Τρίτη, 13 Απρίλιος 2021

Ο Ιβάν παίζει «κόντρα» επίθεση με τον Σαμαρά

«Πού είναι ο Ιβάν;» Αυτό ήταν το ερώτημα που έθεταν πολλοί παράγοντες της πόλης, οι οποίοι έδωσαν το «παρών» στην τελετή των εγκαινίων της 79ης ΔΕΘ το περασμένο Σάββατο στο Βελλίδειο. Και αναζητούσαν τον ομογενή επιχειρηματία από τη Ρωσία, που εδώ και καιρό δραστηριοποιείται στη βόρεια Ελλάδα. Ο Σαββίδης, όμως, δεν εμφανίστηκε πουθενά ή καλύτερα έλαμψε διά της απουσίας του, επιβεβαιώνοντας έτσι τις πληροφορίες ότι είναι σφόδρα δυσαρεστημένος με την κυβέρνηση και ειδικότερα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Το ωραίο βέβαια είναι ότι όλη η κυβερνητική αποστολή διέμεινε στη Θεσσαλονίκη στο «Μακεδονία Παλλάς», το ξενοδοχείο που έχει περάσει στα χέρια του Ιβάν Σαββίδη για να το αξιοποιήσει τα επόμενα 30 χρόνια, αλλά ο Σαββίδης δεν ήταν εκεί!

Ο πρωθυπουργός έφτασε στο δωμάτιό του αργά το βράδυ της Παρασκευής, ενώ και όλοι οι υπουργοί που ήρθαν μαζί του διανυκτέρευσαν στο ξενοδοχείο του Ιβάν. Μαζί και οι συνεργάτες τους αλλά και τα κομματικά στελέχη που ανέβηκαν στον Βορρά για τη ΔΕΘ. Ομως ο Σαββίδης έμεινε στο Ροστόφ!

Λίγους μήνες νωρίτερα όλα έδειχναν να κυλούν σε τελείως διαφορετικό κλίμα. Στον ίδιο χώρο μάλιστα. Ηταν Ιούνιος του 2013 όταν η Ν.Δ. είχε διοργανώσει στο «Μακεδονία Παλλάς» την κεντρική προσυνεδριακή της συνδιάσκεψη, όπου είχαν συγκεντρωθεί περίπου 600 μέλη της ΚΠΕ του κόμματος. Ανάμεσά τους ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και πολλοί άλλοι. Λίγες μόνο ώρες πριν από το «μαύρο» στην ΕΡΤ ο πρωθυπουργός είχε συναντήσει κατ’ ιδίαν τον Ιβάν Σαββίδη, σε μια πριβέ αίθουσα του ξενοδοχείου. Μαζί του τότε ήταν ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, που αποτελούσε τον συνδετικό κρίκο με τον Σαββίδη, ο πρώην υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Θεόδωρος Καράογλου. ο γενικός γραμματέας συντονισμού της κυβέρνησης Δημήτρης Βαρτζόπουλος και ο πρόεδρος της Διοικούσας της Ν.Δ. Θεσσαλονίκης Μηνάς Σαμαντζίδης. Ποιο ήταν το θέμα συζήτησης εκείνης της σύντομης συνάντησης; Το μόνιμο παράπονο του Ιβάν Σαββίδη εδώ και δύο χρόνια, από τότε δηλαδή που ανέλαβε τον ΠΑΟΚ. Η ρύθμιση των χρεών της ομάδας. Ο Σαββίδης θέλει να πληρώσει το βασικό χρέος και λίγο από τους τόκους, η τρόικα -μαζί και η κυβέρνηση- λένε όχι, καθώς ζητούν το συνολικό ποσό, μαζί με τις προσαυξήσεις, που πλησιάζει έτσι τα 30.000.000.

Αυτή είναι η όλη ιστορία, που επειδή κρατά καιρό, έχει οδηγήσει τον ομογενή επιχειρηματία στα πρόθυρα της απόγνωσης.

Η απόγνωση και ο έντονος εκνευρισμός του Σαββίδη έχουν να κάνουν και με το γεγονός ότι η συνάντηση του Ιουνίου δεν ήταν η μοναδική επαφή που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Είχαν προηγηθεί πολλές άλλες συναντήσεις. Μία στην 78η ΔΕΘ, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2013, ενώ άλλο ένα ραντεβού είχε γίνει λίγους μήνες αργότερα, όταν ο Σαμαράς είχε ανεβεί και πάλι στη Θεσσαλονίκη για κάποιον άλλο λόγο. Τότε μάλιστα ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ένα πείραγμα της «κυριακάτικης δημοκρατίας» ότι βλέπει πολύ συχνά τον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ, είχε πει την περιβόητη φράση «ΜΠΑΟΚ»…

Από τότε, πρόοδος στις συζητήσεις δεν υπήρξε.

Κύριο πρόβλημα παραμένουν τα χρέη του ΠΑΟΚ, αλλά δεν είναι και το μοναδικό. Κι αυτό γιατί ο Σαββίδης βλέπει και στα άλλα πρότζεκτ, στα οποία έχει δραστηριοποιηθεί, τα πράγματα να μην τρέχουν με την ταχύτητα που θέλει. Ποια είναι τα άλλα προβλήματα; Το κυριότερο εντοπίζεται στη ΣΕΚΑΠ (Συνεταιριστική Καπνοβιομηχανία Ελλάδος), στην οποία πια ο Σαββίδης είναι σχεδόν ο απόλυτος κυρίαρχος, κατέχοντας το 85%. Και πιο απλά, όπως το αίτημα για την παρουσία τελωνειακού στην επιχείρηση το Σαββατοκύριακο, αλλά και πιο δύσκολα και περίπλοκα, όπως γραφειοκρατικά θέματα που αφορούν τις εξαγωγικές δραστηριότητες των ελληνικών επιχειρήσεων. Αλλο ένα πρόβλημα εντοπίστηκε στην υπόθεση της αξιοποίησης των 322 στρεμμάτων στο Παλιούρι της Χαλκιδικής, τα οποία απέκτησε πρόσφατα ο Σαββίδης για τα επόμενα 99 χρόνια. Και εκεί ο Σαββίδης είδε δυσκολίες και καχυποψίες. Το ποσό που έδωσε έφτασε τα 12.000.000, άλλη προσφορά δεν υπήρξε, όμως παρ’ όλα αυτά δεν έλειψαν οι γκρίνιες και οι ενστάσεις ότι το ποσό ήταν μικρό. Ετσι ο Σαββίδης έβαλε κι άλλο το χέρι στην τσέπη για να πάψουν οι υπόγειες διαμαρτυρίες.

Η αλλαγή της επικοινωνιακής πολιτικής και οι καλές σχέσεις με τον Τζιτζικώστα και τον Ορφανό

Το ενδιαφέρον με την απουσία του Ιβάν Σαββίδη από την τελετή των εγκαινίων της φετινής ΔΕΘ έχει να κάνει και με το τάιμινγκ της σχετικής κίνησης. Και αυτό γιατί πρόσφατα ο ομογενής επιχειρηματίας έδειξε ότι αλλάζει επικοινωνιακή στρατηγική και είχε αρχίσει να κάνει δημόσιες εμφανίσεις στη Θεσσαλονίκη. Μόλις πριν από δύο εβδομάδες -ανατρέποντας τη μέχρι τότε στρατηγική του- είχε δώσει το «παρών» σε δύο πολύ συμβολικές εκδηλώσεις που έγιναν στη Θεσσαλονίκη. Τη μια ημέρα είχε παρευρεθεί στην τελετή ορκωμοσίας του νέου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και την επομένη πήγε στην αντίστοιχη εκδήλωση του νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, που έγινε στο δημαρχείο, στέλνοντας το μήνυμα ότι θα είναι πια ενεργητικά παρών στα δημόσια πράγματα της πόλης.

Ναι λοιπόν στις δημόσιες εμφανίσεις στην πόλη, όμως μακριά και σε κόντρα με την κεντρική κυβέρνηση. Γιατί φαίνεται ότι οι σχέσεις του Σαββίδη με την τοπική πολιτική ηγεσία παραμένουν καλές. Πρώτα και κύρια με τον Απόστολο Τζιτζικώστα, με τον οποίο στο περιθώριο της τελετής ορκωμοσίας στην περιφέρεια είχε ένα πολύ θερμό ενσταντανέ. Ο Σαββίδης χάρισε στον περιφερειάρχη ένα στιλό με την εικόνα της Παναγίας Σουμελά του Πόντου και ο Τζιτζικώστας του απάντησε ότι θα πρέπει το επόμενο στιλό να το χαρίσει στον υπουργό Οικονομικών που θα υπογράψει την απαλλαγή των χρεών του ΠΑΟΚ! Το ίδιο καλό κλίμα υπάρχει και μεταξύ του Ιβάν Σαββίδη και του Γιώργου Ορφανού, με τον οποίο ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ συναντήθηκε σχεδόν αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. «Θα έπρεπε να ήσουν νωρίτερα υπουργός Μακεδονίας – Θράκης» ήταν το σχόλιο του Ιβάν προς τον Ορφανό, δείγμα ότι η χημεία είναι καλή.

Με την κεντρική όμως κυβέρνηση ο Ιβάν βρίσκεται σε κόντρα. Και μάλλον με το δίκιο του. Το καλό κλίμα που υπήρχε παλιά με τον Αντώνη Σαμαρά έχει πια ανατραπεί, ενώ με τον υπουργό Οικονομικών η σχέση ήταν και είναι προβληματική. Τόσο με τον Γιάννη Στουρνάρα όσο και με τον Γκίκα Χαρδούβελη. Ετσι κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα όλες οι επιχειρηματικές κινήσεις που έχει κάνει εδώ και δύο χρόνια στη βόρεια Ελλάδα ο Ιβάν Σαββίδης: Η ανάληψη του πακέτου των μετοχών στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ, το μπάσιμο στη ΣΕΚΑΠ και η ενασχόλησή του με δύο σημαντικά τουριστικά πρότζεκτ, όπως η ενοικίαση του «Μακεδονία Παλλάς», ενός εμβληματικού ξενοδοχείου για τη Θεσσαλονίκη, και η αξιοποίηση μιας έκτασης-φιλέτου στο πανέμορφο Παλιούρι, όπου παλιά στεγαζόταν το «Ξενία». Την ίδια στιγμή που στον χώρο του real estate φαίνεται ότι έχει οριστικοποιήσει την απόκτηση της περίφημης βίλας Ζαρντινίδη, όπου θα διαμείνει ο ίδιος, και του γνωστού Κόκκινου Σπιτιού, που βρίσκεται στην πλατεία Αγίας Σοφίας και όπου σχεδιάζει να εδρεύσουν τα γραφεία των επιχειρήσεών του.

Ολα αυτά βέβαια με πολλά «αν». Που αυξήθηκαν πολύ μετά την απουσία του από την 79η ΔΕΘ.

Νίκος Οικονόμου

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ