Δευτέρα, 12 Απρίλιος 2021

Ο γόρδιος δεσμός και η «λύση του τρόμου» για Εθνική – Eurobank

Με τη σταγόνα που μπορεί να ξεχειλίσει ανά πάσα στιγμή το ποτήρι μοιάζει η συγχώνευση της Εθνικής με τη Eurobank, η οποία έχει μεταβληθεί σε πεδίο σύγκρουσης ετερόκλητων συμφερόντων. Ο πολυσυζητημένος «γάμος» θα αλλάξει την τραπεζική γεωγραφία στη χώρα, αναδεικνύοντας νέους οίκους ισχυρών, καταβυθίζοντας ταυτόχρονα άλλους. Αν η τρόικα για τους δικούς της λόγους επιμείνει να μην προχωρήσει η συγχώνευση, ωθώντας τα πράγματα στα άκρα, τότε δεν είναι απίθανο να υπάρξουν ακόμη και ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Στην κυβέρνηση επιμένουν σε όλους τους τόνους ότι τελικά θα βρεθεί λύση, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας δήλωσε προχθές αναφορικά με τις ενστάσεις των τροϊκανών: «Θέλουν να πειστούν για τις συνέργειες από το deal Εθνικής – Εurobank και ότι δεν θα βάλουν άλλα χρήματα για ανακεφαλαιοποίηση».

Γύρω από τη συγχώνευση των δύο τραπεζών ερίζουν σήμερα ξένοι οίκοι, που θέλουν να αγοράσουν κοψοχρονιά τον γίγαντα που θα δημιουργηθεί, Ελληνες μεγαλομέτοχοι στους οποίους -όπως λέγεται- η τρόικα αρνείται να τους επιτρέψει να «δραπετεύσουν» χωρίς να βάλουν τα νενομισμένα στην τράπεζά τους, αλλά και Ελληνες μεγαλοπαράγοντες που βλέπουν ότι δεν έχουν ρόλο στο υπό διαμόρφωση νέο σκηνικό.

Ειδικά για τον μεγαλομέτοχο της Εurobank Σπύρο Λάτση λέγεται ότι η τρόικα εμμέσως πιέζει τα πράγματα προκειμένου και ο ίδιος να συνεισφέρει το μερίδιό του στην ανακεφαλαιοποίηση, δηλαδή ένα ποσό που υπολογίζεται στα 360.000.000-400.000.000 ευρώ. Κάποιοι λένε ότι αυτή η ανομολόγητη συμπεριφορά των δανειστών έχει να κάνει με τις ήδη εκδηλωμένες προθέσεις των ξένων να «τελειώσουν» μια και καλή με την εγχώρια ελίτ, τοποθετώντας στη θέση της μια άλλη.

Πρόσφατα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, και κυρίως του γερμανικού, έβαλαν (πολύ καθυστερημένα οφείλουμε να ομολογήσουμε) με πυρ ομαδόν κατά πολλών στελεχών της ντόπιας ελίτ, με τη δικαιολογία ότι συνέβαλαν τα μέγιστα στη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος.

Στο μεταξύ κεφάλαια 15 δισ. ευρώ απαιτεί η ανακεφαλαιοποίηση των υπό συγχώνευση τραπεζών Εθνικής και Eurοbank. Τα κεφάλαια για την Εθνική είναι 9 δισ. και 6 δισ. οι ανάγκες της δεύτερης. Οι ιδιώτες μέτοχοι, για να συνεχίσουν να έχουν λόγο στη νέα τράπεζα, θα πρέπει να βάλουν 1,5 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο επιμερίζεται σε περίπου 900.000.000 στην πλευρά της ΕΤΕ και 600.000.000 στην πλευρά της EFG – Eurobank, προκειμένου να αποτραπεί η εκχώρηση υπερεξουσιών στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η διοίκηση της Εθνικής υποστηρίζει ότι είναι εύλογο να προηγηθεί η συγχώνευση και κατόπιν να αντλήσουν από την αγορά το 1,5 δισ. ευρώ, το οποίο θα εμποδίσει την πλήρη κρατικοποίηση της νέας τράπεζας. Ωστόσο, για να υλοποιηθεί η πρόταση αυτή, απαιτείται μία μικρή παράταση του αρχικού χρονοδιαγράμματος για την ανακεφαλαιοποίηση, που είχε τεθεί στο Μνημόνιο. Τη θέση αυτή συμμερίζεται εν πολλοίς και η κυβέρνηση, που ευλόγησε πολιτικά τη συμφωνία, σε συνδυασμό με την αποχώρηση του μεγαλομετόχου Σπ. Λάτση από τη Eurobank. Ο δεύτερος θα μείνει στο νέο σχήμα με ένα ποσοστό της τάξης του 2%, έναντι του 60% που έχει στη Eurobank.

Το πολιτικό σχέδιο συνένωσης των δύο τραπεζών άρεσε στην κυβέρνηση και διεκόλυνε προκλητικά τον μεγαλομέτοχο της Eurobank, ο οποίος και το 2003 κατάφερε να «πείσει» την τότε κυβέρνηση Σημίτη να εξαγοράσουν τα κρατικά Eλληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ.) την ιδιωτική ΠΕΤΡΟΛΑ, που έπνεε τα λοίσθια. Μάλιστα, στο νέο σχήμα που δημιουργήθηκε στη συνέχεια ήταν η πλευρά του Σπ. Λάτση που ασκούσε το μάνατζμεντ.

Ο γενικός σχεδιασμός κόλλησε στην τρόικα, η οποία με τευτονική εμμονή επιμένει κάθε τράπεζα να κάνει τη δική της ανακεφαλαιοποίηση και μετά να προχωρήσει η συγχώνευση.

Αλλωστε, τούτο έπραξαν οι Γάλλοι στην περίπτωση της Εμπορικής, που συγχωνεύτηκε με την Αlpha, και με τη Γενική, που συγχωνεύτηκε με την Πειραιώς.

Επιπροσθέτως οι τροϊκανοί εμφανίζονται προβληματισμένοι με το τεράστιο μέγεθος της νέας τράπεζας το οποίο είναι δυσανάλογο για τη συρρικνωμένη εγχώρια οικονομία. Υποστηρίζουν δε ότι αν είναι μεγάλο το νέο τραπεζικό σχήμα, τότε δύσκολα οι δανειστές θα πάρουν πίσω τα λεφτά της ανακεφαλαιοποίησης. Επίσης είναι γνωστό ότι από τον περασμένο Οκτώβριο η τρόικα είχε εκφράσει ενστάσεις αναφορικά με τις δυνατότητες του νέου σχήματος να καταφέρει να αντλήσει το 1,5 δισ. ευρώ που θα έπρεπε να συνεισφέρουν οι ιδιώτες μέτοχοι. Τα στελέχη της Εθνικής τότε διαβεβαίωναν ότι ήταν διαθέσιμα τα συγκεκριμένα κεφάλαια, κάτι το οποίο μάλλον δεν επιβεβαιώνεται σήμερα και ως εκ τούτου ζητούν παρατάσεις στην ανακεφαλαιοποίηση, υποστηρίζοντας ότι αρχικά πρέπει να ολοκληρώσουν τη συγχώνευση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ