Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

Ο Εθνάρχης τούς ένωσε (πάλι!) όλους

Για ακόμη μια φορά, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ένωσε όλον τον πολιτικό κόσμο 15 χρόνια μετά τον θάνατό του, ωστόσο οι πολιτικοί αρχηγοί προσπάθησαν, ο καθένας από την πλευρά του, να «σκιαγραφήσουν» τον Εθνάρχη με το δικό τους πρίσμα. Στη χθεσινή εκδήλωση μνήμης του μεγάλου πολιτικού άνδρα, που διοργάνωσε το Ιδρυμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» στο Μέγαρο Μουσικής, οι τρεις αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση συσχέτισαν την εποχή του Καραμανλή με τη σημερινή, κάνοντας λόγο για μέτρο και σοβαρότητα, και «δείχνοντας» ουσιαστικά προς τον Αλέξη Τσίπρα. Εκείνος, από την πλευρά του, με τις γνωστές λαϊκίστικες κορόνες του, επιχείρησε να φέρει την πολιτική του Εθνάρχη στα… μέτρα του. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε τον ιδρυτή της Ν.Δ. «άνθρωπο του δυτικού πνεύματος και του δυτικού πολιτισμού, ο οποίος επέδειξε στάση ευθύνης, είχε σαφή αναφορά στο εθνικό συμφέρον, χωρίς να παίζει ποτέ επικοινωνιακά παιχνίδια».

Σχολιάζοντας εμμέσως τη θέση του Τσίπρα ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν άλλος πριν από τη δικτατορία και διαφορετικός μετά την επιστροφή του από το Παρίσι, εξέφρασε τη διαφωνία του, εξηγώντας ότι ο Εθνάρχης γνώριζε την κάθε εποχή, αναδεικνύοντας τις εκάστοτε προτεραιότητες. Την πρώτη περίοδο, όπως είπε, υπήρχε το πρόταγμα της ανάπτυξης και τη δεύτερη της αποκατάστασης της δημοκρατίας, χωρίς όμως να παραβλεφθεί και η ανάπτυξη. Αυτή, άλλωστε, τόνισε ο κ. Σαμαράς, είναι και η παρακαταθήκη που άφησε ο Καραμανλής, ο οποίος «δεν προσπάθησε ποτέ να φανεί ψευτοπροοδευτικός», ενώ κατάλαβε νωρίς ότι η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρώπη, «όταν άλλοι κραύγαζαν αντίθετα συνθήματα». Ο ιδρυτής της Ν.Δ., σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ήταν μεγάλος μεταρρυθμιστής, γεγονός που συσχέτισε με τη σημερινή συγκυρία. «Οταν εμείς σήμερα τολμούμε να κάνουμε μεταρρυθμίσεις ως χθες αδιανόητες, τιμούμε την κληρονομιά που μας άφησε ο Καραμανλής» σημείωσε. «Και σήμερα», πρόσθεσε, «προσπαθούμε να μείνουμε στην Ευρώπη και το καταφέρνουμε, προσπαθούμε να επαναφέρουμε την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης, πασχίζουμε να πιάσουμε τους στόχους της δημοσιονομικής εξυγίανσης και αποκαθιστούμε τον νόμο και πολεμάμε την ανομία. Συνεχίζουμε το έργο του και υπηρετούμε τη χώρα».

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε για «σπάνιο προνόμιο» του Καραμανλή, ο οποίος σήμερα θα έλεγε ότι «όλα τα κόμματα του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού τόξου έχουν κοινή υποχρέωση να διασφαλίσουν ελάχιστο επίπεδο συνεννόησης στο πλαίσιο της εθνικής ενότητας και της κοινωνικής ευθύνης». Ταυτόχρονα, διατύπωσε την άποψη ότι οι καλύτερες και ευτυχέστερες περίοδοι στην Ιστορία της χώρας ήταν επί Καραμανλή και Ανδρέα, ενώ αναφερόμενος στη σημερινή συγκυρία είπε ότι «αν δεν κάναμε αυτήν την κακή και δύσκολη επιλογή, θα ζούσαμε τώρα την εποχή των παγετώνων».

Αλλά και ο Φώτης Κουβέλης εξύμνησε το έργο του Εθνάρχη, χαρακτηρίζοντάς τον έναν εκ των κορυφαίων Ελλήνων πολιτικών της Νεότερης Ιστορίας της Ελλάδας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη μεγάλη συμβολή του στον πολιτικό και τον οικονομικό εκσυγχρονισμό της χώρας και στην τεράστια παρακαταθήκη που άφησε στην πολιτική τάξη της Ελλάδας. «Για κάθε δημοκρατικό πολιτικό χώρο, για κάθε δημοκρατική ιδεολογία που μετουσιώνεται σε πολιτικό λόγο και πράξη από τους πολιτικούς φορείς, είναι απαραίτητες οι ξεκάθαρες απόψεις, ο πολιτικός πολιτισμός, ο σεβασμός στις θέσεις του άλλου, η συμφωνία ότι η πολιτική υπηρετεί το γενικό καλό. Αυτό πίστευε σταθερά και έκανε πράξη ο Καραμανλής επί 60 χρόνια» τόνισε.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ