Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

Ο ενδιαφερόμενος θα προσκομίζει αποδεικτικό μη οφειλής (για πέντε χρόνια) του ακινήτου!

Για να συνταχθεί εφεξής μια συμβολαιογραφική πράξη αποδοχής κληρονομιάς θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να προσκομίσει πιστοποιητικό εξόφλησης όλων των φορολογικών υποχρεώσεων της τελευταίας πενταετίας για τα ακίνητα. Αυτό προβλέπεται σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών.

Οι συμβολαιογραφικές πράξεις αποδοχής κληρονομίας, που καταρτίζονται από τις 20 Ιανουαρίου 2014, πρέπει υποχρεωτικά να συνοδεύονται από το συγκεκριμένο πιστοποιητικό , το οποίο θα αποδεικνύει ότι ο αιτών έχει εξοφλήσει τους φόρους, τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που όφειλε την τελευταία πενταετία.

Από την 1η Ιανουαρίου, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, απαιτείται η μνημόνευση και η επισύναψη ή η προσκόμιση του εν λόγω πιστοποιητικού, κατά περίπτωση, για την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων σε ακίνητα και δικαιώματα επί ακινήτων για τα πέντε προηγούμενα έτη.

Το πιστοποιητικό ή την υπεύθυνη δήλωση, κατά περίπτωση, υποχρεούται να προσκομίζει ο εξ αδιαθέτου ή ο εκ διαθήκης κληρονόμος, ο οποίος ήταν υπόχρεος στην υποβολή δήλωσης για τα αντίστοιχα έτη. Πιστοποιητικό επίσης προσκομίζεται από τον κληρονόμο και για τον αποβιώσαντα, εφόσον δεν έχει παρέλθει από τον θάνατό του το χρονικό διάστημα για το οποίο προβλέπεται η λήψη του πιστοποιητικού.

To πιστοποιητικό αφορά τα φυσικά πρόσωπα ιδιοκτήτες ακινήτων. Είναι πλέον απαραίτητο για κάθε μεταβίβαση ακινήτου, για αποδοχή κληρονομιάς ακινήτου και κάθε συμβολαιογραφική πράξη που αφορά ακίνητη περιουσία. Το πιστοποιητικό για φυσικά πρόσωπα θα εκδίδεται μέσω του TAXISnet με τους προσωπικούς κωδικούς του φορολογουμένου. Για το έτος 2014 χορηγείται πιστοποιητικό για τα έτη 2010-2013. Το πιστοποιητικό για φυσικά πρόσωπα εκδίδεται για κάθε Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) χωριστά. Το πιστοποιητικό απαιτείται για όλους τους φορολογουμένους που συμβάλλονται στο ίδιο συμβολαιογραφικό έγγραφο, για τα έτη 2010 έως και 2013, εφόσον είχαν υποχρέωση να συμπεριλάβουν το ακίνητο ή το δικαίωμα επί ακινήτου στις δηλώσεις ΦΑΠ.

Οι 10+1 λόγοι για την έκδοση του πιστοποιητικού

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η σχετική φορολογική νομοθεσία, όπως τροποποιήθηκε φέτος, το συγκεκριμένο πιστοποιητικό εκδίδεται για τους κάτωθι λόγους:

-Μεταβίβαση ακινήτου με επαχθή αιτία
-Μεταβίβαση ακινήτου με εκούσιο πλειστηριασμό
-Μεταβίβαση ακινήτου με χαριστική αιτία
-Συμβολαιογραφικό προσύμφωνο ακινήτου
-Αποδοχή κληρονομιάς
-Εγγραφή υποθήκης
-Σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας
-Σύσταση πραγματικής δουλείας επί ακινήτου
-Σύσταση προσωπικής δουλείας επί ακινήτου
-Ανταλλαγή ακινήτου
-Συζήτηση αγωγής ενώπιον δικαστηρίου

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ