Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021

Ο γολγοθάς των μικρομεσαίων

Το 50% των περίπου 750.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) στην Ελλάδα θεωρεί πλέον ως πρωταρχικό του στόχο την επιβίωση, ενώ μόλις το 25% λαμβάνει μέτρα ανάπτυξης. Σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Τράπεζας η οποία φτιάχνει για πρώτη φορά δείκτη εμπιστοσύνης για τις ελληνικές ΜμΕ, τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις είναι η περιορισμένη ζήτηση (κυρίως τις μικρές εταιρίες που αγωνίζονται για επιβίωση) και η δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση (προβληματίζει περισσότερο τις μεσαίες εταιρίες με αναπτυξιακό στόχο). Τα δύο προβλήματα αυτά από κοινού δυσκολεύουν το 60% των ΜμΕ.

Σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων (άνω του 90% των ΜμΕ) έχει λάβει κάποιας μορφής μέτρα για την αντιμετώπιση της τρέχουσας συγκυρίας. Οι βασικές αντιδράσεις των επιχειρήσεων παραμένουν προσωρινού χαρακτήρα, όπως η μείωση των παραγγελιών (σε ποσοστό 61%) και η καθυστέρηση πληρωμών σε δάνεια ή προμηθευτές ή σε ενοίκια (σε ποσοστό 46%). Ωστόσο, αξιοσημείωτο είναι ότι οι επιχειρήσεις στρέφονται σταδιακά σε σκληρές περικοπές, με τις απολύσεις να αγγίζουν το 43% των ΜμΕ (από 18% το 2009) και το κλείσιμο καταστημάτων το 13% των ΜμΕ (από 1% το 2009).

Η έλλειψη ρευστότητας αποτελεί σημαντικό πρόβλημα σχεδόν για το 40% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Οι καθυστερήσεις εισπράξεων από πελάτες έχουν αυξηθεί, ενώ οι πληρωμές προς προμηθευτές γίνονται συντομότερα. Συγκεκριμένα, η χρονική απόκλιση μεταξύ είσπραξης απαιτήσεων και πληρωμής προμηθευτών έχει αυξηθεί την τελευταία διετία κατά περίπου 1 μήνα (σε περίπου 40 ημέρες από 10 ημέρες το 2010), αυξάνοντας έτσι τη ζήτηση για κεφάλαια κίνησης.

Σε καλύτερη θέση βρίσκεται η βιομηχανία, με το 20% του κλάδου να σημειώνει αύξηση ζήτησης το προηγούμενο εξάμηνο (έναντι λιγότερου από 10% των λοιπών ΜμΕ). Ακολουθούν οι υπηρεσίες που εκτιμούν τη μεγαλύτερη βελτίωση με αύξηση ζήτησης για το 17% του τομέα. Οι κατασκευές αντιμετωπίζουν τα εντονότερα προβλήματα ζήτησης, η οποία σημείωσε πτώση για το 70% των εταιριών του κλάδου και αντίστοιχη εικόνα αναμένεται το επόμενο εξάμηνο. Το εμπόριο πλήττεται εξίσου έντονα, με το 70% να δηλώνει πτώση το προηγούμενο εξάμηνο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ