Χριστοδούλου

Επανέρχεται η προανακριτική εξέταση για την πώληση της Πανγαία από την Εθνική! Ελεγχος σε τέσσερα σημεία της συμφωνίας

Από τη Δικαιοσύνη ελέγχεται η πώληση της εταιρίας Πανγαία από την Εθνική Τράπεζα στην ισραηλινών συμφερόντων Invel, μια συναλλαγή με τεράστιο οικονομικό αντικείμενο (653.000.000 ευρώ), η οποία συμφωνήθηκε από τη διοίκηση Τουρκολιά – Χριστοδούλου της Εθνικής Τράπεζας το 2014 και προκάλεσε το ενδιαφέρον της αγοράς για πολλούς λόγους: πρώτον, ο αγοραστής χρηματοδοτήθηκε από τον πωλητή (δηλαδή την Εθνική Τράπεζα) με χαμηλότοκο δάνειο, δεύτερον, γιατί ένα μέλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που ενέκρινε τη συναλλαγή είπε «όχι» και εν συνεχεία υπέβαλε παραίτηση και, τρίτον, γιατί η Εθνική Τράπεζα δεν διενήργησε διαγωνισμό. Το θέμα έφθασε μέχρι τη Βουλή με σχετικές ερωτήσεις που κατατέθηκαν από βουλευτές διάφορων κομμάτων, μεταξύ αυτών και του ΠΑΣΟΚ, που συγκυβερνούσε με τη Νέα Δημοκρατία. Πρόεδρος στο διοικητικό συμβούλιο της Πανγαία ήταν και παραμένει ο Χρήστος Πρωτόπαπας, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος έκανε τον παρατηρητή του ΠΑΣΟΚ στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα στο Παρίσι!

Η προκαταρκτική εξέταση, που διέταξε η Δικαιοσύνη, ξεκίνησε εδώ και μήνες για την υπόθεση, αλλά κάπου στην πορεία ατόνησε, αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές. Τώρα επανέρχεται, καθώς η νέα κυβέρνηση θέλει να επιταχυνθούν οι δικαστικές έρευνες, που είναι σε εκκρεμότητα.
Η υπόθεση ξεκίνησε με αφορμή δημοσίευμα της εξειδικευμένης στα τραπεζικά θέματα ιστοσελίδας bankingnews.gr, ενώ κλήθηκε από τον ανακριτή για να καταθέσει και ο επικεφαλής του bankingnews.gr, δημοσιογράφος Πέτρος Λεωτσάκος.
Σύμφωνα με το bankingnews.gr, η εισαγγελέας Διαφθοράς κυρία Τριανταφύλλου διερευνά τα εξής:
1. Την πώληση της Πανγαία στην ολλανδική εταιρία Invel.
2. Την εξαγορά ακινήτου ύψους 120.000.000 ευρώ στην Παιανία.
3. Τις αγορές άλλων ακινήτων.
4. Τον ρόλο που έπαιξε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Στο στόχαστρο των αρχών έχουν τεθεί και άλλα στοιχεία, όπως για παράδειγμα τα διαφημιστικά κονδύλια της περιόδου Τουρκολιά – Χριστοδούλου καθώς και ο τρόπος της διαχείρισής τους.
Το τότε διοικητικό δίδυμο της Εθνικής Τράπεζας ήταν προσωπική επιλογή του τέως πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος είχε και φιλικές σχέσεις με τον Αλέξανδρο Τουρκολιά. Εντύπωση, πάντως, είχε προκαλέσει η διατήρηση στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας του Πέτρου Χριστοδούλου, όταν ο τελευταίος παραιτήθηκε από αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, για να αναλάβει επικεφαλής στην εταιρία του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο ίδιος προηγουμένως είχε προκαλέσει το δημόσιο αίσθημα με τον πολυτελή γάμο του στον Αστέρα Βουλιαγμένης.
Ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς αποχωρεί από τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας στις 23 Μαρτίου 2015. Στη θέση του αναλαμβάνει ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ