Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2020

Ο «μπλε χρυσός» και οι 2.000.000 θάνατοι από την έλλειψή του!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Οι υπόγειες δεξαμενές στερεύουν, τα αποθέματα πόσιμου νερού μειώνονται συνεχώς και σχεδόν το 20% του πληθυσμού της Γης βρίσκεται αντιμέτωπο με τον εφιάλτη της λειψυδρίας. Η κλιματική αλλαγή, η ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα και η κατασπατάληση των παγκόσμιων υδάτινων πόρων απειλούν ήδη περίπου 800.000.000 ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, ενώ εκτιμάται ότι ως το 2025 ένας στους τρεις κατοίκους του πλανήτη δεν θα μπορεί να καλύψει βασικές καθημερινές ανάγκες του εξαιτίας της έλλειψης νερού.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ, 2.000.000 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους λόγω της λειψυδρίας ή από ασθένειες που προκαλούνται από το μολυσμένο νερό. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι στις αναπτυσσόμενες χώρες το 80% των ασθενειών συνδέονται άμεσα με την κατανάλωση νερού κακής ποιότητας, ενώ τα περισσότερα θύματα είναι παιδιά. Η UNICEF τονίζει ότι περίπου 2.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν καθημερινά σε όλο τον κόσμο από διαρροϊκές ασθένειες, με το 90% των θανάτων να οφείλεται στο μολυσμένο νερό, στην έλλειψη αποχέτευσης ή στην ανεπαρκή υγιεινή.

«Μερικές φορές επικεντρωνόμαστε στους αριθμούς και αποτυγχάνουμε να δούμε τις ανθρώπινες τραγωδίες που κρύβονται πίσω από τα στατιστικά στοιχεία. Αν 90 σχολικά λεωφορεία γεμάτα με παιδιά νηπιαγωγείου συγκρούονταν κάθε πρωί μεταξύ τους, χωρίς επιζώντες, ο κόσμος θα το πρόσεχε. Αυτό ακριβώς όμως συμβαίνει καθημερινά, σε παγκόσμιο επίπεδο, εξαιτίας του ακάθαρτου νερού και των κακών συνθηκών υγιεινής και αποχέτευσης» λέει ο επικεφαλής του τομέα Νερού και Υγιεινής της UNICEF Sanjay Wijesekera.

Από τους περίπου 720.000 θανάτους παιδιών κάτω των πέντε ετών ετησίως οι μισοί καταγράφονται στην Ινδία, στη Νιγηρία, στο Κονγκό, στο Πακιστάν και στην Κίνα. Υπολογίζεται ότι περίπου 119.000.000 Κινέζοι, 97.000.000 Ινδοί και 66.000.000 Νιγηριανοί δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ενώ τα στοιχεία για την έλλειψη αποχέτευσης είναι ακόμα πιο τρομακτικά (περίπου 2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως και περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο στις συγκεκριμένες χώρες).

«Οι αριθμοί μπορεί να μας παγώνουν, αλλά δυστυχώς αντιστοιχούν σε πραγματικές ζωές. Κάθε άνθρωπος είναι σημαντικός, κάθε παιδί έχει δικαίωμα στην υγεία, στην πρόσβαση σε πόσιμο νερό και σε επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής. Κάθε παιδί έχει δικαίωμα στην επιβίωση και σε ένα καλύτερο μέλλον» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η UNICEF με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού (22 Μαρτίου).

Τις τελευταίες δεκαετίες ο ρυθμός με τον οποίο η ανθρωπότητα ξοδεύει τα διαθέσιμα αποθέματα νερού έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Οι ανάγκες για νερό (για αγροτικές, βιομηχανικές ή άλλες δραστηριότητες) αυξάνονται συνεχώς, ενώ οι ποσότητες που αντλούνται από τις υπόγειες δεξαμενές της γης είναι πολύ μεγαλύτερες από τις ποσότητες που επιστρέφουν σε αυτές μέσω φυσικών διεργασιών. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη, αρκεί να υπάρξει σωστή διαχείριση και να αλλάξουν οι «ισορροπίες» ζήτησης και προσφοράς νερού παγκοσμίως.

Σε αντίθετη περίπτωση, το νερό αναμένεται να μετατραπεί τις επόμενες δεκαετίες σε είδος πολυτελείας για τους κατοίκους τουλάχιστον 50 χωρών σε Αφρική, Ασία, Αμερική, Ευρώπη και Ωκεανία. Σύμφωνα μάλιστα με τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις, το πόσιμο νερό ενδέχεται να αποτελέσει αιτία διενέξεων μεταξύ γειτονικών χωρών που μοιράζονται τις ίδιες υδρολογικές λεκάνες, με αρκετούς ερευνητές να μιλούν ακόμα και για Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στο όνομα του νερού. Απαραίτητο για τη διατήρηση της ζωής στον πλανήτη μας, το νερό συνοδεύεται πάντα από δύο χαρακτηρισμούς: «Ζωογόνο και πολύτιμο». Το ίδιο απαραίτητο και αναζωογονητικό είναι βέβαια και για τον ανθρώπινο οργανισμό, από τους ιστούς, το δέρμα και το αίμα, έως τα πιο σημαντικά όργανα του σώματος, την καρδιά, τους πνεύμονες και τον εγκέφαλο. Εξάλλου, το νερό αποτελεί το κύριο μέσο μεταφοράς θρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, αμινοξέα, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία) στα κύτταρα και, επομένως, στα όργανα του σώματος, ενώ είναι το βασικό συστατικό του αίματος, που μεταφέρει οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες.

Γεράσιμος Κόντος


Τα αποθέματα της ΕΥΔΑΠ στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών!

Στη χώρα μας ο κίνδυνος της λειψυδρίας μοιάζει προς το παρόν να απομακρύνεται, με τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ να βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών. Πριν από λίγες εβδομάδες η ΕΥΔΑΠ ανακοίνωσε ότι στους ταμιευτήρες της υπάρχουν περισσότερα από 1.343.093.000 κυβικά μέτρα νερού, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί τους ερχόμενους μήνες με τις εισροές από το λιώσιμο του χιονιού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι, την ίδια εποχή, τα αποθέματα νερού ανέρχονταν σε 1.092.250.000 κυβικά μέτρα, ενώ το 2006, που χαρακτηρίστηκε έτος με τη μεγαλύτερη συγκομιδή νερού, η ΕΥΔΑΠ μέτρησε 1.382.960.946 κυβικά μέτρα νερού. Η ικανοποιητική εικόνα που παρατηρείται στους ταμιευτήρες του Μαραθώνα, του Μόρνου, της Υλίκης και του Ευήνου (στα όρια της υπερχείλισης) ίσως μάλιστα αποδειχθεί… ευεργετική για τους καταναλωτές, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας, η ΕΥΔΑΠ εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης των τιμολογίων της κατά 2%-5,5%.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν πάντως ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, καθώς τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Οι ειδικοί τονίζουν ότι οι χιονοπτώσεις στην Ελλάδα μειώνονται, οι βροχοπτώσεις γίνονται πιο ισχυρές, με αποτέλεσμα να μην τροφοδοτείται σωστά ο υδροφόρος ορίζοντας, η ζήτηση νερού για οικιακή χρήση και -κυρίως- για άρδευση αυξάνεται συνεχώς, ενώ μεγάλες ποσότητες νερού χάνονται λόγω εκτεταμένων διαρροών και παλαιότητας του δικτύου της ΕΥΔΑΠ στα αστικά κέντρα.

Ελένη Ευαγγελοδήμου


Απαραίτητο για την υγεία

 

Σύμφωνα με τους διαιτολόγους – διατροφολόγους, το νερό έχει την ικανότητα να αποβάλλει τις τοξίνες από τον οργανισμό και να ρυθμίζει σωστά τον μεταβολισμό. Επίσης, λειτουργεί σαν φυσικό λιπαντικό στους ιστούς των αρθρώσεων και των μυών, ενώ περισσότερο γνωστή είναι η συμβολή του στη σωστή λειτουργία των νεφρών. Οσον αφορά τον εγκέφαλο, οι γιατροί επισημαίνουν ότι ακόμα και ένα πολύ μικρό ποσοστό αφυδάτωσης αυξάνει κατά πολύ το αίσθημα κόπωσης και την έλλειψη συγκέντρωσης. Το νερό βοηθά επίσης στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος, ενώ κρατάει… μακριά και τις λοιμώξεις (ειδικά την ουρολοίμωξη).

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνέντευξη βόμβα του καθηγητή Ιωαννίδη στη «δημοκρατία» του Σαββάτου

Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στην εφημερίδα «δημοκρατία» του Σαββάτου ο διακεκριμένος καθηγητής Παθολογίας, Έρευνας και Πολιτικής Υγείας και Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ Ιωάννης Ιωαννίδης...

Φαιδρή δήλωση της Προέδρου Κατερίνας Σακελλαροπούλου που υποβαθμίζει τον εθνικό κίνδυνο

«Δυσάρεστη η εξέλιξη στα ελληνοτουρκικά, αλλά η πανδημία είναι το μεγάλο πρόβλημα» Μια φαιδρή όσο και απίστευτη δήλωση έκανε χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα...

Κατάρρευση μισθών εν μέσω πανδημίας καταγράφει η ΓΣΕΕ

Αυξήθηκαν από το 1% στο 12% οι εργαζόμενοι με αποδοχές έως 200 ευρώ! Το 31% το δεύτερο τρίμηνο έλαβε λιγότερα από 650 ευρώ μεικτά Τη...

Μια ανάσα από το Καστελόριζο το «Oruc Reis», παραβιάζει χωρίς αντίδραση την υφαλοκρηπίδα μας

Συνεχίζουν οι Τούρκοι το... μαρτύριο της σταγόνας, έχοντας στο στόχαστρο την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο....

Στη φυλακή η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής

Αυλαία χθες στην πολύκροτη δίκη. Αναστολή με όρους και εγγυοδοσία για πέντε πρώην βουλευτές. Σε λυγμούς ξέσπασε η Μάγδα Φύσσα Χειροπέδες στην πλειονότητα των καταδικασμένων...