Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021

Ο κρυμμένος θησαυρός των Σερρών

Ηταν 10 το βράδυ όταν συναντήσαμε τον αντιπεριφερειάρχη Σερρών στο γραφείο του, στο εντυπωσιακό διοικητήριο της πόλης. Ανθρωπος των έργων, ως πολιτικός μηχανικός, ο Γιάννης Μωυσιάδης συνηθίζει να δουλεύει μέχρι αργά για να ανταποκριθεί στις βαριές υποχρεώσεις της θέσης του. Προτιμά, άλλωστε, τις πράξεις από τα λόγια και δηλώνει ότι δεν είναι πολιτικός με τη διαδεδομένη στην Ελλάδα έννοια του όρου, αν και έχει διατελέσει και δήμαρχος Σερρών.

Σήμερα, λοιπόν, εκτός από τη διαχείριση της σκληρής καθημερινότητας της αιρετής Περιφέρειας, καλείται να εντοπίσει και να αναδείξει τον παράγοντα που θα αντισταθμίσει τη σοβαρή κάμψη της μεταποίησης στον νομό Σερρών. Και, αλήθεια, αυτό δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Ο Γιάννης Μωυσιάδης επισημαίνει ότι η γειτνίαση με τη Βουλγαρία, όπου το οικονομικό κλίμα είναι τελείως διαφορετικό, οδήγησε στη… μετανάστευση αρκετών μονάδων μεταποίησης, κυρίως βιοτεχνιών, και κατ’ επέκταση στη διόγκωση της ανεργίας. Και πώς να μη συμβεί κάτι τέτοιο, όταν, όπως ο ίδιος αναφέρει, μέχρι πριν από λίγα χρόνια το μεροκάματο στη Βουλγαρία ήταν στο 1/10 του ελληνικού και τα ενοίκια εξευτελιστικά; Στην εικόνα της τοπικής οικονομίας υπάρχει πλέον ένα μεγάλο κενό. Ενα κενό που πρέπει να καλυφθεί με κάτι καινούργιο, μια και με τα σημερινά δεδομένα η επιστροφή στις παλιές καλές ημέρες της μεταποίησης δεν θεωρείται πιθανή.

Για τον κ. Μωυσιάδη αυτή η νέα κινητήρια δύναμη είναι κρυμμένη στα σπλάχνα της σερραϊκής γης. Πρόκειται για τη γεωθερμία, η οποία μπορεί να αποδειχτεί χρυσάφι σε μια εποχή που εντείνεται η ανάγκη εξεύρεσης εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Οπως αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών, η γεωθερμία είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί στα θερμοκήπια, στα νοικοκυριά (θέρμανση κ.λπ.), αλλά και στις μεταποιητικές μονάδες.

Είναι μια αναξιοποίητη πηγή πλούτου, σημειώνει ο Γιάννης Μωυσιάδης, ενώ προσθέτει ότι γι’ αυτόν τον σκοπό «χρειάζονται κονδύλια, μεταφορά τεχνογνωσίας από ειδικούς, καθώς και προετοιμασία με κατάλληλες έρευνες για τη διαπίστωση των χαρακτηριστικών του γεωθερμικού πεδίου». Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι αποφασισμένη να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Μάλιστα, εξετάζει τη δημιουργία φορέα διαχείρισης στη Νιγρίτα και, σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα διαμορφώσει το τελικό σχήμα.

Επίσης, ο κ. Μωυσιάδης τονίζει την ανάγκη αξιοποίησης των νερών του Στρυμώνα με αρδευτικά έργα προς όφελος των καλλιεργητών και γενικά της γεωργίας, υπογραμμίζοντας ότι ο κάμπος του νομού είναι ευλογία για τον τόπο. Οσον αφορά τον τουριστικό τομέα, ο ίδιος κάνει λόγο για προσδοκία ευχάριστων εκπλήξεων από πλευράς αρχαιολογικών ευρημάτων της ιστορικής Αμφίπολης, όπου διεξάγονται έρευνες.

Σε σχέση με τις ελπίδες που έχουν εναποτεθεί στο ΕΣΠΑ, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών επισημαίνει ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε την επιστροφή στην ανάπτυξη από ευρωπαϊκά προγράμματα που χρηματοδοτούν έργα υποδομής. «Η οικονομία μας πονάει στην παραγωγή, την οποία πρέπει να αυξήσουμε, ενώ η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας θα έλθουν από τις πρωτοβουλίες των επενδυτών» λέει χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι το κράτος αδυνατεί πλέον να παρέμβει, όπως έκανε στο παρελθόν, ρίχνοντας χρήμα στην αγορά.

Εξάλλου, για τα θεσμικά προβλήματα στα πρώτα βήματα της αιρετής Περιφέρειας, μεταξύ άλλων, δηλώνει:

«Μέχρι πριν από τρεις μήνες δεν είχαμε δικαίωμα υπογραφής, έπρεπε να παίρνουμε υπό μάλης τα χαρτιά για να πηγαίνουμε στον περιφερειάρχη. Και το τελευταίο έγγραφο έπρεπε να έχει υπογραφή από την έδρα της Περιφέρειας, στη Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα, υπήρχε σύγχυση αρμοδιοτήτων, αφού κάποιες φαινόταν να ανήκουν και στον Δήμο και στην Περιφέρεια και χρειαζόταν χρόνος για να ξεκαθαρίσει το τοπίο». Βεβαίως, ως προς τα οικονομικά, δεν παρέλειψε να τονίσει τη σοβαρή περικοπή πόρων από την κεντρική διοίκηση.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ