Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

Ο (φτωχός) Νότος «φλέγεται» με απεργίες των εργαζομένων

Παρέλυσε χθες ο Νότος της ευρωζώνης από τις αλλεπάλληλες απεργιακές κινητοποιήσεις. Στην Πορτογαλία η απεργία των εργαζομένων, που διαμαρτύρονται για τα αυστηρά μέτρα λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, παρέλυσε όλες τις δημόσιες συγκοινωνίες, ενώ και τα νοσοκομεία δέχονταν μόνο επείγοντα περιστατικά. Το δεύτερο μεγαλύτερο συνδικάτο, το UGT, που πρόσκειται στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, έχει υπογράψει τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις, ενώ οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είναι ακόμη διστακτικοί ως προς το αν θα συμμετάσχουν. Το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας όμως, το CGTP, εναντιώνεται στα μέτρα της κυβέρνησης και έχει αποφασίσει να απαντήσει με σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων. Ας μην ξεχνάμε ότι η Πορτογαλία αντιμετωπίζει τη χειρότερη ύφεση από τη δεκαετία του ’70 εξαιτίας των μέτρων που έχει επιβάλει η τρόικα, ενώ η ανεργία έχει ξεπεράσει το 14%.

Απεργιακές κινητοποιήσεις ξεκίνησαν όμως και στην Ιταλία από το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, το κεντροαριστερό Cgil, στις οποίες συμμετείχαν και εγγεγραμμένοι του συνδικάτου Uil. Το συνδικάτο Cgil απορρίπτει το μέρος των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση Μόντι, το οποίο καθιστά ευκολότερες τις απολύσεις δίνοντας τη δυνατότητα στους εργοδότες να διακόπτουν τις σχέσεις εργασίας αορίστου χρόνου όταν αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες με καταβολή αποζημίωσης. Το συνδικάτο Uil ανακοίνωσε ότι «περιμένει ουσιαστικές βελτιώσεις των μέτρων για την εργασία», διαφορετικά η γενικότερη κρίση του θα είναι αρνητική. Η μόνη συνδικαλιστική οργάνωση που συναινεί είναι η Cisl. Η Ενωση βιομηχάνων Confindustria ζητά το μέτρο των απολύσεων να επεκταθεί και στον δημόσιο τομέα, αλλά τα συνδικάτα στο σύνολό τους χαρακτηρίζουν τη θέση αυτή «εξωπραγματική».

Χθες, πάντως, δημοσιεύτηκε στην Ιταλία και μία έκθεση οικονομολόγων του ιδρύματος της τράπεζας Intesa San Paolo, σύμφωνα με την οποία οι δαπάνες για την αγορά τροφίμων των οικογενειών μειώθηκαν στα επίπεδα του 1981. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι κύριες αιτίες του περιορισμού της κατανάλωσης στα βασικά είδη είναι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών και η φορολόγηση των κατοικιών που χρησιμοποιούνται για ιδιοκατοίκηση, οι αλλαγές που προωθούνται στην αγορά εργασίας αλλά και η οικονομική ύφεση στην οποία βουλιάζει η χώρα.

Μαρία Παναγιώτου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ