Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021

Ο Νότης «αρχιερέας της γραφειοκρατίας»

Αρχιερέας της γραφειοκρατίας και φοβισμένος ενώπιον της εφαρμογής του επενδυτικού νόμου της ίδιας της κυβέρνησης Σαμαρά αποδεικνύεται ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, όπως φανερώνει το σχεδόν μηδενικό έργο του αλλά και όπως αποκαλύπτεται από τη σχετική υπηρεσιακή αλληλογραφία.

Σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες, αγανακτισμένος με την τακτική του κ. Μηταράκη είναι ακόμα και ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης Πέτρος Σελέκος, ο οποίος φέρεται ότι έχει επικρίνει, με επιστολή του, τις «σπονδές στη γραφειοκρατία» που κάνει ο ανεπαρκής υφυπουργός.

Ο κ. Μηταράκης εμφανίζεται να αμφισβητεί τις διατάξεις του επενδυτικού νόμου 4146/2013 που διαφημίζει (και στον οποίο στηρίζει πολλές ελπίδες) η κυβέρνηση από φέτος τον Απρίλιο. Ελάχιστες ημέρες μετά τη λυσσώδη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ κατά του νέου πλαισίου, που μπορεί να προσελκύσει συνάλλαγμα και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, ο κ. Μηταράκης ανακάλυψε προβλήματα στον νόμο (που και ο ίδιος είχε ψηφίσει), αξιώνοντας την έκδοση σειράς ερμηνευτικών εγκυκλίων.

Μην έχοντας την πολιτική συνείδηση ότι επαναλαμβάνει τις αναχρονιστικές πρακτικές των περασμένων ετών, που έδιωξαν πλήθος ξένων επενδυτών και οδήγησαν στη σημερινή κρίση, ο κ. Μηταράκης επικέντρωσε -άγνωστο γιατί- το ενδιαφέρον του στο άρθρο 20 του επενδυτικού νόμου. Περίπου 10 ημέρες μετά τη δημοσίευση του νόμου ο υφυπουργός ερμήνευσε, με ειδική εγκύκλιο, την παράγραφο 21 του άρθρου 20, ορίζοντας το λεγόμενο «ενισχυόμενο κόστος» για τα επενδυτικά σχέδια παραγωγής ηλεκτρισμού, καθώς και τη διαδικασία ελέγχου και πιστοποίησης των τιμολογίων.

Ομως, ύστερα από άλλες 10 ημέρες, ο κ. Μηταράκης επανήλθε απαιτώντας την έκδοση και δεύτερης ερμηνευτικής εγκυκλίου για την ίδια παράγραφο του ιδίου άρθρου, του ιδίου νόμου! Αυτή τη φορά ο υφυπουργός συγκάλεσε ειδική σύσκεψη με τη συμμετοχή του ιδίου, εκπροσώπων της αρμόδιας γενικής γραμματείας Στρατηγικών Επενδύσεων και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Σαν να μη γνώριζε τι έχει εισηγηθεί στη Βουλή το υπουργείο του και σαν να μην είχε εφαρμοστεί η επιβεβλημένη νομοπαρασκευαστική και ελεγκτική διαδικασία, ο κ. Μηταράκης έκρινε ότι πρέπει να διευκρινιστεί από το ΝΣΚ αν θα πρέπει να εξετάζονται αιτήματα επενδυτών, όταν παράλληλα εκκρεμούν δικαστικές προσφυγές τους με τις οποίες διεκδικούν από το Δημόσιο διάφορες απαιτήσεις εντόκως.

Η «σοβιετική» αντίληψη του υφυπουργού προκάλεσε την οργή του γενικού γραμματέα Π. Σελέκου, ο οποίος με επιστολή-κόλαφο υπενθύμισε στον κ. Μηταράκη ότι διακηρυγμένη πολιτική της κυβέρνησης είναι η αντιγραφειοκρατική οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών με στόχο τη διαμόρφωση ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος. Ο κ. Σελέκος πρόσθεσε ότι οι εισηγήσεις για την έκδοση σειράς ερμηνευτικών εγκυκλίων βρίσκονται στον αντίποδα της κυβερνητικής πολιτικής, υπογραμμίζοντας ότι επιπλέον είναι αναποτελεσματικές και, σε μεγάλο βαθμό, απορριπτέες από τη σύγχρονη διοικητική επιστήμη.

Στην επιστολή του ο κ. Σελέκος χαρακτηρίζει «σπονδή στη γραφειοκρατία» την έκδοση εγκυκλίου για ανύπαρκτο ερμηνευτικό ζήτημα, υπογραμμίζοντας (και ως νομικός και πανεπιστημιακός) ότι οι ίδιες οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι γεννούν και νέα ερμηνευτικά προβλήματα. Ο γ.γ. σημειώνει επίσης (το αυτονόητο) ότι οι επενδυτικές προτάσεις θα πρέπει να κρίνονται αυτοτελώς, ενώ η διοικητική και δικαστική κρίση για παλαιότερες υποθέσεις προχωρεί ανεξάρτητα σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ