Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

Ο εμίρης του Κατάρ που συνηθίζει να στρίβει «διά του αρραβώνος»

Αρχισε πάλι τις «κόνξες» ο εμίρης του Κατάρ, σεΐχης Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι, όπως είχε γίνει παλαιότερα με τον Αστακό και τα Μεταλλεία Κασσάνδρας.

Παρά τις διαρροές όλο το προηγούμενο δίμηνο, ότι και καλά το επενδυτικό ταμείο του Κατάρ θα συμμετάσχει στον τελικό γύρο των προσφορών για το Ελληνικό και ότι υπάρχει ενδιαφέρον τόσο για την εκμετάλλευση του Αστέρα της Βουλιαγμένης όσο και για αγορά μεριδίου στη Finansbank, τον κερδοφόρο βραχίονα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας στην Τουρκία, ο εμίρης βρίσκεται εντελώς αλλού. Ούτε καν στη διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον Αστέρα δεν εμφανίστηκε το Κατάρ, προκαλώντας την έκπληξη των στελεχών του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.

Διότι μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ντόχα, κατά την οποία είχε διαβεβαιώσει τους συνομιλητές του πως το κλίμα στη χώρα μας έχει αλλάξει και ότι ο ίδιος θα παρεμβαίνει έτσι ώστε να επιλύει οποιοδήποτε γραφειοκρατικό ζήτημα προκύψει στην πορεία υλοποίησης της όποιας επένδυσης αποφασίσουν να πραγματοποιήσουν στην Ελλάδα, είχαν μείνει με την εντύπωση ότι ο ελληνολάτρης εμίρης θα ήταν μέσα στους υποψήφιους επενδυτές.

Χωρίς νόμους

Δεν ήταν, όμως, και καθώς φαίνεται εάν δεν δοθεί εντολή (!) από πολύ υψηλά να λειτουργούν οι διάφορες υπηρεσίες προς όφελος του πάμπλουτου εμίρη, χωρίς να παρεμβαίνουν νόμοι και διατάξεις, τα δολάρια του Κατάρ μάλλον θα τα δει μόνο η ελληνοαυστραλέζικη οικογένεια Σταμούλη και κανείς άλλος. Οι Σταμούληδες ήταν οι ιδιοκτήτες του νησιού Οξυά στο Ιόνιο, την οποία απέκτησε ο εμίρης Αλ Θάνι έπειτα από παζάρι έξι μηνών.

H αλήθεια είναι ότι ο εμίρης θα χρειαστεί την άνωθεν βοήθεια εάν θέλει να χτίσει κάτι περισσότερο από ένα… ξύλινο περίπτερο 80 τ.μ. στην Οξυά. Το νησί βρίσκεται όχι μόνο εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού, αλλά περιλαμβάνεται και στο Δίκτυο Natura ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας και περιοχή κοινοτικού ενδιαφέροντος. Η ειδική νομοθεσία για το Σύμπλεγμα των Εχινάδων έχει καθορίσει και τις χρήσεις γης με βάση την ΚΥΑ 22306/ΦΕΚ 477/31.5.2006, η οποία είναι αυστηρή και μόνο η αναθεώρησή της θα επιτρέψει την ανέγερση κατοικιών ή την κατασκευή λιμανιού από τον εμίρη.

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που εμίρης «κάνει» επενδύσεις στη χώρα μας. Και επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου κάποιοι μιλούσαν για βροχή από «πετροδόλαρα». Ωστόσο, και τότε λίγοι πήραν στα σοβαρά τη «φούσκα» των τεράστιων επενδύσεων που υποτίθεται ότι θα πραγματοποιούσε το Κατάρ, παρά τις κινηματογραφικές σκηνές από τη δήθεν τεράστια συμφωνία που υπέγραψε ο Γ. Παπανδρέου τον Σεπτέμβριο του 2010 στη Νέα Υόρκη, τα ταξίδια υπουργών, όπως ο Χ. Παμπούκης, στην Ντόχα και τις δηλώσεις του τύπου «είναι κανονισμένο».

Υπενθυμίζεται ότι λίγες εβδομάδες μετά την πανηγυρική συμφωνία Γ. Παπανδρέου – Αλ Θάνι στη Νέα Υόρκη, η οποία υποτίθεται δέσμευε το Κατάρ για επενδύσεις 5,5 δισ. δολαρίων στην Ελλάδα, ήρθε το ναυάγιο του σχεδίου για κατασκευή τερματικού σταθμού φυσικού αερίου και μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στον Αστακό.

Και άγνωστοι!

Τότε οι πολίτες διαπίστωσαν εμβρόντητοι ότι στην πολυδιαφημισμένη επένδυση είχαν εμπλακεί διάφοροι άγνωστοι και αγνώστων προθέσεων. Το ίδιο συνέβη και με τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική, έναν χρόνο μετά την αποτυχία του Αστακού. Η European Goldfields, που κατείχε τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική, αναζητούσε κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της εξόρυξης και ήλθε σε συμφωνία με το Κατάρ. Μεγαλύτερος μέτοχος της European Goldfields ήταν ο κατασκευαστικός όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ο οποίος είχε αποκτήσει την άδεια αντί μόλις 11.000.000 ευρώ προ δεκαετίας. Κατά τη διάρκεια συνάντησης του Γ. Παπανδρέου με τον εμίρη Αλ Θάνι στη Γαλλία συμφωνήθηκε να πέσουν οι υπογραφές στο Μαξίμου, όπως και συνέβη στις αρχές Οκτωβρίου 2011. Η ιδιωτική συμφωνία πανηγυρίστηκε δεόντως. Λίγες ημέρες μετά ο εμίρης έμαθε ότι η European Goldfields συμφώνησε να πωληθεί στην καναδική Eldorado Gold, με αποτέλεσμα να τιναχθούν στον αέρα τα σχέδια του Κατάρ για τον χρυσό της Χαλκιδικής.

Οι επενδύσεις του εμίρη ανά την υφήλιο

Αν και φαίνεται μελιστάλαχτος, ο εμίρης έχει τη φήμη του σκληρού διαπραγματευτή, που επενδύει μόνο εκεί όπου βλέπει σίγουρες και γρήγορες αποδόσεις. Μια γεύση από τη στρατηγική της Qatar Investment Authority (QIA), που διαχειρίζεται 85 δισ. δολάρια από τον πλούτο του εμιράτου, πήρε και ο Κύπριος τέως Πρόεδρος Δημ. Χριστόφιας: Εδώ και χρόνια έχει συμφωνήσει επένδυση του Κατάρ σε ακίνητο στη Λευκωσία, αλλά δεν έγινε ποτέ τίποτα.

Ωστόσο, η Qatar Investment Authority -δηλαδή η κρατική εταιρία επενδύσεων του Κατάρ- έχει δεκάδες επενδύσεις από το Λονδίνο και τη Ρώμη έως τη Νέα Υόρκη και την Ντόχα.

Στις εμβληματικές του ιδιοκτησίες συμπεριλαμβάνονται τα περίφημα πολυκαταστήματα Harrods (100%) στο Λονδίνο, το Ολυμπιακό Χωριό επίσης στην πρωτεύουσα της γηραιάς Αλβιώνας, το 25% της βρετανικής αλυσίδας super market Sainsbury’s, το 15,1% του λονδρέζικου χρηματιστηρίου (London Stock Exchange), το 6,65% της τράπεζας Barclays, το 27,68% της εταιρίας ακινήτων Songbird Estates, το κτίριο Canary Wharf, ένας από τους πιο γνωστούς ουρανοξύστες στο Λονδίνο, το 1,03% του οίκου Luis Vuitton, το 2% του ομίλου τηλεπικοινωνιών Vivendi, το 10% της Porsche, το 17% της Volkswagen. το 10% της κατασκευαστικής εταιρίας Hochtief, το 7,94% της ισπανικής εταιρίας ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου Iberdrola, το 5,7% της τράπεζας Credit Suisse, το 14,9% της μεταλλευτικής εταιρίας Xstrata, άγνωστο ποσοστό στη μεγάλη εταιρία κινηματογραφικών παραγωγών Miramax, το 5,2% του οίκου πολυτελείας Tiffany & Co, το 100% της τουριστικής εταιρίας Smeralda Holdings στη Σαρδηνία, το ξενοδοχείο Gallia στη Ρώμη, τον οίκο μόδας Valentino, καθώς και το Al Jazeera, το πιο αγαπητό ειδησεογραφικό δίκτυο στον αραβικό κόσμο με στούντιο στην Ντόχα, πρωτεύουσα του Κατάρ.

Ξανθή Γούναρη

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ