Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021

Ο Ελληνας «Sotheby’s» και η εξίσωση του χάους

Θα μπορούσε να τον χαρακτηρίσει κανείς τον Mr… Sotheby’s της Θεσσαλονίκης. Εχει, άλλωστε, δημοπρατήσει ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί, από γλυπτά, πίνακες, έπιπλα, ασημικά τσάρων μέχρι… νησιά στη Χαλκιδική. Ο 42χρονος Θεσσαλονικιός Σταύρος Μυρωνίδης, η «ψυχή» της Myrό Antiques House, σπούδασε μαθηματικά στις ΗΠΑ στο Μακάλεστερ και στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, δίδαξε στο πανεπιστήμιο Purdue και ασχολήθηκε με τα μαθηματικά του χάους. Φοιτητής ακόμα στην Αμερική, «έτρεχε» επιχείρηση αντικών στη Θεσσαλονίκη, στέλνοντας παλαιά αντικείμενα από τα ταξίδια του, τα οποία πουλούσε η μητέρα του στην Ελλάδα.

Το 2001 επέστρεψε στην Ελλάδα και ανέπτυξε την οικογενειακή επιχείρηση Myrό Antiques House, ίδρυσε στη συνέχεια τη Myrό Gallery, αναπτύσσοντας παράλληλα δραστηριότητα στο real estate, το εμπόριο τέχνης, αλλά και αναλαμβάνοντας ο ίδιος πολιτιστικές πρωτοβουλίες, όπως η Greek Marble Initiative, την οποία ξεκίνησε το 2013.
Σε όλη την πορεία του τα μαθηματικά είχαν τον πρώτο λόγο, αφού καθόριζαν και διέτρεχαν τις κινήσεις του, ενώ ο τρόπος σκέψης τον βοήθησε στην ανάπτυξη της δράσης του,  αφού πάντα αποφάσιζε με βάση το θετικό προσδόκιμο, όπως λέει στη «δημοκρατία».

«Γυρίζοντας στην Ελλάδα θέλησα να ξεφύγω από το κλασικό εμπόριο τέχνης και να μεταφέρω τον τύπο των δημοπρασιών που γίνονταν στις ΗΠΑ. Θέλω οι άνθρωποι να έρχονται σε μένα για να πάρουν κάτι καλύτερο από αυτό που έχουν, δημοπρατώντας το παλιό» σημειώνει. Παραδέχεται ότι ο κόσμος στην Ελλάδα και εν προκειμένω στη Θεσσαλονίκη δεν έχει μεγάλη εξοικείωση με τις δημοπρασίες, διαπιστώνει όμως ότι τελευταία όλο και περισσότεροι νέοι δείχνουν ενδιαφέρον. Ο ίδιος λατρεύει την τέχνη και δη την art deco και τις καθαρές γραμμές των δεκαετιών του ’20 και του ’30.

Μαρία Μαθιοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ