Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021

Ο Κορκίδης (ακόμα) παίζει με τη σύμβαση

Με το τελευταίο «προπύργιο» των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας να έχει γίνει συντρίμμια, ΕΣΕΕ (Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου) και ΟΙΥΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος) αναζητούν, υποτίθεται, χρυσή τομή για την υπογραφή νέας σύμβασης. Η ΕΣΕΕ, θεωρώντας ότι η ύπαρξη συλλογικής σύμβασης εργασίας συμβάλλει στην ομαλότητα στον κλάδο τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους εργαζομένους, θα συνεχίσει τις σχετικές διαπραγματεύσεις με την ΟΙΥΕ, αναφέρει ο Βασ. Κορκίδης, που ως γνωστόν το παίζει σε διπλό ταμπλό, ανάλογα με την εποχή και το βραχυπρόθεσμο συμφέρον του.

Εξηγεί ακόμη ότι η συνομοσπονδία έχει προτείνει τον σχεδιασμό μίας νέας εθνικής κλαδικής συλλογικής σύμβασης «σε λευκό χαρτί» για το εμπόριο. Κύριο σκεπτικό της, όπως λέει, είναι να ξεκινήσει ο βασικός μισθός από τα 751 ευρώ για όλους τους εργαζομένους και για όλες τις ειδικότητες στο εμπόριο, ώστε να επιστρέψει σταδιακά στα προ κρίσης επίπεδα. Πάντως την ίδια στιγμή ο ίδιος ζητούσε υποκριτικά να μη μειωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις του Δημοσίου…

Αναλυτικά ο ίδιος αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής «φιλεργατικά» και υπέρ των καταναλωτών που θέλει να προσελκύσει:

«Από 1ης Νοεμβρίου για τους εργαζομένους στις εμπορικές επιχειρήσεις ισχύουν τα εξής:

1. Οι σχέσεις εργασίας των ήδη απασχολούμενων εργαζομένων μετατρέπονται σε ατομικές συμβάσεις. Ως όροι ατομικής σύμβασης ισχύουν οι εξής:

• Ο βασικός μισθός της κλαδικής σύμβασης.

• Το επίδομα ωρίμανσης (πολυετίες), το οποίο υπενθυμίζεται ότι υπολογίζεται όπως έχει «παγώσει» στις 14/2/2012.

• Το επίδομα τέκνων.

• Το επίδομα σπουδών.

• Το επίδομα επικινδύνου εργασίας, για όποια ειδικότητα προβλέπεται.

Ολοι οι λοιποί όροι της λήξασας συλλογικής σύμβασης παύουν να ισχύουν και η σχετική προσαρμογή στα παραπάνω νέα μισθολογικά επίπεδα γίνεται με διευθυντικό δικαίωμα και χωρίς να απαιτείται προηγούμενη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων.

Περαιτέρω ωστόσο μείωση από τα παραπάνω από τον νόμο καθοριζόμενα και μέχρι το επίπεδο του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ πρέπει -ως αναπροσαρμογή ατομικής πλέον σύμβασης εργασίας- να έχει τη σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου.

Τα παραπάνω δεν ισχύουν για τους νεοπροσλαμβανομένους, οι οποίοι μπορούν να προσλαμβάνονται με τα κατώτατα όρια μισθών, που ξεκινούν (ανάλογα με τις ωριμάνσεις) από τα 586 ευρώ ή τα 511 ευρώ για τους νέους εργαζομένους κάτω των 25 ετών».

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ