Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020

Ο «κ. Προσωρινός» προσπαθεί τώρα να γίνει μόνιμος!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο που απεργάζονται εδώ και καιρό διάφορα κέντρα εξουσίας εντός και εκτός Ελλάδας, προκειμένου να μείνει στη θέση του πρωθυπουργού και μετά τις εκλογές ο Λ. Παπαδήμος. Ο ίδιος χθες από τις Βρυξέλλες ομολόγησε για πρώτη φορά τις εναλλακτικές δυνατότητες που εξετάζει προκειμένου να μακροημερεύσει στο Μαξίμου. Και αυτό μια ημέρα ύστερα από τη διόλου τυχαία είδηση που του «απέσπασε» Γερμανός δημοσιογράφος (στο πλαίσιο της προσπάθειας να φιλοτεχνηθεί ένα φιλολαϊκό προφίλ για τον κ. Παπαδήμο), ότι «έχει απαρνηθεί τον μισθό του».

Ο δοτός πρωθυπουργός επιχείρησε εμφάνιση… ηγέτη στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου. Στην πραγματικότητα πάντως ακούστηκαν ως πολιτικό ανέκδοτο οι δηλώσεις του, καθώς

άφησε να εννοηθεί ότι επιθυμεί την αναβολή των προγραμματισμένων για τον Απρίλιο εκλογών ή, εφόσον δεν αποτραπεί (υπό την κοινωνική πίεση) η διενέργειά τους, να συμφωνήσουν οι πολιτικές δυνάμεις στην παραμονή του στην πρωθυπουργία και την «επόμενη μέρα».

Στην ερώτηση που δέχτηκε για το εάν θα επιθυμούσε να παραμείνει στη θέση του, η απάντηση που έδωσε ήταν εξόχως αποκαλυπτική και ενδεικτική των επιδιώξεών του. «Οπως έχω επισημάνει στο παρελθόν, όταν η κυβέρνηση ολοκληρώσει το έργο της, θα ληφθούν αποφάσεις σχετικά με την ημερομηνία προκήρυξης των εκλογών. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε περισσότερο» ανέφερε, για να συμπληρώσει με νόημα: «Και άλλες σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις εκλογές…»

Σε σχέση με τις προηγούμενες τοποθετήσεις του, η χθεσινή εμφάνιση του Λ. Παπαδήμου είχε επίσης έντονο το στοιχείο της πολιτικής παρέμβασης και της προσωπικής προβολής. Περιέγραψε τους επόμενους στόχους της κυβέρνησης με ορίζοντα μακράς πνοής, χρησιμοποιώντας ουκ ολίγες φορές πρώτο πρόσωπο με ηγετικό ύφος. «Γυρίζω στην Αθήνα περισσότερο αισιόδοξος…», «Η Ευρώπη μάς έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης», «Εχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε», «Η Ελλάδα αλλάζει και είναι ώρα να κοιτάξουμε μπροστά».

Εξίσου εμφανής ήταν η προσπάθειά του να καταδείξει την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου ως προς τις επιδόσεις στον τομέα της οικονομικής πολιτικής. Ερωτηθείς εάν υπάρχει άλλος δρόμος, για να μη φτάσουμε στη λήψη τόσων επώδυνων μέτρων, ναι μεν παραδέχτηκε ότι η εξέλιξη ήταν αναπόφευκτη, ωστόσο συμπλήρωσε με νόημα: «Η εφαρμογή της πολιτικής θα μπορούσε να είχε γίνει με έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο και να έχουν περιοριστεί αρνητικά σημεία». Προπαγανδίζοντας την «αξία» του ως πρωθυπουργού, έφτασε στο σημείο να υπαινιχθεί ότι οι πολίτες μέσα από τις δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν ότι θέλουν την επιτυχία του νέου προγράμματος και των συμπληρωματικών αναπτυξιακών μέτρων που θα χρειαστεί να ληφθούν.


Προπαγάνδα και στημένες ενέσεις αισιοδοξίας για τα 22 δισ. € που έρχονται

Το σύνθημα «έρχονται τα λεφτά» αρχίζει να επαναλαμβάνεται όλο και περισσότερο τελευταία από κύκλους διαπλεκόμενους που έχουν στοιχηθεί πίσω από την κυβέρνηση και τον «σώφρονα» πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Ο ίδιος μέχρι πρόσφατα έλεγε ότι οι πόροι του ΕΣΠΑ θα έρθουν στην Ελλάδα το 2013, τώρα όμως αλλάζει γραμμή πλεύσης και λέει ότι έρχονται οσονούπω!

Στα μέσα της εβδομάδας κάποιοι πανηγύριζαν για 22 δισ. ευρώ που όπου να ’ναι περνάνε τα σύνορα, ενώ την Πέμπτη το βράδυ εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης ρωτούσε καλεσμένους για το πώς θα ξοδέψουμε αυτά τα λεφτά. Και στις δύο περιπτώσεις αυτά που γράφονταν και λέγονταν δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ηταν μόνο προπαγάνδα.

Ο Λουκάς Παπαδήμος χθες μίλησε για ανάπτυξη που θα ξεκινήσει από τα μέσα του 2013 (έπειτα από 16 μήνες δηλαδή), κάτι που μοιάζει με την έξοδο της χώρας στις αγορές που υποσχόταν ότι θα γίνει το 2011 ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να εμπνεύσει αισιοδοξία στη ρημαγμένη Ελλάδα, λέγοντας χθες ότι γυρίζει πίσω περισσότερο αισιόδοξος, και απέδωσε την αισιοδοξία του, όπως είπε, στο ότι «η ανάπτυξη είναι πλέον κορυφαία προτεραιότητα της Ευρώπης».

Προχθές η «δημοκρατία» αποκάλυψε ότι στην ατζέντα των συζητήσεων της Συνόδου Κορυφής υπήρχαν πέντε άξονες για την ανάπτυξη στην Ευρώπη, εκ των οποίων κανένας δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση της Ελλάδας.

Αυτή είναι η αμείλικτη πραγματικότητα που αντιπαρατίθεται στη «στημένη» αισιοδοξία Παπαδήμου που συνεπικουρούν τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ και οι μονίμως διαβιούντες από τα κρατικά ταμεία επιχειρηματίες.

Ο Λουκάς Παπαδήμος έφτασε να πει ότι «προχωράμε χωρίς καθυστέρηση σε μέτρα ανάπτυξης, που θα αλλάξουν το κλίμα» και ανέφερε ως τέτοια:

– την αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ με προτεραιότητα προγράμματα που στηρίζουν τις επιχειρήσεις και δίνουν δουλειά σε ανέργους,

– την αξιοποίηση πόρων για να «ξεκολλήσουν» τα έργα κατασκευής αυτοκινητόδρομων,

– την εξεύρεση πόρων για στήριξη των επενδύσεων,

– την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για επαρκή χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας,

– την καλύτερη οργάνωση των εξαγωγών και

– την επιτάχυνση των διαδικασιών για αξιοποίηση των ΑΠΕ και των υποθαλάσσιων πηγών ενέργειας.

Ο ίδιος πάντως σε ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου τον Δεκέμβριο του 2011 μετέθετε την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ για το 2013 λέγοντας:

«Παράγοντας που θα διευκολύνει την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης κατά το 2013 είναι η επανεκκίνηση των μεγάλων έργων και η επιτάχυνση της απορρόφησης των διαθέσιμων κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ύψους 14 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση αποδίδει υψηλή προτεραιότητα στους τομείς αυτούς, που θα ενισχύσουν την απασχόληση και θα βελτιώσουν το επενδυτικό κλίμα».

Δ. Γ. Παπαδοκωστόπουλος

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Κόψτε τις συντάξεις»! Νεοφιλελεύθερο αμόκ Πισσαρίδη

Στο στόχαστρο της (δήθεν επιστημονικής) επιτροπής συνταξιούχοι, μικρομεσαίοι και αυτοαπασχολούμενοιΈνα νεοφιλελεύθερο σχέδιο με επιστημονικό προσωπείο φέρνει η κυβέρνηση, στη χειρότερη στιγμή για τη χώρα....

Νέα τέλη κυκλοφορίας για δυνατούς… λύτες λόγω ρύπων

Νέο πρότυπο μέτρησης για όποιο όχημα αποκτηθεί το νέο έτος. Ουδείς γνωρίζει ποιος θα ενημερώνει τους αγοραστέςΆλλα τέλη κυκλοφορίας θα πληρώνουμε από το 2022,...

Έτοιμος να παραδώσει τη σκυτάλη ο Τραμπ!

Στην τελική ευθεία η αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο, όμως ο απερχόμενος πρόεδρος ετοιμάζεται για τα... δικαστήριαΦτάνοντας πιο κοντά από ποτέ στην παραδοχή της...

Θρίλερ με τη δολοφονία του 26χρονου στις Σπέτσες!

Για «ψευδομάρτυρες βαποράκια» κάνει λόγο ο πατέρας του κατηγορουμένου και γνωστός καθηγητής του ΜετσοβίουΟ 26χρονος που βρέθηκε να ψυχορραγεί σε ερημικό δρομάκι το βράδυ...

Δεν εισέπραξαν τα ψαλιδισμένα αναδρομικά 15.000 συνταξιούχοι

Το ΕΝΔΙΣΥ προσδιόριζε τον αριθμό των λαθών σε 80.000 συνταξιούχους, με το υπουργείο να αναγνωρίζει μόνο 65.000Την ολοκλήρωση της καταβολής των αναδρομικών λόγω...