Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

Ο μακιαβελικός Τσίπρας και ο μπολσεβίκος Λαφαζάνης

Στα όρια της διάσπασης βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ! Οσο κι αν παραμένουν μέχρι τώρα «εντός των τειχών», οι διαφωνίες είναι τόσο έντονες που η συγκατοίκηση των πτερύγων και των τάσεών του αποδεικνύεται καθημερινά όλο και πιο δύσκολη.

Μπροστά στον κίνδυνο της ανοικτής ρήξης, μάλιστα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο νέας αναβολής του συνεδρίου στο οποίο πρόκειται ο ΣΥΡΙΖΑ να μετασχηματιστεί σε ενιαίο κόμμα.

Μέχρι στιγμής το ιδρυτικό συνέδριο του νέου κόμματος έχει μετατεθεί για την άνοιξη του 2013, αλλά η κλιμάκωση των παρασκηνιακών συγκρούσεων για τον οργανωτικό και πολιτικό έλεγχο δημιουργεί καινούργια δεδομένα. Κατ’ άλλους, η αναβολή του συνεδρίου θα επιτρέψει τη σύναψη ανακωχής με «όραμα» τη μελλοντική κατάληψη και νομή της εξουσίας, ενώ κατ’ άλλους θα βοηθήσει στο οριστικό και έγκαιρο ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ουσιαστικά τριχοτομημένος. Από τη στιγμή που εκτινάχθηκε στο 26,8% και έγινε αξιωματική αντιπολίτευση διαμορφώθηκαν τρία ισχυρά στρατόπεδα. Το ένα αποτελείται από το Αριστερό Ρεύμα, το οποίο, υπό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, είναι το πιο συγκροτημένο, αλλά και το πιο «επαναστατικό» στις θέσεις του, αφού δεν αποκλείει ακόμη και την έξοδο από την ευρωζώνη. Το δεύτερο είναι το «προεδρικό», το οποίο έχει αθροιστεί γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα και τους «μετριοπαθείς», όπως οι Γ. Δραγασάκης, Δημ. Παπαδημούλης, Γ. Σταθάκης, που έχουν… νερώσει πάρα πολύ τον αντιμνημονιακό τους λόγο, τόσο για την οικονομία όσο και για τα θέματα εθνικής κυριαρχίας. Το τρίτο στρατόπεδο συγκροτείται από τους «πασοκογενείς», όπως οι Αλέξης Μητρόπουλος, Παν. Κουρουμπλής κ.ά., που δεν έχουν μεν κάποιον επικεφαλής, αλλά διαθέτουν ένα ισχυρό πλεονέκτημα: Είναι οι περισσότεροι. Δεδομένου, μάλιστα, ότι για το νέο κόμμα οι εγγραφές μελών γίνονται απευθείας και όχι μέσω συνιστωσών, όπως συνέβαινε στον ΣΥΡΙΖΑ του παρελθόντος με το 4%-5%, οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ έχουν εκ των πραγμάτων το πάνω χέρι. Γι’ αυτό και σιωπηρά γίνονται αθρόες τέτοιες εγγραφές, όπως κάτι αντίστοιχο επιχειρεί και το Αριστερό Ρεύμα, που (χωρίς όμως μεγάλες δεξαμενές) θέλει να δυναμώσει την επιρροή του και αντιτάσσεται στην «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα οι αριστερίστικες συνιστώσες, αν και δυναμικές, τώρα απειλούνται με περιθωριοποίηση.

Με βάση όλα αυτά, λοιπόν, είναι προφανές ότι η έκβαση της μάχης που γίνεται αυτή την περίοδο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ θα καθορίσει αφενός τη φυσιογνωμία του και αφετέρου την ηγετική πυραμίδα, που θα κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πλευρά του κ. Τσίπρα έχει προχωρήσει σε άτυπη συμμαχία με το στρατόπεδο των «πασοκογενών», επιδιώκοντας σε πρώτη φάση την εξουδετέρωση του Αριστερού Ρεύματος. Από τη συμμαχία αυτή, πάντως, δεν λείπει η καχυποψία, αφού πρώην «πράσινα» στελέχη φοβούνται ότι αφού τους χρησιμοποιήσει για τα σχέδιά της η προεδρική ομάδα, στη συνέχεια θα τους θέσει στο περιθώριο. Αλλωστε, τα ίδια έχουν διαπράξει και εκείνοι όταν ως οι «αριστεροί» του ΠΑΣΟΚ, στις δεκαετίες του ’70 και του ’80, αφομοίωναν και κατόπιν εξολόθρευαν για λογαριασμό του Ανδρέα Παπανδρέου τους «κεντρώους».

Στο κομματικό παρασκήνιο και τους διαδρόμους της Κουμουνδούρου το σχοινί καθημερινά τεντώνεται. Ο κ. Τσίπρας, βλέποντας ότι παρά τη συμμαχία του με τους «πασοκογενείς» η πτέρυγα Λαφαζάνη θα είναι μια πάρα πολύ ισχυρή και απειλητική μειοψηφία, δέχεται κατά τις πληροφορίες εισηγήσεις να μεθοδεύσει μια ανοικτή σύγκρουση και να διαγράψει τα κορυφαία στελέχη του Αριστερού Ρεύματος, μιμούμενος και επ’ αυτού τον Α. Παπανδρέου στα πρώτα βήματά του. Σύμφωνα με την άποψη αυτή, παρά τον πρόσκαιρο κραδασμό, θα ισχυροποιηθεί, κάνοντας ανοίγματα προς την «αντίπερα» όχθη του εκλογικού σώματος και αποκτώντας τον πλήρη έλεγχο του νέου κόμματος, ώστε να μπορέσει στις επόμενες εκλογές (για τις οποίες μάλιστα κάθε άλλο παρά βιάζεται) να διεκδικήσει την εξουσία. Από την πλευρά του, όμως, και ο κ. Λαφαζάνης προετοιμάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, για κάθε ενδεχόμενο, ανάλογα και με τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις…

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ