Δευτέρα, 19 Απρίλιος 2021

Ο… γρίφος των τραπεζικών συναλλαγών σε 24 απαντήσεις!

Τι ισχύει για πληρωμές και αναλήψεις κατά τη διάρκεια της αργίας! Στα 60€ (και όχι στα 20€) παραμένει το ημερήσιο όριο

Πολλά ανοιχτά θέματα αφήνει ο οδηγός που εξέδωσε η κυβέρνηση για το πώς θα λειτουργήσουν στην πράξη οι περιορισμοί στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, όπως η πληρωμή με επιταγές και οι λήξεις ασφαλιστικών συμβολαίων. Σχετικά με το όριο των 60 ευρώ δεν προβλέπεται μείωσή του στα 20 ευρώ, όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης χθες μετά τη συνάντηση με τους τραπεζίτες. Κατά τα άλλα, προβλέπεται αναβολή πληρωμών προς την Εφορία χωρίς ποινές.

Τι σημαίνει τραπεζική αργία;
Τραπεζική αργία σημαίνει ότι οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές για λίγες μέρες.

Πότε θα ανοίξουν ξανά οι τράπεζες;
Οι τράπεζες θα ανοίξουν ξανά την Τρίτη 7 Ιουλίου.

Υπάρχει περίπτωση να χάσω τα χρήματά μου ή να «κουρευτούν» οι καταθέσεις μου;
Οι καταθέσεις είναι διασφαλισμένες. Οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες και έχουν περάσει πρόσφατα με επιτυχία τις αξιολογήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οσο διαρκεί τα ΑΤΜ θα είναι ανοιχτά;
Τα ΑΤΜ άνοιξαν χθες το μεσημέρι και θα παραμείνουν ανοιχτά κατά τη διάρκεια της ολιγοήμερης τραπεζικής αργίας.

Πόσα χρήματα θα μπορώ να πάρω από το ΑΤΜ;
Το ημερήσιο όριο ανάληψης είναι 60 ευρώ ανά κάρτα.

Αν σε μία κάρτα είναι συνδεδεμένοι περισσότεροι λογαριασμοί, τι ισχύει;
Σε κάρτες με περισσότερους συνδεδεμένους λογαριασμούς το ημερήσιο όριο είναι 60 ευρώ.

Αν ένας λογαριασμός έχει περισσότερους δικαιούχους τι ισχύει;
Σε λογαριασμούς με περισσότερους δικαιούχους και περισσότερες κάρτες το ημερήσιο όριο είναι 60 ευρώ για κάθε κάρτα δικαιούχου. Για παράδειγμα, σε έναν λογαριασμό με δύο δικαιούχους που έχουν από μία κάρτα, το ημερήσιο όριο είναι 60 ευρώ ανά κάρτα, δηλαδή 120 ευρώ για τον λογαριασμό.

Εάν ένας λογαριασμός έχει έναν δικαιούχο αλλά περισσότερες συνδεδεμένες κάρτες αναλήψεων, τι ισχύει;
Σε αυτή την περίπτωση το ημερήσιο όριο των 60 ευρώ αφορά συνολικά όλες τις κάρτες. Για παράδειγμα, ένας λογαριασμός με έναν δικαιούχο και δύο συνδεδεμένες κάρτες έχει ημερήσιο όριο 60 ευρώ.

Μπορώ να κάνω ανάληψη μετρητών με την πιστωτική μου κάρτα;
Ανάληψη μετρητών με πιστωτική κάρτα γίνεται μέχρι το ημερήσιο όριο (60 ευρώ). Η συναλλαγή αυτή επιβαρύνεται με το επιτόκιο και την προμήθεια που ορίζονται από τη σύμβαση με την τράπεζα που εξέδωσε την πιστωτική κάρτα.

Θα μπορώ να κάνω υπερανάληψη από τρεχούμενο λογαριασμό ή από λογαριασμό καταναλωτικού δανείου;
Υπερανάληψη γίνεται με βάση το ημερήσιο όριο, εφόσον επιτρέπεται από τη σύμβαση με την τράπεζα.

Θα μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική ή τη χρεωστική μου κάρτα για να κάνω αγορές;
Οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες μπορούν να χρησιμοποιούνται κανονικά για αγορές εντός Ελλάδας, μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβασή μου με την Τράπεζα.

Θα μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική ή τη χρεωστική μου κάρτα για να κάνω αγορές στο ίντερνετ;
Οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες μπορούν να χρησιμοποιούνται κανονικά για αγορές από ηλεκτρονικά καταστήματα που διατηρούν λογαριασμό σε ελληνική τράπεζα.

Θα μπορώ να πληρώσω με προπληρωμένη κάρτα (pre-paid);
Οι πληρωμές με προπληρωμένες κάρτες θα γίνονται μέχρι το όριο που είχαν πριν από την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Οι προπληρωμένες κάρτες δεν μπορούν να επαναφορτιστούν και δεν θα εκδίδονται νέες.

Θα μπορώ να μεταφέρω χρήματα μέσω ίντερνετ/web banking ή διά της τηλεφωνίας (phone banking κ.λπ.);
Μεταφορές χρημάτων μέσω ίντερνετ ή τηλεφώνου θα γίνονται κανονικά, εφόσον ο λογαριασμός στον οποίο μεταφέρονται τα χρήματα είναι στην Ελλάδα.

Θα μπορώ να κάνω πληρωμές μέσω ίντερνετ/web banking ή διά της τηλεφωνίας (phone banking κλπ);
Πληρωμές μέσω ίντερνετ ή τηλεφώνου θα γίνονται κανονικά και απεριόριστα, εφόσον ο λογαριασμός στον οποίο μεταφέρονται τα χρήματα είναι στην Ελλάδα.

Πώς θα μπορέσω να στείλω έμβασμα στο εξωτερικό (έμβασμα σε φοιτητές, χρήματα για λόγους υγείας);
Γι’ αυτή την περίπτωση αρμόδια θα είναι η Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Οι πιστωτικές κάρτες ξένων τραπεζών θα χρησιμοποιούνται κανονικά;
Πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες ξένων τραπεζών, εφόσον έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό, θα χρησιμοποιούνται κανονικά. Για πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες ξένων τραπεζών που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα ισχύει ό,τι και για τις κάρτες των ελληνικών τραπεζών.

Η μισθοδοσία θα καταβάλλεται κανονικά;
Ναι, εφόσον ο εργοδότης καταβάλλει τη μισθοδοσία με ηλεκτρονικό τρόπο.

Μπορώ να κάνω διατραπεζικές πληρωμές;
Διατραπεζικές πληρωμές γίνονται κανονικά, εφόσον αφορούν πληρωμές προς λογαριασμούς στην Ελλάδα.

Επιταγές,ρυθμίσεις,phone banking

Κατόπιν… ραντεβού και συνοδεία αστυνομικής φρουράς, για την οποία θα φροντίζουν τα τραπεζικά υποκαταστήματα, θα γίνεται η κατάθεση χρηματικών ποσών (π.χ. ημερήσες εισπράξεις) από μεγάλα καταστήματα, όπως αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Απίστευτη ταλαιπωρία περιμένει και όσους έχουν στα χέρια τους τραπεζικές επιταγές. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων αναστέλλει τις προθεσμίες λήξης των επιταγών. Ωστόσο, η είσπραξή τους είναι αδύνατη όσο οι τράπεζες παραμένουν κλειστές. Το πρόβλημα αυτό σε πολλές περιπτώσεις εμποδίζει την καταβολή της μισθοδοσίας επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις αυτές θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τα τηλεφωνικά κέντρα (call centers) των τραπεζών, τα οποία θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να κλείσουν ραντεβού για την κατάθεση της επιταγής σε λογαριασμό της επιχείρησης, από τον οποίο στη συνέχεια θα γίνει ηλεκτρονικά πίστωση της μισθοδοσίας στους εργαζομένους. Επίσης, δεν έχει προβλεφθεί η παράταση ασφαλιστικών συμβολαίων που λήγουν και καθιστούν ανασφάλιστο το αντικείμενο (αυτοκίνητο) ή την υπηρεσία (ασφάλεια ζωής).

Τι θα ισχύσει για τις πάγιες εντολές πληρωμής (λογαριασμοί ΔΕΚΟ, δάνειο, ενοίκιο);
Οι πάγιες εντολές πληρωμής θα εκτελούνται κανονικά, εφόσον αφορούν πληρωμές προς λογαριασμούς στην Ελλάδα.

Τι θα συμβεί αν δεν μπορώ να πληρώσω τους λογαριασμούς μου / την Εφορία / το δάνειό μου κ.λπ.;
Οι πληρωμές αυτές θα μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω web banking, phone banking ή από τα ΑΤΜ. Σε κάθε περίπτωση, εάν δεν πραγματοποιηθούν οι πληρωμές, δεν θα οφείλεται τόκος υπερημερίας.

Αν υπάρξουν καθυστερήσεις σε πληρωμές προς το Δημόσιο ή σε τράπεζες στο πλαίσιο ρυθμισμένων δόσεων, θα υπάρχει απώλεια της ρύθμισης;
Οι πληρωμές αυτές θα μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω web banking, phone banking ή από τα ΑΤΜ. Σε κάθε περίπτωση, εάν δεν πραγματοποιηθούν οι πληρωμές, δεν θα υπάρχει απώλεια της ρύθμισης.

Κινδυνεύω να χάσω το ασφαλιστήριο συμβόλαιό μου (ασφάλιση αυτοκινήτου, συμβόλαια υγείας);
Οι πληρωμές αυτές θα μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω web banking, phone banking ή από τα ΑΤΜ.

Στον αέρα οι πληρωμές μεταξύ των επιχειρήσεων

Καμία λύση δεν έχουν δώσει οι Αρχές στα προβλήματα που παρατηρούνται στις ηλεκτρονικές πληρωμές των επιχειρήσεων και στις επιταγές. Οι πληρωμές μεταξύ επιχειρήσεων για ποσά άνω των 500 ευρώ και οι πληρωμές από ιδιώτες προς επιχειρήσεις για ποσά άνω των 1.500 ευρώ γίνονται υποχρεωτικά μέσω του τραπεζικού συστήματός. Ηδη οι ιδιώτες και οι επιχειρηματίες που έπρεπε να πληρώσουν σε επιχειρήσεις τέτοια ποσά είτε δεν πληρώνουν καθόλου είτε τα δίνουν με μετρητά δημιουργώντας φορολογικό κενό στις επιχειρήσεις, που θα πρέπει να βρουν τρόπο να τα καταθέσουν στην τράπεζα, για να μην έχουν πρόβλημα με τον νόμο αλλά και για λόγους ασφαλείας.

Οι τράπεζες είναι κλειστές και οι επιταγές δεν εξαργυρώνονται. Ουσιαστικά είναι στον αέρα, καθώς λύση δεν έχει δώσει η κυβέρνηση. Πηγές από την αντιπροεδρία της κυβέρνησης ανέφεραν χθες ότι πρέπει οι επιχειρήσεις να επικοινωνούν με τις τράπεζες.
Οι διαμαρτυρίες προέρχονται κυρίως από μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες, που πολλές φορές είναι υποχρεωμένοι να συναλλάσσονται με τους προμηθευτές τους χωρίς να διαθέτουν τα μέσα τραπεζικής πληρωμής (κάρτες, e-banking). Ακόμα και όσοι διαθέτουν τέτοια μέσα βρίσκονται αντιμέτωποι με δυσλειτουργίες του διατραπεζικού συστήματος. Η δε μετάθεση πληρωμών την επομένη μόνο αντιπαραθέσεις, ανασφάλεια και τελικά την ακύρωση των συναλλαγών πυροδοτεί.

Το όλο θέμα έχει δημιουργηθεί με τη διάταξη του άρθρου 23 του N. 4172 / 2013, σύμφωνα με την οποία «μη εκπιπτόμενη δαπάνη» θεωρείται «κάθε είδους δαπάνη που αφορά σε αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών αξίας άνω των πεντακοσίων (500) ευρώ, εφόσον η τμηματική ή ολική εξόφληση δεν έγινε με τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής».
Στ. Κράλογλου

Εβλεπε λύση η «Πειραιώς»

Τον αιφνιδιασμό των τραπεζικών στελεχών για την απόφαση της κυβέρνησης να οδηγήσει τη χώρα σε δημοψήφισμα εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Ανθιμος Θωμόπουλος κατά τη διάρκεια της χθεσινής γενικής συνέλευσης των μετόχων.
Ο κ. Θωμόπουλος επισήμανε ότι η τράπεζα Πειραιώς ήταν έτοιμη να εξετάσει σχέδιο ανάκτησης των καταθέσεων που είχαν φύγει από το τραπεζικό σύστημα τις τελευταίες ημέρες, λέγοντας «βλέπαμε λύση στο ελληνικό πρόβλημα και όχι αδιέξοδο».
Η τράπεζα Πειραιώς, δήλωσε ο κ. Θωμόπουλος, είναι έτοιμη να λειτουργήσει κάτω από το νέο καθεστώς περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν και να συμβάλει στην εξειδίκευση και την υλοποίησή τους, ώστε η χώρα να μπορεί στοιχειωδώς να λειτουργήσει τις επόμενες μέρες σε καθεστώς περιορισμένης ρευστότητας.
Τέλος, ευχαρίστησε τους εργαζομένους της για τη συμβολή τους στην ομαλή λειτουργία της τράπεζας σε πρωτοφανείς και πρωτόγνωρες συνθήκες για την Ελλάδα.

Τσαντάκηδες και ληστές παραμονεύουν στα ATM

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι αστυνομικές δυνάμεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς καταγράφηκαν αρκετά περιστατικά ληστειών σε βάρος πεζών, μετά την ανακοίνωση της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, οπότε οι πολίτες έσπευσαν στα ΑΤΜ των τραπεζών για να μην ξεμείνουν από ρευστό. Ενδεικτικά, στο Κερατσίνι το βράδυ της Κυριακής μια 44χρονη γυναίκα, που είχε μόλις πραγματοποιήσει ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ, δέχθηκε επίθεση από δράστη, ο οποίος φαίνεται ότι την παρακολούθησε. Ο επίδοξος ληστής, που επέβαινε σε μοτοσικλέτα, της επιτέθηκε αρπάζοντας το λουρί της τσάντας της και αποπειράθηκε να την κλέψει. Η γυναίκα αντιστάθηκε σθεναρά, παρότι έπεσε στην άσφαλτο και τραυματίστηκε ελαφρά. Ο δράστης, τελικά, φοβήθηκε και εγκατέλειψε την προσπάθειά του.

Λίγες ώρες νωρίτερα, στον Αλιμο, ένας 23χρονος, που περπατούσε στον δρόμο και είχε στο σακίδιό του 300 ευρώ, δέχτηκε επίθεση από άγνωστο, ο οποίος τον γρονθοκόπησε και του άρπαξε το σακίδιο. Σε επιφυλακή βρίσκεται η Αστυνομία και στη Θεσσαλονίκη για τσαντάκηδες που τη στήνουν κοντά σε ΑΤΜ. Ενα από τα θύματα τους ήταν μία 53χρονη, το μεσημέρι της Κυριακής στην οδό Εγνατία, στο κέντρο της πόλης. Η άτυχη γυναίκα πραγματοποίησε ανάληψη μετρητών (1.220 ευρώ) από υποκατάστημα τράπεζας, έπειτα από αναμονή σχεδόν μίας ώρας. Λίγα μέτρα πιο κάτω δύο άγνωστοι πάνω σε μηχανή άρπαξαν την τσάντα της γυναίκας, η οποία έπεσε στο οδόστρωμα, και εξαφανίστηκαν.
Εκτός από τα μετρητά το θύμα είχε στην τσάντα ένα κινητό τηλέφωνο, μία φωτογραφική μηχανή και διάφορα προσωπικά έγγραφα και αντικείμενα. Αστυνομικοί της ομάδας ΖΗΤΑ κατάφεραν να εντοπίσουν και να συλλάβουν τους δύο δράστες. Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκε η τσάντα, που επεστράφη στην ιδιοκτήτριά της.

{{-PCOUNT-}}36{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ