Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου 2020

Ο μαθηματικός τύπος της νομιμοποίησης

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Ακρως εισπρακτική είναι η ρύθμιση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων που κατέθεσε χθες στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος. Εναντι πολύ υψηλών προστίμων προσφέρεται «πολεοδομική αμνηστία» για 40 χρόνια στα αυθαίρετα που είναι κύριες κατοικίες, ανεξαρτήτως της θέσης τους. Για όλα τα αυθαίρετα κτίσματα που δεν είναι κύριες κατοικίες η ρύθμιση προσφέρει αμνήστευση για 40 χρόνια, αν είναι εντός σχεδίου, και για 20 χρόνια, αν είναι εκτός.

Οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων καλούνται ως τις 31 Δεκεμβρίου να καταθέσουν σχετική αίτηση, υπεύθυνη δήλωση και να προμηθευτούν παράβολο που ξεκινά από 500 ευρώ (για κατοικία μέχρι 75 τ.μ.) και φτάνει τα 2.000 ευρώ για κτίριο επιφάνειας άνω των 1.000 τετραγωνικών μέτρων. Ο φάκελος με τα συνολικά στοιχεία θα κατατίθεται αργότερα, χωρίς να προσδιορίζεται ο χρόνος, σε συνεργασία με μηχανικό. Το υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος θα πραγματοποιήσουν δειγματοληπτικούς ελέγχους, ενώ η διαδικασία διατήρησης ενός αυθαιρέτου θα είναι ηλεκτρονική.

Πώς υπολογίζεται το κόστος τακτοποίησης

Το πρόστιμο προκύπτει από τον τύπο: τετραγωνικά μέτρα Χ 15% Χ τιμή ζώνης Χ ειδικούς συντελεστές που εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως το αν υπάρχει οικοδομική άδεια για ένα τμήμα του κτίσματος, αν είναι εντός ή εκτός σχεδίου και πόση είναι η υπέρβαση της δόμησης ή του ύψους. Δηλαδή, υπολογίζεται με βάση το εμβαδόν της επί της αυθαίρετης κατοικίας επί:

α) την τιμή ζώνης που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου

β) τον συντελεστή 15% και

γ) τους ειδικούς συντελεστές που ορίζονται ανάλογα με την κατηγορία και το είδος του αυθαιρέτου

Εξαιρούνται οι αυθαίρετες κατασκευές επιφάνειας ως 20 τ.μ. και εφόσον δεν υπερβαίνουν το 20% της επιτρεπόμενης επιφάνειας και βρίσκονται εντός οικοδομήσιμου τμήματος του οικοπέδου, καθώς και τυχόν υπέρβαση ύψους μικρότερη του 20% του επιτρεπόμενου βάσει οικοδομικής άδειας. Τότε το πρόστιμο ορίζεται σε 1.500 ευρώ για ακίνητα σε εκτός σχεδίου περιοχές, σε 2.000 ευρώ για εντός σχεδίου και εντός οικισμών περιοχές με τιμή ζώνης έως 2.000 ευρώ και σε 3.000 ευρώ για περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.000 ευρώ.

Το πρόστιμο καταβάλλεται εντός 24 μηνών για τα ακίνητα κατοικίας και εντός 36 μηνών για τα ακίνητα άλλης χρήσης, είτε ολόκληρο είτε τμηματικά σε οκτώ και δεκατέσσερις ισόποσες δόσεις αντίστοιχα. Η πρώτη δόση καταβάλλεται εντός οκτώ μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου, ενώ επιβάλλεται προσαύξηση 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής κατά τον χρόνο της πρώτης δόσης παρέχεται έκπτωση 20%.

Από 1 Ιανουαρίου 2012 τα ακίνητα δεν μπορούν να μεταβιβάζονται χωρίς υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και δήλωση μηχανικού που βεβαιώνει ότι δεν υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή στο ακίνητο.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα

Για δεύτερη κατοικία 100 τ.μ. εκτός σχεδίου, με τιμή ζώνης 500 ευρώ: πρόστιμο 27.000.

Για πρώτη κατοικία 100 τ.μ. εντός σχεδίου, χωρίς άδεια, με τιμή ζώνης 500 ευρώ: πρόστιμο 22.500 ευρώ.

Για πρώτη κατοικία με υπέρβαση δόμησης 100 τ.μ. εντός σχεδίου με τιμή ζώνης 1.500 ευρώ: πρόστιμο 11.250 ευρώ.

Για υπέρβαση δόμησης 30 τ.μ. εντός σχεδίου,με τιμή ζώνης 1.500 ευρώ (και υπέρβαση ύψους >20%): πρόστιμο 5.062.

Για πρώτη κατοικία 30 τ.μ. εντός σχεδίου με τιμή ζώνης 1.500 ευρώ: πρόστιμο 3.375 ευρώ.

Κατ’ αποκοπή πρόστιμο για αυθαίρετες κατασκευές μικρότερες από 20 τ.μ. εντός σχεδίου με τιμή ζώνης μεγαλύτερη ή ίση των 2.000 ευρώ: πρόστιμο 3.000 ευρώ.

Νεκταρία Σταμούλη

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κραυγή απόγνωσης από τις μονάδες εντατικής θεραπείας

Μόλις 124 κλίνες μένουν διαθέσιμες στη χώρα! Επτά θάνατοι και «θέατρο» με τα 1.152 περιστατικά χθες Δεν έχει τέλος η διαρκής αύξηση των διασωληνωμένων, παρά...

Αιφνιδιαστικό (καθολικό) lockdown σε Θεσσαλονίκη – Σέρρες

Ανοιχτά παραμένουν σχολεία (πλην λυκείων), καταστήματα τροφίμων, βενζινάδικα, φαρμακεία. Μετακινήσεις με SMS μόνο τις ώρες 05.00 - 21.00. Την παντελή απουσία κυβερνητικού σχεδίου για την...

Ο Βρούτσης ανακοίνωσε πακέτο μέτρων που βρίσκεται σε ισχύ!

Σύντομα η διάταξη του υπουργείου Εργασίας στη Βουλή που ρυθμίζει τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε 12 ή σε 24 δόσεις Μέτρα που σε...

Νέο κόμμα από Φάρατζ εναντίον του lockdown

Μετά το Brexit βρήκε πάτημα στον κορονοϊό Μπορεί να απουσίασε αρκετό καιρό από την κεντρική πολιτική σκηνή της Βρετανίας, καθώς έχει να απασχολήσει τα μίντια...

Φοβούνται αυτοκτονίες και βία από τα lockdown

Κορυφαίοι ειδικοί σε θέματα ψυχικής υγείας προειδοποιούν ότι η νέα καραντίνα θα προκαλέσει έξαρση στις αυτοκτονίες, στους αυτοτραυματισμούς, στον αλκοολισμό και στην ενδοοικογενειακή βία. Σε...