Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

Ο νέος περιφερειάρχης που έβαλε γκολ στην «έδρα του Βενιζέλου»!

Το πρωινό της περασμένης Κυριακής ήταν σίγουρα μια από τις πιο ζόρικες ημέρες στην καριέρα του νέου πολιτικού Απόστολου Τζιτζικώστα. Και δεν ήταν η παρουσία του στην εξέδρα των επισήμων της σχολικής παρέλασης στην Τσιμισκή, που ζόρισε τον 35χρονο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά το τι είχε προηγηθεί. Και κυρίως τι επακολούθησε εκείνη την ημέρα.

Η πρωινή αυτονόητη δήλωση του περιφερειάρχη στο Mega ότι θα μπορούσε κάποιος περιφερειάρχης να υποστηρίξει -όπως έχει κάνει και η «κυριακάτικη δημοκρατία» μας- ότι το ΠΑΣΟΚ θα ήταν δυνατόν να θεωρηθεί μια «εγκληματική ομάδα» αποτέλεσε γροθιά στην κοιλιά του διαλυμένου ΠΑΣΟΚ και του αρχηγού του Ευάγγελου Βενιζέλου, που βλέποντας τα ποσοστά τους να γκρεμίζονται αποφάσισαν να τα βάλουν μαζί του.

Το κινητό του κ. Τζιτζικώστα «άναψε», οι κλήσεις έδιναν κι έπαιρναν, και οι πιέσεις προς τη μεριά του όλο και αυξάνονταν. Κινητήριος μοχλός όλων, ο πολύς κ. Βενιζέλος, που δεν μπορούσε να ανεχτεί μια τέτοια δήλωση που έγινε εντός έδρας και λίγες μόνο ώρες πριν ανέβει στην εξέδρα των επισήμων για τη στρατιωτική παρέλαση, απ’ όπου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απουσίαζε εδώ και καιρό…

Το ενδιαφέρον παρασκηνιακά στοιχείο ήταν ότι ο πιο σταθερός σύμμαχος του κ. Βενιζέλου στις πιέσεις για «συνετισμό» του περιφερειάρχη δεν ήταν άλλος από τον «γαλάζιο» κυβερνητικό εκπρόσωπο και στενό φίλο του κ. Τζιτζικώστα Σίμο Κεδίκογλου, η δήλωση του οποίου χαρακτηρίστηκε από πολλούς «γαλάζιους» «σχεδόν εκδικητική» προς τον περιφερειάρχη, που ως γνωστόν προέρχεται από το ίδιο κόμμα με τον κ. Κεδίκογλου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για γκάφα και ζήτησε από τον κ. Τζιτζικώστα να ανακαλέσει, χρησιμοποιώντας μια ιδιαίτερα επιθετική γλώσσα που ξένισε πολλούς. Κάπως έτσι, κι αφού έπεσαν πολλά τηλέφωνα, ο περιφερειάρχης προχώρησε σε μια διορθωτική δήλωση.

Αφορμή για την όλη κουβέντα έδωσε η απόφαση του κ. Τζιτζικώστα να καλέσει στις εκδηλώσεις του φετινού εορτασμού όλους τους βουλευτές των κοινοβουλευτικών κομμάτων, της Χρυσής Αυγής συμπεριλαμβανομένης. Η απόφασή του βασίστηκε σε σχετική εγκύκλιο που είχε αποστείλει το υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με την οποία οι περιφέρειες πρέπει να εφαρμόσουν τις σχετικές διατάξεις και να καλέσουν όλους τους βουλευτές των κομμάτων στις εορταστικές εκδηλώσεις. Ηδη από τη στιγμή που γνωστοποιήθηκε η απόφαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να εφαρμόσει τον νόμο άρχισαν οι υστερικές επιθέσεις σε βάρος του από μια συμμαχία πολιτικών δυνάμεων, στην οποία συμμετείχαν το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜ.ΑΡ. αλλά και το ΚΚΕ. Ο κ. Τζιτζικώστας υπερασπίστηκε τα αυτονόητα, αλλά ως γνωστόν αυτό στην Ελλάδα μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι. Και έτσι προέκυψε η όλη δημόσια συζήτηση, στην οποία θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Τζτιτζικώστας δεν ήταν μόνος του.

Καταρχάς τον υποστήριξε ο δήμαρχος Σιντικής Απόστολος Καρύδας, που τυγχάνει να έχει διατελέσει και στενός συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου στα τέλη της δεκαετίας του ‘90. Ο αυτοδιοικητικός υπερασπίστηκε την απόφαση του κ. Τζιτζικώστα, τονίζοντας ότι αυτό υπαγορεύει και ο νόμος. Ταυτόχρονα, και στη Ν.Δ. δεν ήταν λίγοι αυτοί που στάθηκαν στο πλευρό του. Σχετική δήλωση έκανε ο Γιώργος Ορφανός, που αφορούσε το κομμάτι της πρόσκλησης της Χρυσής Αυγής, αλλά και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος αν και θεωρείται άσπονδος φίλος του κ. Τζιτζικώστα δήλωσε ότι και αυτός το ίδιο θα έκανε.

Ενδιαφέρον βέβαια είχαν και οι παρασκηνιακές τοποθετήσεις της βάσης της Ν.Δ., που στην πλειοψηφία της στήριξε τη στάση του κ. Τζιτζικώστα και σε ό,τι αφορά τη Χρυσή Αυγή αλλά και σε τη δήλωση-βόμβα περί «εγκληματικής οργάνωσης ΠΑΣΟΚ». «Είπε αυτό που ψιθυρίζει όλος ο κόσμος, αλλά η Ν.Δ. δεν τολμά να το πει δυνατά» ήταν ένα σχόλιο που ακούστηκε συχνά για το κομμάτι της κριτικής του για το ΠΑΣΟΚ, ενώ για το θέμα της Χρυσής Αυγής η φράση που ακούστηκε κατά κόρον είναι ότι «ο Τζιτζικώστας έκανε αυτό που υπαγόρευε ο νόμος».

Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που υπενθυμίζουν τη μεγάλη υποκρισία που χαρακτήρισε τη στάση της κοινής γνώμης, αλλά και των μίντια απέναντι στον κ. Τζιτζικώστα. «Το μόνο που έκανε ήταν να τους καλέσει εκεί που έπρεπε σύμφωνα με τον νόμο. Τι να πει κανείς για τον Γιάννη Μπουτάρη, που δέχτηκε ολόκληρη χορηγία από τη Χρυσή Αυγή στον Αρκτούρο; Αυτό ουσιαστικά αποσιωπήθηκε, ενώ η νόμιμη απόφαση του περιφερειάρχη λοιδορήθηκε ως λίγες πολιτικές αποφάσεις εσχάτως» τονίζεται χαρακτηριστικά. Εξ ου και η ατάκα του κ. Τζιτζικώστα προς τον κ. Μπουτάρη, που σήκωσε το γάντι της κριτικής προς τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, λέγοντας ότι είναι γνωστό ότι ο κ. Μπουτάρης πηγαίνει σε πολλές είδους παρελάσεις…

Μένει να δούμε αν όλα αυτά θα επηρεάσουν και τις επιλογές των κομμάτων στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Οι γέφυρες μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. και του Απόστολου Τζιτζικώστα είναι δύσκολο να ξαναστηθούν, ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να υπάρξουν αμφισβητήσεις για την, ως σήμερα σίγουρη πάντως, υποψηφιότητα του κ. Τζιτζικώστα. Ο χρόνος θα δείξει…

Από το κτήμα (με το γάλα) στην Ολομέλεια

Ο θρύλος θέλει τον Απόστολο Τζιτζικώστα να συναντά σε εφηβική ηλικία τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στο Διοικητήριο. Ο πατέρας του, ο αείμνηστος Γεώργιος Τζιτζικώστας, ήταν τότε υπουργός Βορείου Ελλάδος και σε κάποια από τις παρουσίες του στη Θεσσαλονίκη ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δώσει κάποιες συμβουλές προς τον νεαρό τότε Απόστολο για το πολιτικό του μέλλον.

Ο «μικρός» τις ακολούθησε, αν και ήδη από το 2000 οπότε απεβίωσε ο πατέρας του (που διατηρούσε πολύ καλές φιλικές αλλά και πολιτικές σχέσεις με τον βασιλιά Κωνσταντίνο) είχε δημιουργήσει μια σίγουρη επαγγελματική καριέρα. Είχε ξεκινήσει μαζί με τα αδέλφια του, Μιχάλη και Μανόλη, μια καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής γάλακτος με την ονομασία Αγρόκτημα Βραχιάς. Παρ’ όλα αυτά ο Απόστολος, τον οποίο στην πολιτική του ανέλιξη στήριξε με κάθε τρόπο η πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής της Unesco και δεύτερη σύζυγός του πατέρα του Καίτη, πήρε τη μεγάλη απόφαση και όταν ο Κώστας Καραμανλής του έδωσε το πράσινο φως κατέβηκε υποψήφιος βουλευτής. Οχι στη Β΄ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης, όπου εκλεγόταν ο πατέρας του επί χρόνια, αλλά στη δύσκολη πρώτη εκλογική περιφέρεια, όπου και τα κατάφερε να εκλεγεί με την πρώτη, συγκεντρώνοντας περίπου 29.500 σταυρούς. Το 2009 η ήττα τη Ν.Δ. θα τον οδηγήσει εκτός Κοινοβουλίου, αν και οι σταυροί του είχαν αυξηθεί.

Το καλοκαίρι του 2010 θα βρεθεί ξαφνικά και στη διάρκεια μιας νύχτας στον συνδυασμό του Παναγιώτη Ψωμιάδη, που ήθελε να βάλει το αδελφό του στη θέση του αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης. Ο Αντώνης Σαμαράς έβαλε βέτο και το αδιέξοδο ξεπεράστηκε μόνο όταν το επόμενο πρωί και ύστερα από αγωνιώδεις διαπραγματεύσεις ο κ. Τζιτζικώστας, που εδώ και καιρό συνδέεται με την όμορφη επιχειρηματία Ελεάνα Βλάχου, δέχτηκε να κάνει το βήμα. Δυόμισι χρόνια μετά οι δικαστικές περιπέτειες και η έκπτωση του Ψωμιάδη τον έφεραν στο τιμόνι της περιφέρειας ως τον νεαρότερο περιφερειάρχη της χώρας.

Νίκος Οικονόμου

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ