Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2020

Ο ιός του Νότου απειλεί (σιγά-σιγά) και τη Γαλλία!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν!

Η Γαλλία επιστρέφει ως ο «μεγάλος ασθενής» της Ευρώπης. Ο χαρακτηρισμός που της είχε αποδοθεί και παλιότερα επανέρχεται, αυτή τη φορά διά στόματος του επικεφαλής οικονομολόγου της βρετανικής Markit Κρις Ουίλιαμσον. Η βασική ανησυχία είναι ότι η γαλλική οικονομία κινδυνεύει να ξαναμπεί σε τροχιά ύφεσης, όπως έγινε φέτος την άνοιξη, όταν συρρικνώθηκε για δύο συνεχόμενα τρίμηνα: το τελευταίο του 2012 και το πρώτο του 2013.

Με δεδομένο ότι το τρίτο φετινό τρίμηνο το ΑΕΠ μειώθηκε ξανά κατά 0,1%, το σενάριο των «δύο συνεχόμενων τριμήνων» θα αναβιώσει, εφόσον αυτό εξακολουθήσει ως το τέλος της χρονιάς. Τι οδηγεί τον Ουίλιαμσον να πιστέψει σε μια τέτοια επανάληψη; Το γεγονός ότι τον Δεκέμβριο μειώθηκε εκ νέου η επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της μεταποίησης, φτάνοντας σε χαμηλό επταμήνου. Και στον τομέα της παροχής υπηρεσιών στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών.

Εκτός στόχων

Τι σημαίνουν αυτοί οι δείκτες; Για τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι η Γαλλία εξακολουθεί να αποτυγχάνει να πιάσει τους στόχους βελτίωσης ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας. Ως γνωστόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει περίοδο χάριτος δύο ετών στη Γαλλία, προκειμένου να καταφέρει να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ, κάτι που όλοι συμφωνούν ότι είναι ανέφικτο, αν δεν κάνει την οικονομία της πιο ανταγωνιστική.

Σε αντίθεση με τον Γάλλο «ασθενή», η Γερμανία εμφανίζεται ως ο «καλός μαθητής» της ευρωζώνης, με αυξήσεις στους αντίστοιχους δείκτες σε υψηλά τριμήνου και άνθηση του βιομηχανικού τομέα. Ετσι οι Βρυξέλλες κουνούν πάλι το δάχτυλο στο Παρίσι, επαναλαμβάνοντας τη μόνιμη πλέον μομφή, ότι δεν κάνει αρκετές μεταρρυθμίσεις για να περιορίσει τις μεγάλες δημόσιες δαπάνες της (ανέρχονται στο 56% του ΑΕΠ), για να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και να πετύχει τον πολυπόθητο χρυσό κανόνα της δημοσιονομικής σταθερότητας.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολαντ, επιχειρώντας να διασώσει μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες, βασίστηκε κυρίως στην αύξηση της φορολογίας προκειμένου να φέρει έσοδα στα κρατικά ταμεία. Ομως οι Βρυξέλλες δεν είναι ικανοποιημένες με αυτή την επιλογή, που αντιβαίνει στη συνταγή της λιτότητας, και ζητούν επίμονα κι άλλες μεταρρυθμίσεις.

Την Τετάρτη, βέβαια, η γαλλική κυβέρνηση κατάφερε τελικά να υπερψηφιστεί στο Κοινοβούλιο η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, που στόχο έχει να περιορίσει το έλλειμμα στα συνταξιοδοτικά ταμεία – το οποίο αναμένεται να φτάσει στα 20,7 δισ. ευρώ ως το 2020. Η μεταρρύθμιση, την οποία ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό χαρακτήρισε «ισορροπημένη» κατά τον «γαλλικό τρόπο», προβλέπει αύξηση του χρόνου καταβολής συνταξιοδοτικών εισφορών από τα 41,5 στα 43 χρόνια ως το 2035.

Εκτός το δημόσιο

Δεν συμπεριλαμβάνει όμως τις συντάξεις στον δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με το Reuters, η πολυαναμενόμενη μεταρρύθμιση απογοήτευσε τους Ευρωπαίους εταίρους.

Ταυτόχρονα, η φορολογία εξακολουθεί να μη φέρνει τα αναμενόμενα έσοδα. Εκτός από τους φορολογικούς μετανάστες, τους πλουσίους που εγκαταλείπουν τη Γαλλία για ευνοϊκότερα φορολογικά καθεστώτα, διάφορες ευνοημένες ομάδες ξεσηκώνονται στην προοπτική της βαριάς φορολόγησής τους, όπως έγινε με τους ποδοσφαιριστές, που διαμαρτυρήθηκαν για τον φόρο 75% επί των εσόδων τους άνω του 1.000.000 ευρώ.

Τι συμβαίνει με τη γαλλική βιομηχανία, κορμό της οικονομίας; Κάποιοι λένε ότι έχει αποτύχει να εκσυγχρονιστεί εγκαίρως, άλλοι ψέγουν τους μισθούς που -μοιραία- την κάνουν λιγότερο ανταγωνιστική. Τον Οκτώβριο ο Ολάντ κατηγόρησε τη Γερμανία για ντάμπινγκ, για εξαγωγές προϊόντων σε χαμηλές τιμές σε συνδυασμό με ευτελή εργατικά ημερομίσθια, αποτέλεσμα της πρακτικής της Γερμανίας να εισαγάγει φθηνούς εργαζομένους από χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Μείον 750.000 θέσεις

Γεγονός παραμένει ότι η γαλλική βιομηχανία έχει απωλέσει 750.000 θέσεις εργασίας την τελευταία δεκαετία. Και ότι η Peugeot-Citroen, σύμφωνα με τον «Guardian», ετοιμάζεται να κλείσει συμφωνία με την κινεζική Dongfeng Motor, προκειμένου να δει τις αναγκαίες «ενέσεις κεφαλαίου» στα ταμεία της. Για άλλους, η Γερμανία έχει πετύχει απλώς καλύτερα και πιο έγκαιρα να «χτυπήσει» τις νέες αγορές, απολαμβάνοντας σήμερα σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα.
Το προηγούμενο σήμα κινδύνου για τη Γαλλία είχε έρθει τον Νοέμβριο, όταν η Standard & Poor’s υποβάθμισε ξανά (για δεύτερη φορά μετά το καλοκαίρι) την κατάταξη της γαλλικής οικονομίας από ΑΑ+ σε ΑΑ, προβλέποντας αύξηση του δημόσιου χρέους στο 86% του ΑΕΠ ως το 2015 και σταθερή ανεργία άνω του 10%. Απαντώντας τότε, ο Ολάντ είχε πει ότι «θα είναι μια μάχη. Μια μάχη που έχουμε αναλάβει και που θα δίνουμε μήνα με μήνα».

Ερχεται και αύξηση ΦΠΑ!

Ωστόσο, το κυριότερο ζήτημα που έχει να αντιμετωπίσει σήμερα η γαλλική κυβέρνηση είναι η προγραμματισμένη αύξηση του ΦΠΑ από 19,6% σε 20% από την 1η Ιανουαρίου του 2014, αλλά και του ενδιάμεσου φορολογικού συντελεστή από 7% σε 10%. Στις αρχές Δεκεμβρίου, δεκάδες χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν στη Γαλλία καλώντας σε «φορολογική επανάσταση». Τελικά ο Φρανσουά Ολάντ, παρότι δεν ακολουθεί τη συνταγή της λιτότητας, απολαμβάνει δημοτικότητα μόλις 26%, την πιο χαμηλή που είχε Γάλλος πρόεδρος τα τελευταία 32 χρόνια.

Οι νέοι εγκαταλείπουν το Παρίσι και φεύγουν για Αμερική, Βρετανία και Γερμανία

«Οι νέοι Γάλλοι έχουν ανάγκη από αέρα». Το σημείωμα της έκδοσης της γαλλικής «Figaro» καταδεικνύει το πρόβλημα της αύξησης της μετανάστευσης των νέων που αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. «Το μέλλον» γι’ αυτούς, επισημαίνει η εφημερίδα, «βρίσκεται στον Καναδά, στις ΗΠΑ, στην Κίνα, στη Βρετανία, ακόμη και στην Ελβετία. Αλλά, δυστυχώς, όχι στη Γαλλία».

Τα στοιχεία προέρχονται από το υπουργείο Εξωτερικών, από τους αριθμούς των καταγεγραμμένων Γάλλων που ζουν εκτός συνόρων και από τις αιτήσεις για βίζα. Τον φετινό Απρίλιο, 1.600.000 Γάλλοι πολίτες ζούσαν εκτός της χώρας, από τους οποίους, μάλιστα, το 44% ήταν ηλικίας 26 με 40 χρόνων, ενώ ο αριθμός των Γάλλων απόδημων ηλικίας 18-25 ετών φτάνει τους 155.266.

Αλλά και όσοι επιδιώκουν τώρα να αποδημήσουν βλέπουν το μέλλον τους στο εξωτερικό. «Ολο και πιο πολλοί νέοι 18-35 ετών επιλέγουν να δοκιμάσουν την τύχη τους σε πιο δυναμικές χώρες» γράφει η εφημερίδα. Αγαπημένοι προορισμοί; Οι ΗΠΑ σε ποσοστό 32%, η Βρετανία (23%), η Γερμανία κατά 12%, ο Καναδάς σε ποσοστό 11% και η Ελβετία κατά 7%.

Ειδικά για τον Καναδά, οι αιτήσεις για βίζα σημείωσαν φέτος αύξηση 10%. Μάλιστα, τους πρώτους εννέα μήνες του έτους υπολογίζονταν σε 4.000 οι επίσημοι νέοι μετανάστες μόνο στο Κεμπέκ. Οσο για τις περσινές αναχωρήσεις με προορισμό την Αυστραλία, ανήλθαν στις 20.000. Ομως τελευταία δημοφιλής προορισμός είναι και μια πολύ πιο κοντινή χώρα, η Ελβετία.

Υψηλοί μισθοί

Με δεδομένο ότι τα ποσοστά ανεργίας εκεί κυμαίνονται μόλις στο 3,2%, όταν στη Γαλλία έχουν φτάσει το 11%, και οι μισθοί είναι υψηλότεροι, το δέλεαρ είναι προφανές. Ειδικά εφόσον με μια τέτοια επιλογή οι απόδημοι είναι σε απόσταση αναπνοής από τα γαλλικά σύνορα. «Ψάχνουν περισσότερο μια καλή εναλλακτική παρά την περιπέτεια» εξηγεί ο διευθυντής του ινστιτούτου Montaigne Λορέν Μπιγκόν. Συνολικά, το 79% των φοιτητών με τις καλύτερες σπουδές επιθυμούσε να αναχωρήσει για το εξωτερικό, αναζητώντας εκεί εργασία, μετά την απόκτηση του πτυχίου.

«Η αλήθεια είναι ότι η χώρα μας δεν προκαλεί πια τη φαντασία των νέων ανθρώπων» καταλήγει η «Figaro». Αποτραβηγμένη και αδύναμη να προβεί στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ώστε να προσαρμοστεί στον σύγχρονο κόσμο, δίνει την επώδυνη αίσθηση ότι βυθίζεται στον συντηρητισμό και στην αντίδραση απέναντι σε κάθε αλλαγή.

Μυρτώ Μπούτση

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δημόσιο: Απώλειες έως 1.803€ στα αναδρομικά συνταξιούχων

Εξαιτίας της γνωμοδότησης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τα ποσά θα αφορούν τη μία και όχι και τις δύο περικοπές συντάξεων του 2012 Άλλη μία δυσάρεστη έκπληξη...

Λαμπροί εορτασμοί για το έτος «Σαλαμίνα – Θερμοπύλες 2020»

Πέρασαν 2.500 χρόνια από τις δύο σημαντικές μάχες που διέσωσαν τον δυτικό πολιτισμό! Στην εορταστική εκδήλωση για τη συμπλήρωση 2.500 ετών από τη Μάχη των...

Παράταση έως 31 Οκτωβρίου για το πρόγραμμα «Γέφυρα»

Μέσα σε 58 ημέρες υποβλήθηκαν 131.155 αιτήσεις, αν και το υπουργείο υπολόγιζε ότι θα ενταχθούν περίπου 300.000 δανειολήπτες «Κόκκινοι» αλλά και ενήμεροι δανειολήπτες που έχουν...

Η γυναίκα που ποδοπάτησε τις μάσκες στην πλατεία Συντάγματος ξεσπαθώνει με επιστολή στη «δημοκρατία»

Η γυναίκα που έγινε viral, διασύρθηκε, συκοφαντήθηκε και «κακοποιήθηκε» από τους ανθρωποφάγους του διαδικτύου και των μέσων ενημέρωσης επειδή είχε αντίθετη γνώμη για τον...

Έκαναν… ροντέο την πρώτη τηλεμαχία! Τραμπ και Μπάιντεν αντάλλαξαν σκληρά λόγια και προσβολές

Τραμπ και Μπάιντεν αντάλλαξαν σκληρά λόγια και προσβολές, σε ένα σκηνικό που χαρακτηρίστηκε από τα αμερικανικά ΜΜΕ «το απόλυτο χάος» Τσίμπησε το δόλωμα του Ντόναλντ...