Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021

Ο Ναός Αγίου Ελευθερίου στο Περιστέρι προσφέρει νομικές συμβουλές σε απελπισμένους δανειολήπτες

Ομπρέλα προστασίας σε πολίτες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και κινδυνεύουν να βρεθούν στον δρόμο εξαιτίας των χρεών τους προς τις τράπεζες ανοίγει πλέον και η Εκκλησία, μετά τις καταναλωτικές οργανώσεις και τους δήμους, που ήδη «τρέχουν» προγράμματα υποστήριξης για υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Την αρχή φαίνεται ότι κάνει η Μητρόπολη Περιστερίου, η οποία, βλέποντας τις οικογένειες να στενάζουν κάτω από τον «ζυγό» των Μνημονίων, ανέλαβε σημαντική πρωτοβουλία για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και σε συνεργασία με εθελοντές δικηγόρους παρέχει δωρεάν νομικές συμβουλές σε όσους έχουν οφειλές και φοβούνται ότι θα δουν τα περιουσιακά τους στοιχεία να βγαίνουν στο σφυρί.


 


Πρόκειται ως επί το πλείστον για δανειολήπτες οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν κάποιο δικηγορικό γραφείο για τη διεκπεραίωση της υπόθεσής τους και αναζητούν σανίδα σωτηρίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου στο Περιστέρι. Εκεί τους υποδέχονται κάθε Τέταρτη και Παρασκευή, από τις 16.00 έως τις 18.00, οι εθελοντές δικηγόροι και τους παρέχουν όλες τις απαραίτητες οδηγίες προκειμένου να γλιτώσουν από τυχόν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.


 


«Το πρόγραμμα της νομικής πρόνοιας ξεκίνησε πιλοτικά το περασμένο καλοκαίρι με πρωτοβουλία του μητροπολίτη Περιστερίου Χρυσοστόμου, ο οποίος με τη συνδρομή νομικών αλλά και άλλων επιστημόνων έθεσε σε τροχιά υλοποίησης τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία προς όφελος των πολιτών που αντιμετωπίζουν οικονομικής φύσεως προβλήματα. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι τόσο μεγάλη που σκεφτόμαστε να προσθέσουμε πλέον ακόμη μία ημέρα την εβδομάδα, καθώς οι επισκέψεις έχουν πυκνώσει και τα αιτήματα το τελευταίο διάστημα έχουν πολλαπλασιαστεί» λέει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο πατέρας Στυλιανός, ιερέας στον ναό του Αγίου Ελευθερίου και συντονιστής των ραντεβού ανάμεσα στους δικηγόρους και τους πολίτες.


 


Καταφύγιο στον ιερό ναό βρίσκουν πολίτες που έχουν πάρει δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά κ.ά.) ή πιστωτικές κάρτες και αδυνατούν να τα αποπληρώσουν εξαιτίας των υποχρεώσεων που έχουν «φορτωθεί» στους ώμους τους (χαράτσια, έκτακτες εισφορές κ.ά.). Οπως περιγράφει ο πατέρας Στυλιανός, «υπάρχουν άνθρωποι άνεργοι ή άλλοι που με τις περικοπές μισθών έχουν φτάσει να παίρνουν 300-400 ευρώ, την ίδια ώρα που τα χρέη τους ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ τον μήνα! Οι τράπεζες προσπαθούν με όλα τους τα μέσα να πάρουν τα λεφτά τους και αυτό έχει φέρει σε απόγνωση εκατοντάδες πολίτες που τρέμουν μήπως χάσουν την περιουσία τους. Αυτό που πραγματικά δημιουργεί θλίψη είναι ότι τα περισσότερα νοικοκυριά είναι υπερχρεωμένα. Οποιος μας επισκεφτεί μία φορά θα το διαπιστώσει. Οι νομικοί μελετούν τις περιπτώσεις και τις μαρτυρίες και παρέχουν στους ενδιαφερομένους νομικές πληροφορίες και πολύτιμες συμβουλές στον κόσμο που έχει πραγματική ανάγκη. Ωστόσο δεν παρίστανται σε δίκες».


 


Τα γραφεία του ιερού ναού επισκέπτονται, σε κάθε ραντεβού, περίπου 15-20 άτομα! Προτεραιότητα έχουν οι οικονομικά αδύναμοι, ωστόσο σε πρώτη φάση δεν αποκλείεται κανείς. Οι δικηγόροι εξετάζουν την κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Νομικές συμβουλές και πληροφορίες μπορεί να ζητήσει οποιοσδήποτε, καθώς η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν απευθύνεται μόνο σε όσους είναι δημότες Περιστερίου. Τα τηλεφωνήματα που δέχεται η Μητρόπολη Περιστερίου, όπως αναφέρει ο πατέρας Στυλιανός, προέρχονται από πολλά μέρη της Ελλάδας και όχι μόνο από την Αττική: «Είχαμε κρούσεις από διάφορες περιοχές, ακόμη και από τη Λήμνο».


 


Το βασικό νομικό τιμ αποτελούν δύο δικηγόροι, ενώ ακόμη τέσσερις συνάδελφοί τους συνεργάζονται επικουρικά, σε περίπτωση που δεν προλαβαίνει να εξυπηρετηθεί ο κόσμος.


 


«Οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται να μας επισκεφτούν επειδή κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους για ποσά έως 2.000-3.000 ευρώ» παρατηρεί ο Γιώργος Πετράκης, ένας εκ των δικηγόρων που συμμετέχει αφιλοκερδώς στην πρωτοβουλία. «Μπορεί το ποσοστό να μοιάζει πολύ υψηλό, και όμως σχεδόν πάνω από το 50% των Ελλήνων χρωστά στις τράπεζες και κινδυνεύει με κατάσχεση ή πλειστηριασμό. Σε πρώτη φάση βλέπουμε όλους τους ενδιαφερομένους, αλλά η προσπάθειά μας είναι να βοηθήσουμε τους ανήμπορους» συμπληρώνει ο κ. Πετράκης. Χαρακτηριστική, όπως περιγράφει, είναι η περίπτωση μιας γυναίκας που έχει «χάσει» τον σύζυγό της και η οποία μαζί με την ακίνητη περιουσία του άνδρα της κληρονόμησε και τα χρέη του. Ως αποτέλεσμα η γυναίκα έχει χάσει μέχρι στιγμής δύο ακίνητα, ενώ κινδυνεύει και η υπόλοιπη περιουσία της.


 


 


Ανεργοι και μεταξύ 40 και 60 ετών


 


Ανεργοι, στη συντριπτική πλειονότητα ηλικίας από 40 έως 60 ετών, και χρεωμένοι… ως τον λαιμό προς τις τράπεζες για πάσης φύσεως δάνεια είναι κυρίως εκείνοι που ζητούν δωρεάν νομικές συμβουλές και επισκέπτονται τα γραφεία του ναού του Αγίου Ελευθερίου στο Περιστέρι. Οι περισσότεροι έχουν στην κατοχή τους ένα σπίτι και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους (οφειλές για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, αλλά και πιστωτικές κάρτες) απέναντι στις τράπεζες. Ανάμεσά τους υπάρχουν και 30ρηδες, οι οποίοι πήραν δάνειο και είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται δραματικά τα τρία τελευταία χρόνια. Προς το παρόν οι δανειολήπτες που βρίσκουν καταφύγιο στον ναό προέρχονται κυρίως από τα δυτικά προάστια (Αιγάλεω, Περιστέρι, Χαϊδάρι), ωστόσο δεν λείπουν και οι επισκέψεις από τα βόρεια προάστια. Συγκεκριμένα, πριν από μερικές μέρες οι εθελοντές δικηγόροι δέχτηκαν στα γραφεία του ναού δύο πολίτες από την Κηφισιά, οι οποίοι, όπως δήλωσαν, τα «βγάζουν δύσκολα πέρα».


 


 


 


Ακολουθούν (σταδιακά) και οι δήμοι


 


Στον χορό των εθελοντικών δράσεων για την υποστήριξη των υπερχρεωμένων δανειοληπτών έχουν μπει το τελευταίο διάστημα και οι δήμοι. Πιο πρόσφατο παράδειγμα ο Δήμος Γαλατσίου, όπου κάθε Τετάρτη, από τις 17.00 ως τις 19.00, παρέχονται νομικές συμβουλές σε όσους κατοίκους της περιοχής αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τις τράπεζες ή έχουν οποιουδήποτε είδους εμπλοκή στις συναλλαγές τους με τα πιστωτικά ιδρύματα. Οι πολίτες μπορούν, προσκομίζοντας κάποια απαραίτητα δικαιολογητικά, να επισκέπτονται τον νομικό σύμβουλο στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, στον δεύτερο όροφο του δημαρχείου, και να ζητούν τη βοήθειά του. Την ίδια δυνατότητα προσφέρει και ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης: Δικηγόρος της περιοχής προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες παροχής νομικών συμβουλών, νομικής συμπαράστασης και συνδρομής στους πολίτες που έχουν ανοιχτά «μέτωπα» με τις τράπεζες και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν από την τσέπη τους κάποιον δικηγόρο.


 


Στάθης Βασιλόπουλος

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ