Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2020

«Ο Λυκουρέντζος μου είπε ότι δεν αντέχει την τρόικα»

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Ορατός είναι ο κίνδυνος να αδειάσουν τα ράφια των φαρμακείων και οι ασθενείς να αναγκαστούν να προπληρώνουν τα θεραπευτικά σκευάσματα στους φαρμακοποιούς. Οπως αποκαλύπτει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) Κώστας Λουράντος, εάν οι φαρμακοποιοί δεν πληρωθούν στις 12 Οκτωβρίου, όπως έχει δεσμευτεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, οι πολίτες θα παραγγέλνουν και θα προπληρώνουν τη θεραπεία τους από την επόμενη εβδομάδα, καθώς οι επαγγελματίες του κλάδου πλέον έχουν «στεγνώσει», αφού τον τελευταίο χρόνιο έχουν ξοδέψει όσο κεφάλαιο είχαν, για να αγοράζουν φάρμακα τοις μετρητοίς από τις φαρμακαποθήκες.

Ο 61χρονος «σκληροπυρηνικός» πρόεδρος του ΦΣΑ, γνωστός για τη διαπραγματευτική του ικανότητα και το πείσμα του, μιλάει για όλους και για όλα: για τις επόμενες κινήσεις του συλλόγου, αν τα πράγματα δεν πάνε όπως έχουν προγραμματιστεί, την άποψή του για τις συγχωνεύσεις φαρμακείων, τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου, ακόμα και για τις απειλές που έχει δεχτεί για τη ζωή του! Δεν παρέλειψε ακόμη να αναφέρει και το «παράπονο» του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου στην τελευταία τους συνάντηση για τους «τροϊκανούς που κάθε φορά ζητούν διαφορετικά πράγματα».

Απόδειξη, όπως μας είπε, το νέο μέτρο της διπλής χρέωσης στα φάρμακα στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, μέσω της λιανικής τιμής και της τιμής αναφοράς, που ανακοινώθηκε μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα.

Χαρακτηρίσατε αιφνιδιαστική την απόφαση του υπουργείου Υγείας να εφαρμόσει το μέτρο της λιανικής τιμής και της τιμής αναφοράς στα φάρμακα. Δεν σας είχαν ενημερώσει;

Την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια της συνάντησής μου με τον υπουργό Υγείας για τη λήξη των κινητοποιήσεων, τον είχα ρωτήσει προσωπικά για το θέμα αυτό και μου είπε επί λέξει ότι δεν το γνωρίζει. Μάλιστα μου είπε ότι δεν μπορεί να αντέξει άλλο τους ανθρώπους της τρόικας, γιατί, κάθε φορά που έρχονται, ζητούν και διαφορετικά πράγματα. Απαιτούν να εφαρμόσουν τη δική τους πολιτική σε μια ξένη χώρα που δεν γνωρίζουν τη νοοτροπία της. Τη Δευτέρα, λοιπόν, 1Οκτωβρίου ανακοινώθηκε η διπλή χρέωση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, ακόμα και σε πάσχοντες που έως τον περασμένο μήνα δεν πλήρωναν, όπως καρκινοπαθείς, μεταμοσχευμένοι κ.λπ.

Τι πιστεύετε ότι μεσολάβησε;

Κατά τη γνώμη μου το νέο μέτρο λιανικής και τιμής αναφοράς που πληρώνουν ο ΕΟΠΥΥ αλλά και οι ασφαλισμένοι επέβαλε η τρόικα.Δυστυχώς το πρόβλημα του φαρμάκου είναι ότι η κυβέρνηση αναγκάζεται από την τρόικα να θεωρεί ότι είναι προϊόν προς αφαίμαξη και όχι κοινωνικό αγαθό.

Από πού πιστεύετε ότι ξεκίνησε το θέμα με την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα;

Από τη στιγμή που θεώρησαν κάποιοι σκόπιμο να στοχοποιήσουν τα γενόσημα. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Γνωστές μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες έχουν εργοστάσια άλλες στην Ινδία και άλλες στην Κίνα και παράγουν πρωτότυπα και γενόσημα φάρμακα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Ξεκίνησε ο πόλεμος των γενοσήμων, με αποτέλεσμα ο κόσμος να τρομοκρατηθεί, οι γιατροί να μην τα γράφουν και η φαρμακευτική δαπάνη να εξακολουθεί να είναι υψηλή.

Πώς να μην ανησυχήσει ο κόσμος, όταν ακούει ακόμα και σήμερα γιατρούς να υποστηρίζουν ότι υπάρχουν και εργαστήρια που παράγουν φάρμακα αμφίβολης ποιότητας στην Κίνα και στο Μπανγκλαντές;

Υπάρχουν ιατρικά πρωτόκολλα, τα οποία κάθε χώρα πρέπει να ελέγχει. Από εκεί και πέρα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί τής κάθε χώρας πρέπει να είναι σε εγρήγορση. Από την άλλη μεριά, βέβαια, υπάρχει και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, που δεν μπορεί να συναγωνιστεί τον ανταγωνισμό της πολυεθνικής που παράγει γενόσημα στην Ινδία και δίνει μεροκάματο οκτώ ευρώ. Εξηγούν λοιπόν στην τρόικα ότι με αυτά τα μέτρα θα καταστραφεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, που κάνει εξαγωγές σε 100 χώρες και έχει υψηλής ποιότητας γενόσημα. Εκείνοι όμως δεν το καταλαβαίνουν, δεν τους ενδιαφέρει… δεν ξέρω. Το αποτέλεσμα είναι ότι δημιουργήθηκε ένα άσχημο κλίμα για τα γενόσημα και οι πολίτες δεν τα εμπιστεύονται.

Γι’ αυτό επέβαλαν τώρα οι τροϊκανοί τη διπλή χρέωση;

Φυσικά. Βλέπουν ότι δεν καταναλώνουν γενόσημα οι Ελληνες και η φαρμακευτική δαπάνη δεν πέφτει. Το φάρμακο, ξέρετε, είναι ψυχολογία. Εάν δεν πειστεί ο ασθενής ότι είναι καλό, δεν θα το πάρει. Παράδειγμα, το φαινόμενο placebo. Δίνεις στον ασθενή ένα ψεύτικο φάρμακο κι εκείνος αισθάνεται καλύτερα.

Δηλαδή αύξησαν τη συμμετοχή των ασφαλισμένων έως και 60% μέσα σε μια μέρα και χωρίς καμία προειδοποίηση, για να στραφεί ο κόσμος στα γενόσημα;

Ναι, και μάλιστα έγινε με πολύ βίαιο τρόπο. Κυριολεκτικά μέσα σε μια μέρα, γιατί η τρόικα προφανώς τους είπε: «Ή το κάνετε ή φεύγουμε». Το σκεπτικό τους είναι ότι ο Ελληνας ασφαλισμένος, που του έχουν κόψει τον μισθό, τη σύνταξη, που είναι άνεργος, θα πληρώσει μια δυο φορές το πρωτότυπο, την τρίτη όμως θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να πάρει το γενόσημο.

Ναι, αλλά και τα ελληνικά γενόσημα δεν είναι φθηνά σε σχέση με τα ξένα. Για παράδειγμα, η ουσία ατορβαστατίνη, που παίρνουν οι καρδιοπαθείς, είναι το πιο συχνά συνταγογραφούμενο φάρμακο στη χώρα μας, σύμφωνα με την ΗΔΙΚΑ. Είναι όντως 13 φορές πιο ακριβή στην Ελλάδα απ’ ό,τι στη Σουηδία;

Ναι. Αλλά αυτό είναι θέμα των εταιριών και των γιατρών που τη συνταγογραφούν, όχι των φαρμακοποιών.

Εάν δεν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα πληρωμών και δεν καταβληθούν τα χρήματα στις 12 Οκτωβρίου, θα πάτε πάλι σε κινητοποιήσεις;

Οχι, γιατί πλέον οι φαρμακοποιοί δεν αντέχουν οικονομικά. Αυτό που θα γίνει είναι από τις 15 Οκτωβρίου να αρχίσουν να αδειάζουν τα ράφια μας, γιατί δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε προκαταβολικά στις εταιρίες τις παραγγελίες μας.

Και πώς θα γίνει… Εννοείτε ότι πλέον θα τα προπληρώνει ο ασφαλισμένος;

Δυστυχώς ναι. Θα πρέπει να τα προπληρώνει ο πολίτης, ώστε να κάνουμε την παραγγελία στη φαρμακαποθήκη και, όταν μας φέρνουν τα φάρμακα, να δίνουμε στον ασφαλισμένο την απόδειξη και να πηγαίνει στον ΕΟΠΥΥ να βγάλει άκρη.

Ετσι όμως μετακυλίεται το κόστος στους πολίτες, οι οποίοι κάθε μήνα πληρώνουν τις εισφορές τους στα ασφαλιστικά ταμεία για τη φαρμακευτική τους περίθαλψη. Τώρα θα πληρώνουν τοις μετρητοίς και τα φαρμακεία;

Δυστυχώς έτσι θα γίνει! Εναν χρόνο τώρα εμείς οι φαρμακοποιοί στηρίζουμε από τα κεφάλαιά μας τον ΕΟΠΥΥ. Πλέον δεν έχουμε. Για παράδειγμα, οι ασφαλισμένοι της ΔΕΗ δεν γνωρίζουν ότι έπαιρναν φάρμακα από τα κεφάλαια των φαρμακοποιών.

Βλέπετε να υπάρχει λύση σε όλο αυτό το πρόβλημα;

Εάν δώσουν τη νέα δόση, των 31 δισ., τότε θα μας πληρώσουν και δεν θα προπληρώσει ο πολίτης. Εάν δεν την πάρουμε, τότε αργά ή γρήγορα θα παίρνει φάρμακα μόνο όποιος έχει χρήματα.


Λουκέτα στα μαγαζιά της γειτονιάς, θα επιβιώσουν όποιοι συγχωνευτούν

Υπάρχουν περίπου 9.000 φαρμακεία στην Αττική. Σκέφτεστε το ενδεχόμενο να κάνετε συγχωνεύσεις;

Φυσικά και το σκεφτόμαστε και μάλιστα το έχουμε συζητήσει με τον υπουργό Υγείας Α. Λυκουρέντζο, αλλά και το υπουργείο Οικονομικών. Δεν είμαστε κατά των συγχωνεύσεων.

Γιατί δεν προχωράτε λοιπόν;

Διότι πρέπει να διαπραγματευτούμε ώστε να υπάρξει ένα νομοθετικό πλαίσιο. Δηλαδή να μη δημιουργούνται καινούργια φαρμακεία στη θέση αυτών που συγχωνεύονται. Επιπλέον πρέπει να υπάρξουν κάποια κίνητρα, όπως φορολογικές απαλλαγές για τους επαγγελματίες που αποφασίζουν να κλείσουν τα καταστήματά τους και να συγχωνευτούν με άλλα.

Γιατί παραμένουν ακόμα κλειστά τα φαρμακεία το Σάββατο και τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης;

Εχουν ανοίξει 102 συνάδελφοί μου και πολλοί από αυτούς μου ζητάνε να σταματήσουν, γιατί δεν βγαίνουν οικονομικά. Δεν πατάει άνθρωπος στο μαγαζί τους και τα έξοδα τρέχουν.

Πόσα κατασχετήρια υπάρχουν σε φαρμακεία λόγω χρεών;

Είναι περισσότερα από 100 κατασχετήρια. Μόνο τον Αύγουστοι μπήκαν 10 λουκέτα σε φαρμακεία ενώ στον «Τειρεσία» είναι 600-800 συνάδελφοί μου. Και έχουν αυτοκτονήσει δύο. Καταστρεφόμαστε, σας λέω.


«Απείλησαν τη ζωή μου και με εκβίασαν με βάση τη φορολογική μου δήλωση»

Ο μαχητικός πρόεδρος του ΦΣΑ Κώστας Λουράντος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις απειλές που έχει δεχτεί για τη ζωή του προκειμένου να λήξει την κινητοποίηση των επαγγελματιών του κλάδου στην Αθήνα. Ακόμη κατήγγειλε και το «βρόμικο παιχνίδι» που του έστησαν, όπως ισχυρίζεται, για να τον αναγκάσουν να σταματήσει τις κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών στην Αττική, οι οποίες κράτησαν ένα μήνα.

Σας έχουν χαρακτηρίσει σκληροπυρηνικό και ότι δεν κάνετε πίσω. Τι απαντάτε;

Απαντάω ότι πρέπει να διαπραγματευόμαστε και να μην πέφτουμε αμαχητί.

Γι’ αυτή τη στάση σας έχετε δεχτεί και απειλές για τη ζωή σας στο παρελθόν. Αυτή τη φόρα τι έγινε;

Εκτος από τις απειλές που έχω δεχτεί κατά της ζωής μου, τώρα έπαιξαν ένα πολύ βρόμικο παιχνίδι για να αναγκαστώ να λήξω την κινητοποίηση. Με απείλησαν ότι θα βγάλουν τη φορολογική μου δήλωση στα blogs και το έκαναν! Επειδή το έψαξα μέσα από την αρμόδια υπηρεσία στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, μου είπαν ότι η διαρροή πρέπει να έχει γίνει από το TAXISnet. Το υπουργείο Οικονομικών δηλαδή.

Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο επί 15 ήμερες ήταν«κρεμασμένη» στα blogs η φορολογική του δήλωση και μάλιστα έγραφαν ότι το ετήσιο εισόδημά του είναι 1.500.000 ευρώ. «Αυτός όμως είναι ο τζίρος που κάνουν και τα δύο φαρμακεία που έχω, ένα εγώ και ένα η γυναίκα μου. Δηλαδή τα χρήματα για αγορά φάρμακων, μισθοδοσία, τα λειτουργικά έξοδα των καταστημάτων κ.λπ. Και για να μη μένουν λάθος εντυπώσεις, το ετήσιο εισόδημά μου είναι 150.000 τον χρόνο».

Η δημοσιοποίηση των φορολογικών στοιχείων του αναστάτωσε όλη την οικογένεια Λουράντου. Ο λόγος ήταν κάποιες περίεργες κινήσεις που παρατήρησαν έξω από το σπίτι τους. «Καταρχάς παρατήρησα ύποπτες κινήσεις έξω από το σπίτι μου και φοβήθηκα για τη ζωή των παιδιών μου, της γυναίκας μου και τη δική μου. Τόσες απαγωγές έχουν γίνει για λύτρα! Τα παιδιά μου δεν ήθελαν να βγουν έξω. Πραγματικά είχαμε τρομοκρατηθεί».


Από τα κρουστά, τον Ζαμπέτα και την Κανελλίδου στη ζωγραφική

Ο Κώστας Λουράντος γεννήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου του 1951, μεγάλωσε στον Πειραιά και φυσικά είναι Ολυμπιακός. Είναι παντρεμένος με τη φαρμακοποιό Λίνα Δελάρα, με την οποία έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, την 21χρονη σήμερα Δωριάννα, η οποία είναι αισθητικός και φέτος θα δώσει εξετάσεις για τη Φαρμακευτική, και τον 17χρονο Ανδρέα, που θέλει να μπει στην ίδια σχολή. Ανέλαβε τα ηνία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής το 1996, όταν εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος, θέση που κρατάει ανελλιπώς έως σήμερα. Ακόμη έχει διατελέσει πρόεδρος του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) από το 2006 έως τον Σεπτέμβριο του 2010.

Ο «σαματατζής» πρόεδρος των φαρμακοποιών της Αττικής «ξεχώριζε» από μικρός ανάμεσα στους συνομηλίκους του, όχι μόνο γιατί έκανε πολλή… φασαρία αλλά και για τη φιλομάθειά του και τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες. Από το δημοτικό κιόλας ασχολήθηκε με τη μουσική και τη ζωγραφική, μιλάει τρεις γλώσσες, αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά. Στο γυμνάσιο δημιούργησε και δικό του μουσικό συγκρότημα, τους Μακάους.

Μάλιστα προτού μπει στη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (το 1971) αλλά και όσο ήταν φοιτητής είχε συνεργαστεί ως μουσικός με πολλούς καλλιτέχνες, όπως με τον θρυλικό Γιώργο Ζαμπέτα και την Αλέκα Κανελλίδου σε διάφορα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης της Αθήνας. Στο ερώτημα «κιθαρίστας ή ντράμερ;» απαντά ότι παίζει όλα τα μουσικά όργανα, εκτός από πνευστά. Το αγαπημένο του όμως είναι τα κρουστά. Τυχαίο;

«Στο σπίτι μου στη Σαρωνίδα έχω σχεδόν όλα τα μουσικά όργανα. Το αγαπημένο μου όμως είναι τα ντραμς. Εκεί χαλαρώνω και ξεσπάω πότε πότε λίγο!» λέει χαριτολογώντας. «Εφτιαξα το συγκρότημα Μακάους, δεν θυμάμαι γιατί το ονόμασα έτσι, και συνεργάστηκα με πολλούς καλλιτέχνες όπως ο Ζαμπέτας και η Αλέκα Κανελλίδου. Πήρα το πτυχίο μου το 1975 και έπαιζα μουσική ακόμα και όταν τελείωσα από φαντάρος. Μέτα άνοιξα το φαρμακείο (1976) και σταμάτησε η καλλιτεχνική μου πορεία» προσθέτει και ξεσπά σε γέλια.

Οι καλλιτεχνικές ανησυχίες του δεν εξαντλούνται στη μουσική. Οπως λέει, του αρέσει πολύ και να ζωγραφίζει, κυρίως θαλασσογραφίες. Εργα του, εκτός από τους τοίχους του σπιτιού του, κοσμούν και τα δύο φαρμακεία που έχει μαζί με τη σύζυγό του στη Νέα Σμύρνη.

«Εχω ζωγραφίσει έναν μεγάλο πινάκα, μια φουρτουνιασμένη θάλασσα, στο σαλόνι μου. Μια μέρα είχε έρθει ο Παύλος Γιαννακόπουλος με τη σύζυγό του που είναι στενή φίλη με τη Λίνα και μου είπε ότι τον θέλει. Φυσικά δεν του τον έδωσα, γιατί εκτός του ότι είναι από τους αγαπημένους μου πίνακες, γενικά δεν δίνω τα έργα μου».

Ρίτα Μελά

Φωτό: Χρήστος Ζήνας

{{-PCOUNT-}}52{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καθηγητής Ιωάννης Ιωαννίδης: «Πάμε ολοταχώς για 10.000 νεκρούς»

Δεν υπήρξε ποτέ «συστηματική επιδημιολογική επιτήρηση της πανδημίας. Απαιτούνται, άμεσα, μαζικά τεστ» υποστηρίζειΡεπορτάζ Κέλλυ ΦαναριώτηΣενάριο τρόμου που θέλει τη χώρα μας να θρηνεί ακόμα...

10 χρόνια «δημοκρατία» – Συλλεκτικό λεύκωμα «Περί Τύπου ο λόγος» (video)

Μην χάσετε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» (06/12/2020):Tην Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, η «δημοκρατία» γιορτάζει τα 10 χρόνια κυκλοφορίας της, προσφέροντας στους αναγνώστες της για πρώτη φορά...

Ασυναρτησίες Πέτσα για το παράλληλο σύστημα!

Δεν απάντησε σε ερώτηση της δημοκρατίας και παρέπεμψε σε αναλύσεις του Αρκουμανέα και... απροσδιόριστες ανακοινώσειςΕμφανής ήταν η αμηχανία του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στην...

Μισόλογα για το σκάνδαλο με τα rapid tests

Καμιά απάντηση για τις καταγγελίες-φωτιά. Σε πανικό η κυβέρνηση τρέχει πίσω από τις αποκαλύψεις της δημοκρατίαςΣάλο προκάλεσε και η νέα αποκάλυψη της «δημοκρατίας» -μετά...

Η γιγαντιαία επιχείρηση εμβολιασμού στη Βρετανία

Σε πυρετώδεις ρυθμούς οι προετοιμασίες των κρατών, τη στιγμή που τρεις πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ «βγαίνουν μπροστά»Τα όπλα -φαίνεται πως- υπάρχουν. Κι αυτό που...