Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021

Ο Μητσοτάκης είπε το αυτονόητο! Διώξτε τη γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού

Την παραίτηση της γ.γ. του υπ. Πολιτισμού ζήτησε ο Μητσοτάκης 
Αγρια κόντρα Μαξίμου – ΣΥΡΙ ΖΑ για το Ελληνικό! 
Οργή Τσίπρα και μήνυμα στις συνιστώσες ότι δεν θα δεχθεί άλλες (σκόπιμες) κωλυσιεργίες Σε πεδίο σφοδρής εσωκομματικής αντιπαράθεσης εξελίσσεται η επένδυση στο Ελληνικό, μετά τις νέες καθυστερήσεις από πλευράς Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) και την ανοιχτή υποστήριξη που παρείχε ο «βαθύς» ΣΥΡΙΖΑ στους αρχαιολόγους. 

Η καθυστέρηση, που απειλεί να τινάξει στον αέρα τα σχέδια, έχει προκαλέσει την οργή του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος συγκάλεσε χθες εσπευσμένα, και λίγο πριν αναχωρήσει για το Ταλίν της Εσθονίας, το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί διεμήνυσε προς τα κομματικά μέλη ότι δεν θα δεχθεί άλλες κωλυσιεργίες, υπονοώντας σαφώς ότι πίσω από την αργοπορία του ΚΑΣ υποκρύπτεται συνέργεια της Κουμουνδούρου με όσους στο υπουργείο Πολιτισμού επιχειρούν να μπλοκάρουν τα έργα.

Ξεκαθάρισε, επίσης, σε όλους τους τόνους ότι το ΚΑΣ, που αναβάλλει διαρκώς την απόφαση για το αν υπάρχουν ή όχι αρχαιολογικά ευρήματα στον χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, έχει μόνο γνωμοδοτικό ρόλο, κατά συνέπεια οι αποφάσεις του δεν θα έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, καθώς, αν χρειαστεί, το έργο μπορεί να προχωρήσει με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου. Στη συνεδρίαση ήταν παρών και ο Νίκος Φίλης, ως μέλος του οργάνου, ο οποίος, εκφράζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ και τις έντονες αντιρρήσεις που προβάλλει επί του θέματος, βρέθηκε προχθές στο πλευρό των αρχαιολόγων, πηγαίνοντας συμβολικά κόντρα στη διακηρυγμένη απόφαση του Μαξίμου να προχωρήσει ταχύτατα η υλοποίηση της επένδυσης.

Προειδοποίηση

Σε αυτό το τεταμένο κλίμα, το πρωθυπουργικό περιβάλλον προειδοποίησε μέσω διαρροής ότι «δεν θα αποδεχθεί σκόπιμες κωλυσιεργίες, που θα έθεταν σε αμφισβήτηση τη δεδηλωμένη βούληση της κυβέρνησης και την αποφασιστικότητά της για την ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό», προκειμένου να απαντήσει στο «αντάρτικο» του κ. Φίλη, ο οποίος υποστηρίζει ότι «στο Ελληνικό πρέπει να γίνει επένδυση με σεβασμό στις προϋποθέσεις του αρχαιολογικού νόμου».

Το Ελληνικό όπως και η επένδυση της Eldorado στη Χαλκιδική αποτελούν εμβληματικά πεδία για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος παίζει τα… ρέστα του ως κόμμα, προκειμένου να διατηρήσει έστω κάποια από τα «κινηματικά» χαρακτηριστικά του.

Πολιτικό Συμβούλιο: Ηξεις αφήξεις

Αναβρασμός και ήξεις αφήξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου υπό τον Αλέξη Τσίπρα, με παρόντες τον διαφωνούντα Νίκο Φίλη και την Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία επίσης εκφράζει ενστάσεις με όσα σχεδιάζονται στο Ελληνικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός επισήμανε προς τους διαφωνούντες ότι δεν θα δεχθεί άλλη αναβολή που πιθανόν να ματαιώσει την επένδυση, καθώς μια τέτοια εξέλιξη σε αυτή τη φάση θα δυναμιτίσει εκ βάθρων την κυβερνητική προσπάθεια για προσέλκυση επενδύσεων και μάλιστα σε μια συγκυρία μεγάλων έξωθεν πιέσεων, δεδομένου ότι η τρίτη αξιολόγηση αρχίζει σε λίγο. Η συνεδρίαση δεν κράτησε πολύ και αμέσως μετά ακολούθησε μια προσεκτικά γραμμένη ανακοίνωση του Πολιτικού Συμβουλίου, με την οποία επιχειρήθηκε ο συγκερασμός των απόψεων. Σε αυτήν την ανακοίνωση από τη μια υπενθυμίζεται η γνωμοδοτική αρμοδιότητα του ΚΑΣ, που είναι η σκληρή γραμμή Μαξίμου προς το υπουργείο Πολιτισμού και την Κουμουνδούρου και η ανάγκη ταχύτατα να ληφθούν οι αναγκαίες διαδικαστικές αποφάσεις ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η υλοποίηση της επένδυσης.

Από την άλλη, θεωρεί «δεδομένη την ταυτόχρονη προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς». Δηλώνει ακόμη «την αποφασιστικότητα του κόμματος να υποστηρίξει κάθε αναγκαία κυβερνητική πρωτοβουλία ώστε να εκκινήσει ταχύτατα η υλοποίηση της επένδυσης η οποία θα συμβάλει καίρια στην εμπέδωση κλίματος επενδυτικής εμπιστοσύνης, αλλά και στην επιτάχυνση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας».

Υπέρ των αρχαιολόγων ο Σκουρλέτης

Με διαφορετική γραμμή πλεύσης από αυτήν της κυβέρνησης εμφανίστηκε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης στο ζήτημα της επένδυσης στο Ελληνικό, καλύπτοντας πλήρως τις ενέργειες του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).

«Οι αρχαιολόγοι δίνουν μάχη για την υπεράσπιση της χώρας» είπε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών και, ανοίγοντας διάπλατα ομπρέλα προστασίας στα στελέχη του ΚΑΣ, συμπλήρωσε ότι «σε αυτήν τη χώρα με την τεράστια παράδοση, με τον πολιτισμό -που είναι ένα κεφάλαιο ζωντανό και διαχρονικό- πρέπει να προστατεύουμε την εθνική κληρονομιά και όχι, χάριν της πολιτικής σκοπιμότητας, να θέλουμε να καταλύσουμε το θεσμικό πλαίσιο».

Ο υπουργός Εσωτερικών επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία για τη στάση της, λέγοντας ότι «δεν μπορεί για καμιά πολιτική σκοπιμότητα να μηδενίζεται το έργο των αρχαιολόγων», χαρακτηρίζοντας «ντροπή» όσα «δημοσιεύματα γράφονται σε μια μερίδα του Τύπου, που προσπαθούν να υπονομεύσουν μια από τις πιο αξιόλογες υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου».

Παράλληλα, ο κ. Σκουρλέτης έστειλε μήνυμα και στην Eldorado, τονίζοντας ότι η χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως αποικία και πως υπάρχουν κανόνες που πρέπει να γίνονται σεβαστοί. «Ναι στις επενδύσεις, αλλά με κανόνες που θα ισχύουν για όλους και όχι επιλεκτικά για κάποιους, επειδή κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν εντυπώσεις που είναι ψευδείς πολλές φορές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε παρακάτω τη συνέχεια: 

Την παραίτηση της γ.γ. του υπ. Πολιτισμού ζήτησε ο Μητσοτάκης

Την παραίτηση της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού Μαρίας Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη ζήτησε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή την υπόθεση του Ελληνικού. «Να αποπέμψει τώρα ο κ. Τσίπρας τη γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού. Αν εννοεί, έστω και στοιχειωδώς, αυτά που λέει για το Ελληνικό» έγραψε ο πρόεδρος της Ν.Δ. στο twitter, εκφράζοντας τη δυσφορία του για τη νέα αναβολή από το ΚΑΣ της απόφασης για την επένδυση στην περιοχή.

Η κυρία Βλαζάκη, που προΐσταται του συμβουλίου, φέρεται ότι είναι αυτή η οποία εισηγήθηκε και τη χθεσινή, τρίτη κατά σειρά, αναβολή της λήψης απόφασης για το θέμα και μπήκε στο στόχαστρο του κ. Μητσοτάκη.

Από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Προερχόμενη από τον χώρο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού φέρεται ότι διατηρεί άριστες σχέσεις με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αντιτίθενται στις ιδιωτικοποιήσεις, στις επενδύσεις και στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Στη συγκεκριμένη θέση τοποθετήθηκε επί υπουργίας Νίκου Ξυδάκη, ενώ νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 2009, φέρεται ότι είχε τοποθετηθεί στη θέση της γενικής διευθύντριας Αρχαιοτήτων έπειτα από προσωπική επιλογή του τότε υπουργού Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά.

Παρέμεινε στην ίδια θέση με την επόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και συνεργάστηκε στενά με τη Λίνα Μενδώνη. Συνέχισε μάλιστα να παραμένει στην ίδια θέση και επί των κυβερνήσεων Παπαδήμου, Πικραμμένου και, ακολούθως, Σαμαρά – Βενιζέλου. Η θητεία της στο υπουργείο Πολιτισμού μέχρι σήμερα συνδέεται, σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων, με πελατειακές σχέσεις, αναξιοκρατία, αδιαφάνεια και ευνοιοκρατία.

Στην κυρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη αναφέρθηκε και ο Θόδωρος Πάγκαλος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη: «Ηταν πασοκάρα μέχρι θανάτου και τώρα έχει γίνει ΣΥΡΙΖΑ και θέλει να εμποδίσει την επένδυση του Ελληνικού» ανέφερε. Πλέον, σε κάθε ευκαιρία, επιμένει ότι ο χώρος του τέως αεροδρομίου είναι «αρχαιολογικού ενδιαφέροντος», οπότε η άδεια για την επένδυση δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί.

Η προχθεσινή συνεδρίαση του ΚΑΣ είχε συγκληθεί επειδή η αμέσως προηγούμενη είχε αναβληθεί έπειτα από πολύωρες συζητήσεις, επειδή οι αρχαιολόγοι αδυνατούσαν να συμφωνήσουν.

{{-PCOUNT-}}26{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ