Κυριακή, 18 Απρίλιος 2021

Ο «Γάλλος ασθενής» τώρα παλεύει στην «εντατική»

Η Γαλλία είναι «ασθενής». Προφανώς, δεν χρειαζόταν η δημόσια ομολογία του νεοδιόριστου υπουργού Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν για να επισφραγιστεί η αποτυχία της κυβέρνησης Βαλς και κυρίως του Φρανσουά Ολάντ. Η γαλλική οικονομία, «δεμένη» επί σειρά ετών στο άρμα της Γερμανίας, αποδέχθηκε όλα όσα οδήγησαν τον ευρωπαϊκό Νότο στον γκρεμό. Το Παρίσι τώρα «γεύεται» με τη σειρά του τις αποτυχίες της πολιτικής που ακολουθήθηκε, αδυνατώντας να τιθασεύσει τα ελλείμματα και την ανεργία που καλπάζει. Ολες οι δεσμεύσεις της Γαλλίας για τους δημοσιονομικούς στόχους αποδείχτηκαν έπεα πτερόεντα. Εντός και εκτός συνόρων, η διανδρία Ολάντ – Βαλς δέχεται πυρά – από το κόμμα, τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο, από την ίδια τη γαλλική κοινωνία.

Ακροβατώντας

Η κυβέρνηση Βαλς Νο 2 πήρε τελικά ψήφο εμπιστοσύνης στο γαλλικό Κοινοβούλιο, αλλά έχασε πολλές ψήφους σε σχέση με την αντίστοιχη ψηφοφορία του περασμένου Απριλίου, όταν για πρώτη φορά ανέλαβε τα καθήκοντά της, γεγονός που αποτυπώνει τη δυσαρέσκεια στους κόλπους του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Η νέα κυβέρνηση συγκέντρωσε 269 ψήφους (έναντι 244 κατά και 53 αποχών), αποτέλεσμα που βρίσκεται αρκετά κάτω από το συμβολικό «289» της απόλυτης πλειοψηφίας. Αγνωστο παραμένει πόσοι σοσιαλιστές βουλευτές πραγματοποίησαν τις απειλές τους και απείχαν από την ψηφοφορία, διαμαρτυρόμενοι για τις επώδυνες μεταρρυθμίσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς. Πάντως, στην ψήφο εμπιστοσύνης του περασμένου Απριλίου -όταν ορίστηκε πρωθυπουργός για πρώτη φορά-, ο Βαλς είχε συγκεντρώσει 306 ψήφους, ήτοι 37 περισσότερες.

Εξυγίανση

Ο Βαλς προανήγγειλε νέες επώδυνες μεταρρυθμίσεις, «απαραίτητες» όπως είπε για την εξυγίανση των δημοσιονομικών της χώρας, και διαβεβαίωσε ότι «η Γαλλία αποφασίζει μόνη της τι πρέπει να κάνει». Μάλιστα, κάλεσε τη Γερμανία να κάνει περισσότερα για την ανάπτυξη στην Ευρώπη. «Τίποτα δεν πρέπει να μας κάνει να αποκλίνουμε από τη δέσμευσή μας να προχωρήσουμε στην εξοικονόμηση 50 δισεκατομμυρίων ευρώ σε διάστημα τριών ετών. (…) Πρέπει να περιορίσουμε τα δημοσιονομικά έξοδα» είπε ο Βαλς σε ομιλία του ενώπιον των Γάλλων βουλευτών. Υπογράμμισε δε ότι η Γαλλία δεν ζητεί «καμία διευκόλυνση» για τα δημοσιονομικά ολισθήματά της, την ώρα που η χώρα ανέβαλε για δύο χρόνια -στο τέλος της πενταετούς θητείας του Φρανσουά Ολάντ στην προεδρία το 2017- την επιστροφή του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ.

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη για «έναν ειλικρινή όσο και απαιτητικό διάλογο μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας», ο Βαλς εκτίμησε ότι το Βερολίνο, η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και υπέρμαχος της λιτότητας, θα πρέπει «να αναλάβει τις ευθύνες του» σε ό,τι αφορά την ασθενική ανάπτυξη στην Ευρώπη. «Η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών μας είναι απαραίτητη για την επιστροφή της ανάπτυξης και για να δοθεί εκ νέου στο ευρωπαϊκό σχέδιο η πραγματική φιλοδοξία του. (…) Η κοινή μας ευθύνη είναι, λοιπόν, ιστορική» δήλωσε ο Βαλς, ο οποίος την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί τη Γερμανία.

Ο Βαλς υποσχέθηκε μειώσεις φόρων το 2015 για 6 εκατομμύρια Γάλλους, αύξηση της κατώτατης σύνταξης από τα 792 στα 800 ευρώ, καθώς και έκτακτο επίδομα για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν λιγότερα από 1.200 ευρώ μηνιαίως. Επανέλαβε δε ότι η κυβέρνησή του δεν εφαρμόζει πολιτική λιτότητας και ότι δεν πρόκειται να πειράξει το 35ωρο εργασίας ούτε να μειώσει τον κατώτατο μισθό.

Πολλοί αναλυτές υπενθυμίζουν τις αντίστοιχες δηλώσεις που είχε κάνει τον περασμένο Απρίλιο ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν: «Η Γαλλία δεν είναι μια χώρα που ζητά επιπλέον χρόνο… Θα πετύχουμε τους στόχους, γιατί διακυβεύεται η αξιοπιστία μας». Ολα αυτά, όμως, άλλαξαν… Στις 10 Σεπτεμβρίου, το Παρίσι ανακοίνωνε ότι δεν θα καταφέρει να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 3,8% του ΑΕΠ το 2014 και στο 3% το 2015. Αντιθέτως, θα αυξηθεί στο 4,4% το 2014 από 4,3% το 2013. Η Γαλλία δεν θα μειώσει το έλλειμμα στο 3%, παρά μόνο το 2017. Οπως σχολίαζε ο «Economist», η αύξηση του ελλείμματος δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη, δεδομένου ότι η γαλλική οικονομία έμεινε στάσιμη στο α’ εξάμηνο του έτους. Ωστόσο, η ομολογία Σαπέν ότι το έλλειμμα θα αυξηθεί ήταν σοκαριστική.

Η κυβέρνηση «πληρώνει» (με αντιδημοφιλία) την απουσία αποτελεσμάτων

Ο υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν θεωρεί ότι, για να θεραπευτεί ο… Γάλλος ασθενής από τη μαζική ανεργία, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τις μεταρρυθμίσεις. Σε συνέντευξή του στο Europe 1, ο Μακρόν αναφέρθηκε στην αντιδημοφιλία που πλήττει την κυβέρνηση, η οποία, όπως είπε, «οφείλεται στην απουσία αποτελεσμάτων». «Γιατί;» αναρωτήθηκε ο Μακρόν. «Διότι, χωρίς αμφιβολία, δεν προχωρήσαμε αρκετά εντατικά και αρκετά μακριά κατά τα δύο πρώτα χρόνια (της πενταετούς θητείας του Φρανσουά Ολάντ), διότι δεν εφαρμόσαμε μεταρρυθμίσεις και διότι πληρώνουμε τοις μετρητοίς -επιτρέψτε μου να πω- μια χαμένη δεκαετία».

Πάντως, σε αντίθεση με όσα ζητούσαν το Παρίσι αλλά και η Ρώμη, τίποτα δεν φαίνεται ακόμη να αλλάζει για την απασχόληση. Οπως έγινε γνωστό στα μέσα της εβδομάδας από διπλωματική πηγή, η ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής για την Απασχόληση, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις αρχές Οκτωβρίου στην Ιταλία με πρωτοβουλία του Ματέο Ρέντσι και του Φρανσουά Ολάντ, «αναβλήθηκε επ’ αόριστον». Η διεξαγωγή αυτής της συνόδου είχε αποφασιστεί καταρχήν από το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη Αυγούστου και θα ήταν το πρώτο από μια σειρά φθινοπωρινών ραντεβού αφιερωμένων στην ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ευρώπη. Μια σύνοδος κορυφής μόνο της ευρωζώνης, την οποία έχει ζητήσει η Γαλλία, πρόκειται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Οκτωβρίου, έπειτα από την τακτική σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις Βρυξέλλες. Μια άλλη σύνοδος κορυφής θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο, με την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Στόχος της συνόδου θα είναι να παρουσιάσει προτάσεις υπέρ των επενδύσεων. Ο Γιούνκερ θέλει να εφαρμόσει ένα σχέδιο επενδύσεων 300 δισ. ευρώ τα τρία επόμενα χρόνια για να καταπολεμήσει την ανεργία, προσφεύγοντας κυρίως στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και κινητοποιώντας αχρησιμοποίητα ευρωπαϊκά κεφάλαια.

To «comeback» του Σαρκοζί

Για τον Φρανσουά Ολάντ, όμως, το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι αντίπαλοί του στο Σοσιαλιστικό Κόμμα ούτε οι εν δυνάμει «αντάρτες». Ο Νικολά Σαρκοζί επιστρέφει στην πολιτική σκηνή και, όπως όλα δείχνουν, θα θελήσει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις αλλεπάλληλες αποτυχίες του διαδόχου του. Το «comeback» του Σαρκοζί στην πολιτική γίνεται με το βλέμμα στις προεδρικές εκλογές του 2017. Ο Σαρκοζί, για να το κάνει αυτό, θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του κόμματός του, της Ενωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), η οποία θα ανανεωθεί τον Νοέμβριο. Η υποψηφιότητα είναι ο πρώτος σταθμός στην οδό για να διεκδικήσει και πάλι το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

Στέλλα Θεοδώρου

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ