Τρίτη, 9 Μαρτίου 2021

Ο Νταλάρα ζητεί συμμετοχή και της ΕΚΤ στο «κούρεμα»

Συμμετοχή στο «κούρεμα» και των ομολόγων ύψους 50 δισ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ζητούν οι ιδιώτες ομολογιούχοι, τους οποίους εκπροσωπεί το IΙF, και ο Τσαρλς Νταλάρα. Το θέμα μπαίνει επιτακτικά από τους ιδιώτες ομολογιούχους, οι οποίοι θέλουν με τον τρόπο αυτό να «ρεφάρουν» τη δική τους χασούρα από το PSI. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα έρθει στην Αθήνα o Τσαρλς Νταλάρα, συνοδευόμενος και από τον Γιόζεφ Ακερμαν της Deutsche Bank. Την ίδια στιγμή, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης ενδέχεται να χρειαστεί να δώσουν 145 δισ ευρώ δάνειο στην Ελλάδα, δηλαδή 15 δισ ευρώ περισσότερα από τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.

Χθες ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ, σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Wall Street Journal», επεσήμανε ότι δεν τίθεται θέμα συμμετοχής της ΕΚΤ στο «κούρεμα». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι οι ιδιώτες επενδυτές εκείνοι που πρέπει πρωτίστως να παραιτηθούν από μέρος των δικαιωμάτων τους.

Η συμφωνία για το PSI προβλέπεται ότι θα κλείσει μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου. Στις γενικές της γραμμές προβλέπει περικοπή 50% στις ονομαστικές τιμές των ομολόγων, που θα γίνει όμως 70% στην παρούσα αξία τους. Τα νέα ομόλογα, που θα αντικαταστήσουν τα παλιά, θα είναι διάρκειας από 20 έως 30 χρόνια, ενώ το μέσο επιτόκιό τους θα κινείται γύρω στο 3,5%. Στόχος είναι μέσω της εφαρμογής του PSI το ελληνικό χρέος να διαμορφωθεί το 2020 στο 120% του ΑΕΠ.

Τη διαδικασία του PSI υπονομεύουν όσο μπορούν τα hedge funds, τα οποία έχουν στην κατοχή τους 15 δισ. ευρώ. Τα hedge funds αποτελούν το «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις, καθώς κάποια από αυτά σχεδιάζουν να πάνε την Ελλάδα στα δικαστήρια για αθέτηση της πληρωμής των ομολόγων. Η Ελλάδα, από την πλευρά της, «απειλεί» τα hedge funds με ενεργοποίηση των CACs.

Είναι οι λεγόμενες ρήτρες συλλογικής δράσης, η εφαρμογή των οποίων μετατρέπει τη διαδικασία από εθελοντική σε υποχρεωτική. Οταν αυτό συμβεί, αξιολογείται ως πιστωτικό γεγονός και σηματοδοτεί την πληρωμή των CDS.

Τα hedge funds έχουν θέσει ως προαπαιτούμενο (για να συμμετάσχουν στο PSI) το να υποστούν «κούρεμα» και τα ελληνικά ομόλογα των 50 δισ. ευρώ που έχει στη διάθεσή της η ΕΚΤ.

Αν η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών κρατηθεί στο 60%, τότε η μείωση του χρέους μετά βίας θα φτάσει τα 50 δισ. ευρώ, από 100 δισ. ευρώ που θέλει να φτάσει το σχέδιο του PSI.

Αν όμως στο «κούρεμα» των ομολόγων συμπεριληφθούν και τα ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες, τότε προκύπτει ένα επιπλέον όφελος της τάξης των 30 δισ. ευρώ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ