Τρίτη, 9 Μαρτίου 2021

Ο «εξολοθρευτής» της γρίπης!

Πολύ κοντά στη δημιουργία ενός εμβολίου, που καταπολεμά όλες τις μορφές του ιού της γρίπης, βρίσκονται επιστήμονες στον Καναδά.

Ομάδα ερευνητών από το University of British Columbia διαπίστωσε ότι το εμβόλιο για τον ιό του Η1Ν1 παρήγαγε αντισώματα, τα οποία προστατεύουν από πολλούς ιούς της γρίπης, ακόμη και από το φονικό στέλεχος του ιού της γρίπης των πουλερικών.

Οπως εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής John Schrader, ο ιός της γρίπης έχει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται αιμαγλουτινίνη (HA), μέσω της οποίας ο ιός κολλάει στα ανθρώπινα κύτταρα. «Η πρωτεΐνη HA μοιάζει με λουλούδι και μίσχο» εξηγεί. «Για να προλάβουν τις μολύνσεις, τα εμβόλια που υπάρχουν σήμερα στοχεύουν στο λουλούδι, δηλαδή το σημείο της πρωτεΐνης από το οποίο φεύγει ο ιός. Ομως, αυτό το τμήμα της αλλάζει ταχύτατα, επειδή ο ιός μεταλλάσσεται πάρα πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα κάθε φορά που υπάρχει κίνδυνος εποχικής γρίπης, να πρέπει να γίνονται εμβολιασμοί».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα εμβόλια περιέχουν τμήματα αδύναμων ή νεκρών μικροβίων που προκαλούν το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει αντισώματα, τα οποία κυκλοφορούν στο αίμα για να σκοτώσουν τα μικρόβια του ιού. Ωστόσο, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το εμβόλιο που αναπτύχθηκε για τον ιό Η1Ν1 το 2009 συμβάλλει στη δημιουργία νέων αντισωμάτων που προστατεύουν από διάφορες μορφές του ιού, επειδή αντί να επιτίθενται στο συγκεκριμένο τμήμα της πρωτεΐνης στοχεύουν στον μίσχο της, αδρανοποιώντας τον ιό. «Αυτό το τμήμα της πρωτεΐνης διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διείσδυση του ιού στο κύτταρο, σε όλους τους τύπους του ιού της γρίπης» εξηγεί ο καθηγητής Schrader.

Προσθέτει δε ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ένα εμβόλιο που θα καλύπτει όλους τους τύπους του ιού, βασιζόμενο σε μείγμα ιών της γρίπης που δεν προσβάλλουν τον άνθρωπο αλλά τα ζώα, θα έχει την ίδια δράση και ίσως κάνει παρελθόν τόσο τις πανδημίες όσο και την εποχική γρίπη.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ