Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

Ο Ερντογάν υποτάσσει δικαστές και διαδίκτυο

Δύο από τους βασικότερους πυλώνες της δημοκρατίας, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και την ελευθερία διακινήσεως εκφράσεως και διακινήσεως ιδεών, έχουν μπει στο στόχαστρο του Ερντογάν που, βλέποντας την έως τώρα αδιατάρακτη εξουσία του να κλονίζεται επικίνδυνα και για τον ίδιον πλέον, εξακολουθεί να αποκαλύπτει τις πραγματικές του προθέσεις σε σχέση με τη «δημοκρατία» που ήθελε να εγκαθιδρύσει στην Τουρκία. Μια μορφή «δημοκρατίας» που διάφοροι ανεγκέφαλοι αμερικανικών think tanks επέτυχαν να την καταστήσουν επίσημη αμερικανική πολιτική, με βάση την οποία το δήθεν δημοκρατικό παράδειγμα μιας μουσουλμανικής χώρας όπως η Τουρκία θα μπορούσε να αποτελέσει υπόδειγμα και για άλλες μουσουλμανικές χώρες της περιοχής.

Ο ίδιος, άλλωστε, δεν είχε αποκρύψει και πολύ τις πραγματικές του απόψεις για τη δημοκρατία, έχοντας προβεί στο παρελθόν σε μια σειρά δηλώσεων, με χαρακτηριστικότερη αυτή που έλεγε: «Η δημοκρατία είναι σαν το τραμ. Το παίρνεις μέχρι να πας εκεί που θέλεις και μετά κατεβαίνεις από αυτό».

Τα σκάνδαλα για διαφθορά που ξέσπασαν, με εμπλεκομένους τέσσερις υπουργούς του, τον υποψήφιο του ΑΚΡ (και πρώην υπουργό) για τη δημαρχία Σμύρνης, τον ίδιο του τον γιο και όχι μόνο, και κυρίως η διαμάχη του με το πανίσχυρο κίνημα Γκιουλέν, αποτέλεσαν τη λυδία λίθο για την αποκάλυψη της πραγματικής φύσεως του καθεστώτος του Ερντογάν και την κατάρρευση του μέχρι τότε κύριου πολιτικού του επιχειρήματος, ότι η ισλαμική του κυβέρνηση ήταν η μοναδική που είχε κηρύξει τον πόλεμο στη διαφθορά.

Το μοιραίο λάθος τής μέχρι πρότινος αδιαμφισβήτητης εξουσίας του Ερντογάν, ο οποίος μετά την κλιμάκωση της διαμάχης του με τον Φ. Γκιουλέν για τον έλεγχο της εξουσίας και την εξέγερση στο Γκεζί το περασμένο καλοκαίρι ενεργεί σπασμωδικά, ήταν ότι, αντί να διερευνήσει τα πρόσφατα σκάνδαλα, επιχείρησε να τα συγκαλύψει, και μάλιστα με μέτρα εις βάρος κάθε επιφάσεως νομιμότητος της τουρκικής κυβερνήσεως, ακόμη και εις βάρος της ίδιας της Τουρκίας.

Το πρώτο από αυτά ήταν να τα μέτρα που έλαβε για την ελεγχόμενη σε μεγάλο βαθμό από τον Γκιουλέν αστυνομία, με την καρατόμηση και μεταθέσεις εκατοντάδων αστυνομικών σε θέσεις-κλειδιά, με πρώτους αυτούς που είχαν αναμειχθεί στη συλλογή πληροφοριών για τα σκάνδαλα, σε μια πρώτη προσπάθεια να ελέγξει τη ροή των ανακρίσεων και με την εν συνεχεία ωμή επέμβαση στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Για τη μακρόχρονη αυταρχική παράδοση της Τουρκίας, ο έλεγχος της αστυνομίας δεν θα ήταν πρωτόγνωρος, ούτε και θα προκαλούσε πολλές αντιδράσεις. Η παρέμβασή του, όμως, με σκοπό την καθυπόταξη της Δικαιοσύνης και την κατάργηση της ανεξαρτησίας της από την εκτελεστική εξουσία προκάλεσε πραγματική θύελλα αντιδράσεων, με τεράστιες πολιτικές συνέπειες για τον ίδιο αλλά και για την ίδια την Τουρκία, που μόνο ως κράτος δικαίου δεν θα μπορεί να χαρακτηρισθεί πλέον, με αποτέλεσμα οι προσδοκίες για ένταξη στην Ε.Ε. πρακτικώς να μηδενίζονται.

Η παρέμβαση αυτή έγινε με τη σύνταξη ενός νομοσχεδίου που υπεβλήθη στην τουρκική Εθνοσυνέλευση στις 7 Ιανουαρίου, με βάση το οποίο προβλέπεται η μεταβίβαση στον υπουργό Δικαιοσύνης (Μπεκίρ Μποζντάγ) όλων των εξουσιών του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK), ένα ανώτατου επιπέδου (και προβλεπόμενο από το Σύνταγμα) σώμα, το οποίο έχει την απόλυτη εξουσία για όλους τους διορισμούς δικαστών, τις αρμοδιότητες όλων των δικαστικών, την έκδοση αποφάσεων ως προς το ποιο τμήμα του HSYK θα ασχοληθεί με ποια υπόθεση, τον πειθαρχικό έλεγχο των δικαστών κ.ά. Με το νομοσχέδιο αυτό ο υπουργός της Δικαιοσύνης, ο οποίος ως εκπρόσωπος της εκτελεστικής εξουσίας θα προΐσταται ως πρόεδρος του 22μελούς συμβουλίου, θα καταστεί το μοναδικό άτομο με αποφασιστικές αρμοδιότητες σε ολόκληρο τον τομέα της Δικαιοσύνης, καταργώντας έτσι πλήρως την ανεξαρτησία της από την εκτελεστική εξουσία.

Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι ότι η ίδρυση του HSYK έγινε κατά τη συνταγματική αναθεώρηση -κατόπιν δημοψηφίσματος- της 12ης Σεπτεμβρίου 2010, με την πλήρη τότε συνεργασία του ΑΚΡ με το κίνημα Γκιουλέν και με τελικό στόχο την πλήρη απομάκρυνση των κεμαλιστών στρατιωτικών από την εξουσία. Τρία χρόνια και τέσσερις μήνες αργότερα, η διάταξη αυτή καταργείται διότι απλώς δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Ερντογάν την παρούσα περίοδο, απόρροια του πολέμου με τον Γκιουλέν, ο οποίος ασκεί σημαντική επιρροή στο ΗSYK και είναι γνωστό ότι βρίσκεται πίσω από τις αποκαλύψεις των σκανδάλων.

Βάζει φρένο στις έρευνες που τρέχουν

Πριν από αυτό, τέσσερις ημέρες μετά την αποκάλυψη των σκανδάλων διαφθοράς (17 Δεκεμβρίου), ο Ερντογάν παρενέβη με μια άλλη διάταξη, η οποία καταργούσε στην ουσία το απόρρητο των ανακρίσεων, υποχρεώνοντας τους εισαγγελείς να ενημερώνουν τους προϊσταμένους τους για κάθε έρευνα, μία διάταξη η οποία σε συνδυασμό με την υποχρέωση της Δικαστικής Αστυνομίας να ενημερώνει τους κυβερνήτες των επαρχιών για κάθε έρευνα καθιστούσε αδύνατη την άσκηση διώξεων χωρίς τη γνώση της κυβερνήσεως (η οποία αγνοούσε τις έρευνες για τα σκάνδαλα διαφθοράς). Δεκατρία μέλη του HSYK αντέδρασαν στις 26 Δεκεμβρίου με μια ανακοίνωση, καταγγέλλοντας ότι η εν λόγω διάταξη αποτελούσε «παραβίαση των αρχών του κράτους δικαίου». Η κυβέρνηση έσπευσε να χαρακτηρίσει την ανακοίνωση αυτή «πειρατική» (!), αλλά την επομένη κιόλας το Συμβούλιο της Επικρατείας υιοθέτησε τη θέση του HSYK και ακύρωσε την εφαρμογή της διατάξεως της κυβερνήσεως.

Το νομοσχέδιο αυτό μπορεί να αποτελέσει την αιτία σημαντικών περαιτέρω εξελίξεων, διότι ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο πρόεδρος Γκιουλ να προβάλει βέτο ή το Συνταγματικό Δικαστήριο να μην εγκρίνει την εφαρμογή του. Στην αντίθετη περίπτωση, ο Ερντογάν θα ελέγχει πλήρως και τη δικαστική εξουσία, εμποδίζοντας κάθε έρευνα για σκάνδαλα, πράγμα που έκανε ήδη παράνομα με την άμεση αντικατάσταση όλων των εισαγγελέων για τη διαφθορά, τη ματαίωση του δεύτερου κύματος συλλήψεων (είχαν προγραμματισθεί για τις 25 Δεκεμβρίου) και την παύση της έρευνας για τη γνωστή υπόθεση της μεταφοράς όπλων στη Συρία με φορτηγό που το συνόδευαν τρία άτομα της ΜΙΤ. Το πνεύμα του Ερντογάν για τη Δικαιοσύνη αντανακλάται πλήρως στην αντιμετώπιση του εισαγγελέα Μουαμέρ Ακάς, υπεύθυνο για τις έρευνες για την υπόθεση διαφθοράς που αποκαλύφτηκε στις 17 Δεκεμβρίου, στον οποίο είπε σκαιότατα: «Για ποιον δουλεύεις εσύ; Δεν τελειώσαμε ακόμη με σένα!»

Απαγορεύονται αναρτήσεις και κλείνουν ιστοσελίδες με κυβερνητική εντολή!

Ενα άλλο εξίσου ενδεικτικό της… «ερντογάνειας δημοκρατίας» είναι ένα νέο νομοσχέδιο-σκούπα, με το οποίο η κυβέρνηση θα μπορεί χωρίς δικαστική απόφαση να απαγορεύει την πρόσβαση σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες, να «κατεβάζει» αναρτήσεις με κείμενα εναντίον της, να παρακολουθεί ποιοι παρακολουθούν ποιες ιστοσελίδες, να δημιουργήσει μια Ενωση Παρόχων Υπηρεσιών του Διαδικτύου, η οποία θα υποχρεούται να διατηρεί επί διετία αρχεία με τα στοιχεία αυτών που παρακολουθούν συγκεκριμένες ιστοσελίδες, να απαγορεύει τη λειτουργία οποιαδήποτε ιστοσελίδα εντός τεσσάρων ωρών από την εντολή της κυβερνήσεως και άλλα, εξίσου… δημοκρατικά μέτρα. Οπως θα θυμούνται ίσως οι αναγνώστες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», στο φύλλο της 23 Ιουνίου 2013 («Θηλιά στο Ιντερνετ από τα πλοκάμια του της ΜΙΤ με το σχέδιο “χταπόδι”») είχαν αναφερθεί ήδη συγκεκριμένα βήματα για τον πλήρη έλεγχο και τη λογοκρισία του διαδικτύου από την ΜΙΤ, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου στο facebook, το twitter και άλλων μέσων κοινωνικής δικτυώσεως, κατόπιν εντολής και πάλι του Ερντογάν.

Το ερώτημα που τίθεται για τον αναγνώστη είναι πόσο μακριά μπορεί να πάει ένας ηγέτης που -για να επιβιώσει πολιτικά- αναγκάζεται να λάβει τέτοια ακραία αντιδημοκρατικά μέτρα, να καλύπτει τη διαφθορά των υπουργών και του αμέσου του περιβάλλοντος και τόσα άλλα, σε μια εποχή που τέτοια φαινόμενα προκαλούν πλέον τεράστιες αντιδράσεις στο σημερινό παγκόσμιο περιβάλλον και της μερικής τουλάχιστον αλλά ουσιαστικής αφυπνίσεως της τουρκικής κοινής γνώμης…

Μάνος Ηλιάδης

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ