Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Ο κύβος ερρίφθη! Μειώνουν (40%) τις οργανικές μονάδες του Δημοσίου!

Οι απολύσεις στον δημόσιο τομέα είναι πιο κοντά από ποτέ, μετά τη χθεσινή κατάθεση από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα του σχεδίου νόμου για την αναδιοργάνωση των υπουργείων και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, όπως αποκάλυψε στο χθεσινό της φύλλο η «δημοκρατία». Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια των βίαιων μειώσεων μισθών που έχουν υποστεί οι δημόσιοι υπάλληλοι με το νέο μισθολόγιο – βαθμολόγιο, οδηγώντας τους στην οικονομική εξαθλίωση.

Σύμφωνα με αυτό, καταργούνται 1.894 οργανικές μονάδες, γεγονός που οδηγεί σε μείωση κοντά στο 40% των υπαρχόντων, κάτι που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει μέσα από την αξιολόγηση που θα ξεκινήσει σύντομα χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους στην ανεργία, όπως απαιτούν και οι δανειστές μας. Επιπλέον, οι δημόσιοι υπάλληλοι, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, θα κρίνονται έπειτα από αξιολόγηση πλέον κάθε πέντε χρόνια και ανάλογα με τα αποτελέσματα θα παραμένουν ή όχι στο Δημόσιο.

Ειδικότερα, με το νομοσχέδιο αυτό αναδιοργανώνονται 11 από τα 15 υπουργεία, οι Γενικές Γραμματείες Μέσων Ενημέρωσης και Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και τα μεγάλα νομικά πρόσωπα, ΟΑΕΔ, ΟΓΑ και Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ), καθώς και ορισμένα μικρότερα. Η αναδιοργάνωση εκτός από τις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων περιέλαβε και τις περιφερειακές υπηρεσίες τους, τις οποίες σε πολλές περιπτώσεις ενοποίησε.

Με το σχέδιο νόμου μειώνονται ακόμη οι οργανικές μονάδες των υπουργείων και των φορέων που αναδιοργανώνονται σε ποσοστό που αγγίζει το 40% κατά μέσο όρο. Ειδικότερα, καταργούνται 6 Γενικές Γραμματείες και 8 Ειδικές Γραμματείες, 12 Γενικές Διευθύνσεις, 326 Διευθύνσεις, 1 υποδιεύθυνση, 52 αυτοτελή τμήματα, 1.369 τμήματα, 83 αυτοτελή γραφεία και 317 γραφεία. Από τα πιο πάνω στοιχεία προκύπτει ότι καταργείται περίπου το 1/3 των διευθύνσεων, αυτοτελών ή μη τμημάτων και σχεδόν το σύνολο των αυτοτελών ή μη γραφείων.

Παράλληλα, το σχέδιο νόμου εισάγει μια δέσμη καινοτομιών και βελτιώσεων στην οργάνωση και λειτουργία του πυρήνα της Δημόσιας Διοίκησης, δηλαδή των υπουργείων, με την κατάργηση μη αναγκαίων διοικητικών δομών όλων των διοικητικών επιπέδων, τη συγχώνευση δομών που έχουν παρεμφερή ή επικαλυπτόμενη λειτουργία και τη δημιουργία λειτουργικών συνεργειών, την απλούστευση των δομών με τη μείωση των ιεραρχικών επιπέδων.

Από τις καινοτομίες του νόμου είναι η καθιέρωση της υποχρέωσης της επαναξιολόγησης των οργανισμών των υπουργείων, των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ και των αποκεντρωμένων διοικήσεων τουλάχιστον κάθε πέντε έτη, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Επισημαίνεται επίσης ότι, προκειμένου να αξιοποιηθούν τα στελέχη της Διοίκησης που κατείχαν θέσεις ευθύνης ως προϊστάμενοι οργανικών μονάδων που καταργούνται, με τη διάταξη της παρ. 1 του 9ου άρθρου του πρόσφατου Ν. 4057/2012 προβλέπεται ένας αξιοκρατικός τρόπος επανατοποθέτησής τους ως προϊσταμένων στις οργανικές μονάδες που διατηρήθηκαν.

Μακάριος Β. Λαζαρίδης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ