Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021

Ο ιός του τρόμου στη Θεσσαλονίκη

Μάχη για τη ζωή δίνει νεογνό στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, χτυπημένο από το θανατηφόρο μικρόβιο κλεμπσιέλα. Συνολικά έξι είναι τα νεογνά που μολύνθηκαν και νοσηλεύονται, ενώ άλλα τέσσερα βρήκαν τραγικό θάνατο στην ίδια μονάδα σε διάστημα μιας εβδομάδας πριν από λίγες μέρες.

Το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) χτύπησε συναγερμό, ειδικοί έφτασαν στη Θεσσαλονίκη, στο νοσοκομείο επικρατεί αναστάτωση, αλλά η Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας παραμένει ανοιχτή.

Το μικρόβιο που προκαλεί σηψαιμία και οδηγεί στον θάνατο, βρίσκοντας πρόσφορο έδαφος σε αδύναμους οργανισμούς, χτύπησε για πρώτη φορά στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου πριν από μία εβδομάδα.

Εντοπίστηκε σε δύο από τα τέσσερα νεογνά που πέθαναν, αν και οι γιατροί υποστηρίζουν ότι δεν αποτελούσε την αιτία του θανάτου τους. Ο ήχος όμως από τις καθησυχαστικές δηλώσεις τους έσβησε χθες απότομα όταν αποκαλύφθηκε ότι ο θανατηφόρος ιός είχε ανιχνευθεί σε άλλα έξι νεογνά της Μονάδας. Τέσσερα θεωρούνται φορείς και δύο νοσούν. Το ένα νεογνό, μόλις 24 εβδομάδων και βάρους 450 γραμμαρίων, είναι σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση.

Το δραματικό γεγονός σήμανε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΕΠΥ Παναγιώτη Ευσταθίου, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα. « Από τα έξι νεογνά που μολύνθηκαν νοσούν τα δύο, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα είναι μόνο φορείς του ιού. Παίρνουμε αυξημένα μέτρα. Ολα τα περιστατικά που ήταν φορείς και νοσούσαν απομονώθηκαν. Στα νεογνά χορηγείται αντιβίωση ως μέτρο προφύλαξης από το μικρόβιο. Η μονάδα απολυμαίνεται δυο φορές την ημέρα» δήλωσε στη «δημοκρατία».

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το μικρόβιο της κλεμπσιέλα μπορεί να προσβάλει πιο εύκολα παιδιά που είναι πρόωρα, ενώ γερά παιδιά δεν κινδυνεύουν τόσο πολύ από το μικρόβιο, το οποίο όμως κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.

Για την ύπαρξη του μικροβίου ενημερώθηκαν και οι υπεύθυνοι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το οποίο σήμερα αναμένεται να κάνει επίσημες ανακοινώσεις για το θέμα.

Οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου αποφάσισαν ότι δεν συντρέχουν λόγοι για να κλείσει η ΜΕΝ Νεογνών, η οποία έτσι και αλλιώς είναι πλήρης και ως εκ τούτου δεν δέχεται νέα περιστατικά. Εξαίρεση θα αποτελέσει η περίπτωση παιδιού που θα γεννηθεί μέσα στο νοσοκομείο και θα χρειαστεί αυξημένη φροντίδα.

Προκαταρκτική έρευνα ευθυνών

Μετά τον θάνατο τεσσάρων νεογνών και προτού γίνει γνωστό ότι μολύνθηκαν ακόμη έξι από το μικρόβιο, υπήρξε παρέμβαση του εισαγγελέα.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ευάγγελος Μαδεμλής έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, προκειμένου να εξακριβωθεί αν υπάρχουν ευθύνες για τον θάνατο των νεογνών.

Την έρευνα ανέλαβε πταισματοδίκης, ο οποίος θα διερευνήσει αν πρόκειται για θανάτους από αμέλεια και αν υπάρχουν ευθύνες των θεραπόντων γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου.

Νίκος Πιτσιακίδης

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ