Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2020

Ο Γερμανός Επίτροπος θέλει φοροεισπράκτορες ξένους υπαλλήλους!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Τα κλειδιά βασικών υπηρεσιών του ελληνικού κρατικού μηχανισμού ζητούν πλέον ανοιχτά οι δανειστές μας.

Μάλιστα, προχωρούν και σε ταπεινωτικές προτάσεις για τους Ελληνες, όπως το να κυματίζει η σημαία της Ελλάδας μεσίστια επειδή είναι μια υπερχρεωμένη χώρα! Πρόκειται για θρασύτατες απαιτήσεις που πηγάζουν από την ανικανότητα και την πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης στο μέτωπο της οικονομικής πολιτικής, όπως αυτή προκύπτει από τον πλήρη εκτροχιασμό του ελλείμματος και τον κατήφορο της οικονομίας σε μια ανεξέλεγκτη πορεία ύφεσης και αποσύνθεσης. Την ίδια ώρα, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή ο Γιώργος Παπανδρέου, δεν έχει πλέον τα πολιτικά περιθώρια για να προωθήσει διαρθρωτικές αλλαγές.

Η προκλητική για τους Ελληνες στάση των δανειστών μας ήρθε μέσα από δηλώσεις του Γερμανού Γκίντερ Ετινγκερ, ο οποίος είναι Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας. Τι είπε ο κ. Ετινγκερ; Μιλώντας στη γνωστή για τα ανθελληνικά της αισθήματα γερμανική εφημερίδα «Bild», πρότεινε την απόσπαση δημοσίων υπαλλήλων από την Ευρωπαϊκή Ενωση στην Αθήνα προκειμένου αυτοί να αναλάβουν αρμοδιότητες όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και τη βελτίωση των εισπράξεων του Ελληνικού Δημοσίου. Με άλλα λόγια, ζητάει να τοποθετηθούν στους νευραλγικούς τομείς λειτουργίας του Ελληνικού Δημοσίου, όπως είναι η διαχείριση της κρατικής περιουσίας και η είσπραξη δημόσιων εσόδων, ξένοι υπάλληλοι. Μάλιστα, με ξεκάθαρα εκβιαστικό τόνο είπε στη γερμανική εφημερίδα ότι «όποιος ζητά αλληλεγγύη θα πρέπει να είναι διατεθειμένος να εκχωρεί για κάποιο διάστημα τις αρμοδιότητές του», δηλαδή τη διαχείριση του ξεπουλήματος της κρατικής περιουσίας και τον έλεγχο των κρατικών εσόδων. «Αυτό θα ήταν μια πραγματική επιβολή για κάθε κυβέρνηση και θα εμπόδιζε τη δημιουργία τεράστιου χρέους» συνέχισε.

Ο Γερμανός επίτροπος δεν σταμάτησε εκεί. Προχώρησε σε μια ακόμη πιο προσβλητική πρόταση. «Ενα αντισυμβατικό μέτρο», είπε, «θα ήταν οι σημαίες των χρεών με υψηλό χρέος να κρέμονται μεσίστιες μπροστά από τα κτίρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Δηλαδή, οι σημαίες τους θα βρίσκονται, με βάση την πρόταση του επιτρόπου, σε χαμηλότερο επίπεδο από τις σημαίες των υπόλοιπων χωρών, επειδή οι τελευταίες είναι «νοικοκυρεμένες». Ο ίδιος, πάντως, απέρριψε την προοπτική εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, λέγοντας ότι αυτό θα έστελνε ένα μήνυμα πως η Ευρώπη δεν έχει τη δυνατότητα να σταθεροποιήσει μια σχετικά μικρή χώρα όπως είναι η Ελλάδα.

Την ίδια ώρα η Ευρώπη, σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων στα διεθνή πρακτορεία, πιέζει την Αθήνα να λάβει πρόσθετα μέτρα μείωσης των δαπανών και αύξησης των φορολογικών εσόδων που αντιστοιχούν στο 0,7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, δηλαδή περίπου 1,7 δισ. ευρώ Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ωστόσο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει υιοθετήσει μια πιο χλιαρή στάση, πιστεύοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη φτάσει στα πολιτικά της όρια και είναι αμφίβολο αν μπορεί να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις.

«Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις» δηλώνει αξιωματούχος σε διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο. Το εκτελεστικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα άτυπη συνάντηση για το ελληνικό πρόγραμμα, ενώ οι συνομιλίες της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα θα ξεκινήσουν στις 14 Σεπτεμβρίου. Αλλη πηγή με γνώση του θέματος δηλώνει στο πρακτορείο ότι αρχικά το ΔΝΤ ήταν προγραμματισμένο να εξετάσει την επόμενη δόση προς την Ελλάδα στις 15 Σεπτεμβρίου, ωστόσο, μετά τη διακοπή των συνομιλιών, η ημερομηνία θα πρέπει να πάει πιο πίσω.

Σπύρος Δημητρέλης


«Ξεχάστε τις επενδύσεις αν δεν ψηφιστούν πρώτα οι αποικιοκρατικοί όροι»

Εκβιασμών συνέχεια χτες από τους Γερμανούς. Αυτή τη φορά εκβιάζουν ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιήσουν επενδύσεις στην Ελλάδα αν προηγουμένως δεν εφαρμόσει η χώρα μας τις «διαρθρωτικές» αλλαγές, για τις οποίες έχει δεσμευτεί με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Οι γερμανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Γερμανό αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, θα γίνουν υπό όρους και προϋποθέσεις. Ο κ. Ρέσλερ, με επιστολή που έστειλε στον υπουργό Ανάπτυξης Μιχ. Χρυσοχοΐδη και αποκάλυψε χθες η γερμανική έκδοση των «Financial Times», επαναλαμβάνει αυτό που όλοι γνωρίζουν: Οι επενδύσεις που διαφημίζει ο υπουργός Ανάπτυξης θα γίνουν μόνο με συγκεκριμένους, αποικιοκρατικούς όρους. Στην επιστολή αναφέρεται πως η γερμανική κυβέρνηση απαιτεί «αυστηρότερες δομικές μεταρρυθμίσεις» από την Ελλάδα, προκειμένου να προχωρήσει το νέο πακέτο βοήθειας, αλλά και να υπάρξουν επενδύσεις από γερμανικές επιχειρήσεις.

Ο Φ. Ρέσλερ ζητά από τον Ελληνα ομόλογό του να εκπληρωθούν «τάχιστα» όλες οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του πακέτου βοήθειας. Και θεωρεί πως μόνο τότε η αναγκαία επενδυτική και αναπτυξιακή πρωτοβουλία θα αποτελέσει κοινή επιτυχία για τις δύο χώρες. Ο Γερμανός αντικαγκελάριος αναφέρει στην επιστολή πως τον ανησύχησε πολύ η πρόσφατη, ξαφνική, αναχώρηση της τρόικας από την Αθήνα. Ο Ρ. Ρέσλερ προγραμματίζει επίσκεψη στην Ελλάδα στις αρχές Οκτωβρίου με τη συνοδεία Γερμανών επιχειρηματιών και πρόσφατα είχε έρθει στην Αθήνα ο υφυπουργός του, Μ. Καπφέρερ. Προς το παρόν, οι επενδύσεις των Γερμανών παραμένουν στα χαρτιά, με τον υπουργό Ανάπτυξης Μιχ. Χρυσοχοΐδη να δηλώνει πως θα μας προσφέρουν τεχνογνωσία για τη δημιουργία επενδυτικής τράπεζας.

Χτες, από τη Θεσσαλονίκη, ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε την ίδρυση επενδυτικής τράπεζας «πρωτοβουλία κρίσιμη και ζωτική για την υλοποίηση των σχεδίων μας και για την ουσιαστική στήριξη της ιδιωτικής οικονομίας και των επενδύσεων». Δεν ξεκαθάρισε, όμως, πότε και με τη συμμετοχή ποιων θα ιδρυθεί η συγκεκριμένη τράπεζα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αντώνης Σαμαράς: Από φέρελπις ηγέτης, στην πολιτική κατάντια των «οφσόρ»

Η περήφανη άνοδος και ο ηθικός κατήφορος του ανθρώπου που πρωτοβγήκε βουλευτής πριν από 43 χρόνια και αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας πριν από 11...

Σοβαρό πλήγμα στο εμβόλιο της Οξφόρδης – «Βέλη» και ερωτήματα διεθνών ΜΜΕ για την αποτελεσματικότητά του

Καταγγελίες για σοβαρές παραλείψεις στις κλινικές δοκιμέςΠληθαίνουν οι αμφιβολίες και τα ερωτήματα αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca σε συνεργασία με...

Ελάχιστη χαλάρωση φέρνουν οι γιορτές

Πώς σκέφτονται να αντιμετωπίσουν την έξαρση της πανδημίας ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενόψει των ΧριστουγέννωνΑπό ιατρική και επιδημιολογική σκοπιά, είναι παραφροσύνη να ξανανοίξουμε τα Χριστούγεννα. Ο...

Νέο πογκρόμ μίσους από τον παράφρονα Ερντογάν

Ισόβια σε... 337 κατηγορουμένους για την απόπειρα πραξικοπήματοςΑκάθεκτος ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει το πογκρόμ των εχθρών του εντός Τουρκίας, με τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ...

Ιατρική αμέλεια καταγγέλλει ο δικηγόρος του Μαραντόνα! Ήταν αβοήθητος επί 12 ολόκληρες ώρες

Από τους Γιώργο Σηφάκη, Χάρη ΔάντσηΟ μεγάλος Ντιέγκο δεν είναι πια εδώ. Το «γιατί» και το «πώς» όμως «έφυγε» προχθές από τον πλανήτη όπου...