Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021

Ο εξουθενωμένος «Μπένι» έκανε χθες τον ξεκούραστο με φράση από την ακολουθία της κηδείας

Κι όμως ο Ευάγγελος Βενιζέλος δηλώνει τώρα ότι δεν είναι εξουθενωμένος! Μόλις δύο εικοσιτετράωρα μετά τη δήλωσή του ότι νιώθει εξουθενωμένος, ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει ξεκούραστος και έτοιμος να αναλάβει δράση για να μην εξαφανιστεί η μεσαία τάξη που η ίδια η κυβέρνηση έχει αποδεκατίσει.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που πολύ γρήγορα αντιλήφθηκε το κακό που του έκανε στην κούρσα της διαδοχής του ΠΑΣΟΚ η φράση του ότι νιώθει «εξουθενωμένος», χρησιμοποίησε χθες το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου για να την πάρει πίσω. Επικαλέστηκε μάλιστα κείμενο της εξοδίου ακολουθίας του Ιωάννη Δαμασκηνού «… νεώτερος εγώ ειμί και εξουθενωμένος».

Αυτό το κείμενο της εξοδίου ακολουθίας ενδεχομένως να ψαλεί και για την ελληνική οικονομία που στροβιλίζεται στη «δίνη» της ευρωπαϊκής αβεβαιότητας. Οπως είπε, η λέξη «εξουθενωμένος» δεν αφορούσε την προσωπική του κατάσταση, αλλά την ανησυχία του για την αρνητική πορεία που έχουν πάρει τα πράγματα στην οικονομία.

Ο υπουργός, μιλώντας σε συνέδριο στην Αθήνα, έκανε λόγο για ένα κρίσιμο 20ήμερο ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για δημοσιονομικό έλλειμμα 9% του ΑΕΠ το 2011, τη στιγμή που η τρόικα μιλά πλέον ανοιχτά για έλλειμμα 10%.

Εστιάζοντας στις αποκλίσεις του Προϋπολογισμού που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της τρόικας, προσπάθησε να τρίξει τους τόνους, λέγοντας ότι αυτές δεν προέρχονται τόσο από το σκέλος των εσόδων

-όπου οι εισπράξεις από το τέλος ακινήτων εξελίσσονται ικανοποιητικά-, αλλά από τις δαπάνες που έχουν αυξηθεί λόγω της ανεργίας, οι οποίες αύξησαν σημαντικά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις και περιόρισαν τα έσοδα των ασφαλιστικών φορέων. Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι τώρα είναι η ώρα για τη διαπραγμάτευση του νέου Μνημονίου. Στο νέο κείμενο υπάρχουν όροι που, όπως είπε, πρέπει να διασαφηνιστούν, διευκρινιστούν ή να συζητηθούν. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι όταν αυτοί οι όροι συνομολογηθούν, δεν θα είναι δυνατή η διαπραγμάτευση και δεν θα πρέπει να επιδιωχθεί η αναδιαπραγμάτευσή τους. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι η ύφεση στην Ελλάδα είναι βαθιά και ότι η χώρα χρειάζεται να βρει το ιδανικό μοντέλο για να επανέλθει η ανάπτυξη. Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές, αυτές θα νομοθετηθούν ακόμη και με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, ώστε να μην υπάρχει κανένα νομικό κενό το 2012.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ