Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2020

Ο Ερντογάν ονειρεύεται τη δικτατορία του Iσλάμ με μακρύ χέρι τη ΜΙΤ!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Οι πρόσφατες εκλογές στην Τουρκία ανέδειξαν και πάλι νικητή τον Ρ.Τ. Ερντογάν, αν και με σχετικές απώλειες και αύξηση της δυνάμεως των δύο κομμάτων της αντιπολιτεύσεως, αλλά το γενικό συμπέρασμα που επικρατούσε ακόμη και πριν από τις εκλογές ήταν ότι, παρά το ευνοϊκό για αυτόν αποτέλεσμα, το πολιτικό πρόβλημα της Τουρκίας θα παραμείνει άλυτο, χωρίς να αποκλείεται και η περαιτέρω επιδείνωσή του.

Οι αλλεπάλληλες αποκαλύψεις για οικονομικά σκάνδαλα τεσσάρων υπουργών του αλλά και του ίδιου και της οικογένειάς του, συμπεριλαμβανομένης και της αποκαλύψεως της συζητήσεως μεταξύ του ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου, του ΥΦΥΠΕΞ Φεριντούν Σινιρλίογλου, του υπαρχηγού του Γενικού Επιτελείου στρατηγού Γιασάρ Γκιουλέρ και του αρχηγού της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν σχετικά με τον σχεδιασμό μίας προβοκάτσιας εντός Συρίας προκειμένου να δημιουργηθεί πρόσχημα για μία τουρκική επέμβαση στη Συρία, δεν είχαν σοβαρό δυσμενές αποτέλεσμα για τον Ερντογάν και το κόμμα του για πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων και η τεράστια επιρροή του Τούρκου πρωθυπουργού στα ΜΜΕ. Αρκεί να σημειωθεί ότι εκτός από την ουσιαστική λογοκρισία που επέβαλε και την επαπειλούμενη φυλάκιση των αντιφρονούντων δημοσιογράφων, ο Ερντογάν εμφανιζόταν μέχρι τις εκλογές στους ελεγχόμενους από το κόμμα του τηλεοπτικούς σταθμούς σε όλη την Τουρκία μέχρι και τρεις φορές την ημέρα!

Η προσωρινή, κατά την άποψή μας, επικράτηση του Ερντογάν και η ανάγκη να καταφύγει σε καθαρά αυταρχικές αποφάσεις για αντικατάσταση εκατοντάδων αστυνομικών, η αφαίρεση των υποθέσεων των σκανδάλων από τους αρμόδιους δικαστές και η καθυπόταξη της δικαιοσύνης μέσω του ελέγχου από την κυβέρνηση του Συμβουλίου των Δικαστών και Εισαγγελέων και οι ίδιες οι αποκαλύψεις δεν θα αργήσουν να κυοφορήσουν στο άμεσο μέλλον. Απλώς χρειάζεται ο απαιτούμενος χρόνος.

Ενα κεντρικό σημείο των μελλοντικών προβλημάτων αναμένεται να είναι και το νέο νομοσχέδιο για τις αρμοδιότητες της ΜΙΤ, στο οποίο είχαμε αναφερθεί στην «κυριακάτικη δημοκρατία» της 9ης Μαρτίου 2014. Η έγκριση του νομοσχεδίου αυτού από την ολομέλεια της Βουλής (σ.σ.: τον Φεβρουάριο είχε εγκριθεί από τον αρμόδια επιτροπή της Βουλής), με το οποίο η τουρκική μυστική υπηρεσία θα καθίστατο το κύριο όργανο επιβολής του Ερντογάν και βασικό εργαλείο για την εξουδετέρωση κάθε αντιπάλου του, από την κοινότητα Γκιουλέν μέχρι τους πολιτικούς του αντιπάλους, αλλά και για τον ασφυκτικό έλεγχο κάθε πτυχής της τουρκικής πολιτικής ζωής και φυσικά ολόκληρου του τουρκικού λαού είχε τελικώς αποφασισθεί (28 Φεβρουαρίου) να εισαχθεί στην ολομέλεια μετά τις εκλογές.

Στο πλαίσιο αυτό, είχε προηγηθεί ένα άλλο μέτρο, εναντίον του Γκιουλέν πάλι, με σκοπό την κάθαρση του κρατικού μηχανισμού από το «παράλληλο κράτος» που είχε εγκαθιδρύσει ο Γκιουλέν μέσω των οπαδών του. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Taraf», ο αρχηγός της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, έπειτα από εντολή του Ερντογάν, εξέδωσε στις 15 Ιανουαρίου 2014 ένα έγγραφο με την ονομασία «Προτεραιότητες Στόχων και Σχεδιασμός Απαιτήσεων για το Ετος 2014», το οποίο ανέφερε ότι τα μέλη της ΜΙΤ θα έπρεπε να σταματήσουν τις αντιπληροφοριακές τους ενέργειες και τη συλλογή πληροφοριών εναντίον διάφορων οργανώσεων και του κοινού εγκλήματος και να επικεντρώσουν κατά απόλυτη προτεραιότητα τις προσπάθειές τους στη συλλογή πληροφοριών εναντίον όλων των θρησκευτικών οργανώσεων, οι οποίες αποτελούν το «παράλληλο κράτος» (σ.σ.: όπως είχε χαρακτηρίσει ο Ερντογάν τους οπαδούς του Γκιουλέν) εντός συγκεκριμένων οργάνων του κρατικού μηχανισμού, όπως η Αστυνομία και η Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με το παραπάνω έγγραφο, τα στελέχη της ΜΙΤ εντέλλονταν να εντοπίσουν και να αναφέρουν στην υπηρεσία κάθε μέλος θρησκευτικής οργανώσεως στον κρατικό μηχανισμό, να καταγράψουν τη δράση τους και να επιχειρήσουν να στρατολογήσουν αυτά τα άτομα ως πληροφοριοδότες της ΜΙΤ. Το μείζον πρόβλημα που ενδεχομένως θα παρουσιασθεί στην Τουρκία σύντομα είναι αν το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας κρίνει τον νόμο με τις υπερεξουσίες της ΜΙΤ αντισυνταγματικό, κάτι που τεκμηρίωσε πλήρως και η τουρκική Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Insan Haklari Dernegi), με ανακοίνωσή της στις 5 Μαρτίου 2014, στην οποία αναφέρεται σειρά άρθρων του Συντάγματος που παραβιάζονται με το νομοσχέδιο για τις νέες της αρμοδιότητες.

Τα σχολεία Γκιουλέν

Πριν από τις εκλογές, πάντως, είχε αποφασισθεί η συζήτηση στη Βουλή και η έγκριση ενός νόμου για την κατάργηση των σχολείων του Γκιουλέν για την προετοιμασία μαθητών που θα εισέρχονταν στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, σε μια αποφασιστική κίνηση του Ερντογάν να στερήσει τον Γκιουλέν από σημαντικούς οικονομικούς πόρους του κινήματός του και από τη δυνατότητά του να στρατολογεί μέσω των σχολείων αυτών τα μελλοντικά στελέχη του κρατικού μηχανισμού.

Ο «φύλακας των μυστικών» Χακάν Φιντάν που κινεί τα νήματα στο παρασκήνιο

Σε σχέση με τα παραπάνω δικαιολογείται και η σημαντική άνοδος της ισχύος της ΜΙΤ των τελευταίων λίγων ετών και συγκεκριμένως από το 2010 που ανέλαβε την ηγεσία της ο Χακάν Φιντάν, τον οποίο ο Ερντογάν αρέσκεται να αποκαλεί «ο φύλακας των μυστικών μου». Συγκεκριμένως, σε σχέση με τον αριθμό του προσωπικού που απασχολεί, αυτός -σύμφωνα με στοιχεία που κατετέθησαν στη Βουλή στις 23 Φεβρουαρίου επί τη ευκαιρία συζητήσεως του νομοσχεδίου για τις νέες της υπερεξουσίες- ανέρχεται πλέον σε 8.000 άτομα (σ.σ.: σχεδόν οκταπλάσιος της δικής μας ΕΥΠ). Στο βιβλίο μας για τις «Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες και τη ΜΙΤ» του 1998 είχαμε προσδιορίσει τον αριθμό του προσωπικού της σε 4.500-5.000 άτομα. Στο προ διετίας (Ιανουάριος 2012) βιβλίο μας «Η Μυστική Δράση των Τούρκων στην Ελλάδα και η Σύγχρονη ΜΙΤ» (Εκδόσεις Ινφογνώμων) είχαμε εκτιμήσει τον αριθμό αυτόν στα τέλη της δεκαετίας του 2000 σε 6.000 άτομα, έναν αριθμό με τον οποίο συμφωνούσε και ο πρώην πράκτορας της ΜΙΤ Γιλμάζ Τεκίν (συγγραφέας βιβλίου για τη ΜΙΤ) το 2005.

Κατά την άποψή μας, αυτή η σημαντική αύξηση του αριθμού του προσωπικού της ΜΙΤ οφείλεται στην απορρόφηση του προσωπικού που εργαζόταν στις εγκαταστάσεις της Γενικής Διευθύνσεως Πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου (του οποίου όλες οι εγκαταστάσεις υποκλοπών μεταβιβάστηκαν στη ΜΙΤ στο πλαίσιο των ενεργειών που προηγήθηκαν για την απομάκρυνση των στρατιωτικών από την εξουσία) και εν μέρει στην πρόσληψη από τη ΜΙΤ ανδρών των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων (Bordo Bereli), με σκοπό την απόκτηση αυτόνομων δυνατοτήτων της ΜΙΤ να εκτελεί «ειδικές επιχειρήσεις» στο εσωτερικό και κυρίως στο εξωτερικό. Βλ., π.χ., την ικανότητα δημιουργίας προβοκάτσιας στη Συρία με επίθεση εναντίον τουρκικού στόχου, που θα αποτελούσε την αφορμή στρατιωτικής ενέργειας της Τουρκίας στη Συρία, η οποία απεκαλύφθη προ ημερών με τη διαρροή των υποκλαπεισών συνομιλιών στα ΜΜΕ.

Ανάλογη αύξηση εμφανίζει και ο προϋπολογισμός της ΜΙΤ, ο οποίος, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν στη Βουλή τον περασμένο Φεβρουάριο, παρουσιάζει μια συνεχή άνοδο. Συγκεκριμένως, ο προϋπολογισμός της ΜΙΤ για το 2014 ανέρχεται σε 352.000.000 ευρώ, από 331.000.000 το 2013. Οι προβλέψεις για τον προϋπολογισμό των αμέσως δύο επόμενων ετών είναι 380.000.000 ευρώ για το 2015 (σ.σ.: ακριβώς ο διπλάσιος του σημερινού προϋπολογισμού της δικής μας ΕΥΠ) και 409.000.000 ευρώ για το 2016.

Μία σύγκριση του προϋπολογισμού της ΜΙΤ του 2014 (352.000.000 ευρώ) με τον αντίστοιχο προϋπολογισμό του 2004 (167.400.000 ευρώ) δείχνει ότι μέσα σε μία δεκαετία (που εντάσσεται στην περίοδο Ερντογάν), ο προϋπολογισμός της υπερδιπλασιάστηκε, μία τάση που παραμένει σταθερή, έτος προς έτος, σε ολόκληρη αυτήν τη δεκαετία (βλ. βιβλίο μας του 2012).

Μάνος Ηλιάδης

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μαύρη προπαγάνδα! Το Μαξίμου δίνει… γραμμή σε ΜΜΕ

Τις κυβερνητικές εντολές δημοσίευσαν (κατά λάθος) ιστοσελίδες, φανερώνοντας τα σκοτεινά μυστικά της ενημέρωσης Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και την κακή του ώρα»....

Κατάργηση οκταώρου και υπερωρίες χωρίς αμοιβή!

«Βόμβα» στα εργασιακά φέρνει το νομοσχέδιο που θεσμοθετεί τη δεκάωρη εργασία. Θα δίνονται γονικές άδειες και στον πατέρα Σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά φέρνει η κυβέρνηση...

Οι παρελάσεις Ελλήνων απαγορεύονται, αλλά οι Ιρακινοί μπορούν να διαδηλώνουν ελεύθερα

Απίστευτο! Οι ισλαμιστές μπορούν να κάνουν συγκεντρώσεις τη στιγμή που οι παρελάσεις είναι παράνομες! Απίστευτο και όμως... ελληνικό! Ανήμερα την 28η Οκτωβρίου δεκάδες πολίτες με...

Άνοιξε ο δρόμος για συνάντηση Μητσοτάκη – Πούτιν στη Μόσχα

Αποκάλυψη του Ν. Δένδια στους εκπροσώπους των κομμάτων, τους οποίους ενημέρωσε για τα εθνικά θέματα Επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μόσχα δρομολογείται για το προσεχές...

Οι ναρκέμποροι του «Noor 1» αποφυλακίζονται – Το Εφετείο «έσπασε» τα ισόβια

Ρεπορτάζ Βασίλης Τζήμτσος Μετέφεραν τη μεγαλύτερη ποσότητα ηρωίνης στην Ευρώπη, συνολικά 2,1 τόνους της λευκής σκόνης που θα σκόρπιζε τον θάνατο, όμως σε λίγο θα...