Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

Ο κύβος ερρίφθη: Επαχθή μέτρα 11,5 + 2 δισ. ευρώ

Ο κύβος ερρίφθη. Ερχεται καταιγίδα μέτρων 11,5 δισ. ευρώ καταρχήν, όπως συμφώνησαν χθες οι τρεις αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση. Στο πακέτο είναι πολύ πιθανόν να προστεθούν και άλλα 2 δισ. ευρώ, καθώς είναι το ποσό των εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής που απέρριψε η τρόικα.

Τα 6 δισ. θα κοπούν από μισθούς και συντάξεις, ενώ, όπως είπε χθες μετά τη σύσκεψη των αρχηγών ο Γιάννης Στουρνάρας, δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές, ενώ δεν απέκλεισε μάλιστα και το ενδεχόμενο να ληφθούν οριζόντια μέτρα.

Τα μέτρα θα προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερη ύφεση και πόνο στην ελληνική κοινωνία η οποία μετράει ήδη μια ανεργία που ξεπερνάει το 1.100.000 άτομα.

Η διαπραγμάτευση για το νέο πακέτο μέτρων με την τρόικα ξεκινάει σήμερα στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Στόχος της κυβέρνησης είναι να «κλειδώσει» το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ το συντομότερο δυνατό, αν και ο υπουργός Οικονομικών προέβλεψε ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα ενδέχεται να κρατήσουν έως το τέλος του μήνα. Τα μέτρα που θα πέσουν στο τραπέζι των συζητήσεων προβλέπουν:

-Μείωση εφάπαξ στο δημόσιο κατά 22,6%. Αντίστοιχη μείωση των εφάπαξ (10% – 45%) των 23 Τομέων Πρόνοιας, που οι αναλογιστικές μελέτες έχουν δείξει ότι παρουσιάζουν έλλειμμα.

-Κατάργηση 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης. Στο εξής η επικουρικές συντάξεις δεν θα υπερβαίνουν το 20% της κύριας σύνταξης. Εναλλακτικά έχει προταθεί οι επικουρικές συντάξεις να μην υπερβαίνουν ένα όριο μηνιαίων αποδοχών, κοντά στα 300 ευρώ.

-Αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη.

-Επιβολή πλαφόν για κύρια και επικουρική σύνταξη από 2.000 έως 2.300 ευρώ. Το πλαφόν αφορά και τις περιπτώσεις που ο συνταξιούχος λαμβάνει δύο κύριες συντάξεις. Επίσης, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο το πλαφόν να επιβληθεί και για τις περιπτώσεις που χορηγείται σύνταξη του/της συζύγου που έχει πεθάνει.

-Οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις από 1.400 ευρώ και άνω κατά 10%. Οι περικοπές θα πραγματοποιηθούν από το πρώτο ευρώ και όχι για το υπερβαίνων ποσό.

-Επιβολή περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων για τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα. Οι περικοπές θα κυμανθούν από 15% έως 20%.

-Εφαρμογή και στις ΔΕΚΟ του ενιαίου μισθολογίου που ισχύει στο Δημόσιο.

-Περικοπή της κατώτατης σύνταξης του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ, δηλαδή από τα 360 ευρώ μηνιαίες αποδοχές στα 330 ευρώ (για το μέτρο αυτό εκφράζονται πολλές αντιρρήσεις).

Πέραν του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ η τρόικα αναμένεται να ζητήσει και επιπλέον μέτρα 2 δισ. ευρώ, καθώς πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα εισπράξει μόνο 1,8 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει για την πάταξη της φοροδιαφυγής με στόχο έσοδα 3,8 δισ. ευρώ,

Από την έκβαση των διαπραγματεύσεων θα εξαρτηθεί και η έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα, η οποία είναι απαραίτητη για την εκταμίευση της επόμενη δόσης των 31 δισ. ευρώ. Η δόση αυτή περιέχει και τα 4 δισ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν στην αγορά για την κάλυψη μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς του ιδιώτες. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Ελληνικού Δημοσίου έφτασαν των περασμένο Ιούνιο τα 6,62 δισ. ευρώ έναντι 6,4 δισ. ευρώ που ήταν έναν μήνα πριν. Τα χρέη των ταμείων αυξήθηκαν το Ιούνιο στα 2,98 δισ. ευρώ από 2,88 δισ ευρώ τον περασμένο Μάιο. Στα υπουργεία ειδικά, οι οφειλές αυξήθηκαν από 837.000.000 ευρώ σε 907.000.000 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ