Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

Ο Ντίκενς «μιλά» ελληνικά

Ποιος να το φανταζόταν ότι πίσω από τη μεγαλύτερη έκθεση που φιλοξενείται αυτήν την περίοδο στο Λονδίνο για τον Κάρολο Ντίκενς κρύβονται τρεις Ελληνες.

Η Ελπινίκη Ψάλτη, η Ελένη Γανιάρη και ο Νίκος Γκόγκολος αποτελούν την ψυχή του Μουσείου του Λονδίνου και είναι οι πρωτεργάτες της παρουσίασης με τίτλο «Ο Ντίκενς και το Λονδίνο», της μεγαλύτερης έκθεσης με θέμα τον σπουδαίο συγγραφέα που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία 40 χρόνια στη βρετανική πρωτεύουσα. Αλλωστε φέτος σε όλον τον πλανήτη εορτάζεται η δισεκατονταετηρίδα από τη γέννησή του και φυσικά από τους εορτασμούς δεν θα μπορούσε να λείπει ένα πολιτιστικό ίδρυμα της γενέτειράς του.

«Η έκθεση σημειώνει μεγαλύτερη επιτυχία από όση ελπίζαμε» είπε στη «δημοκρατία» η κυρία Ψάλτη, η οποία είχε και τη γενική ευθύνη του συντονισμού και της οργάνωσης της φιλόδοξης αυτής παρουσίασης.

«Να φανταστείτε ότι, σύμφωνα με τις αρχικές μας εκτιμήσεις, υπολογίζαμε ότι θα είχαμε συνολικά 75.000 επισκέπτες, αριθμό τον οποίο έχουμε φτάσει κατά το 1/3 του και ακόμη έχουμε αρκετούς μήνες για να ολοκληρωθεί η έκθεση» εξήγησε η κυρία Ψάλτη, τονίζοντας ότι η επισκεψιμότητα θα αυξηθεί και άλλο τον μήνα αυτόν, λόγω της επετείου.

Στην έκθεση μπορεί ακόμη να δει κανείς προσωπικά αντικείμενα του συγγραφέα, όπως το γραφείο και την καρέκλα του (προέρχονται από τις συλλογές του Μουσείου Καρόλου Ντίκενς), καθώς και χειρόγραφα από τα πασίγνωστα έργα του, μεταξύ των οποίων τα «Δαβίδ Κόπερφιλντ», «Το μυστήριο του Εντουιν Ντρουντ», «Μεγάλες προσδοκίες» (δάνεια από το Μουσείο Victoria και Albert του Λονδίνου). Μάλιστα, τα χειρόγραφα αυτά, που σπάνια εκτίθενται στο κοινό, προσφέρουν μια μοναδική ματιά στον τρόπο γραφής του διάσημου συγγραφέα, αλλά και θίγουν όλα τα κοινωνικά θέματα που τόσο τον απασχόλησαν. «Δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει ότι υπάρχει αντιστοιχία με το σήμερα. Με την κατάσταση της Ελλάδας αλλά και με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και η Αγγλία. Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι τα θέματα της φτώχειας αλλά και της εξαθλίωσης, στα οποία εκτενώς αναφέρθηκε ο Ντίκενς, υπάρχουν και σήμερα. Και κατ’ αυτόν τον τρόπο ο Ντίκενς παραμένει διαχρονικά επίκαιρος» υποστήριξε η κυρία Ψάλτη, η οποία εργάζεται στο εν λόγω πολιτιστικό ίδρυμα από το 2003, σε άλλες θέσεις αρχικά, ενώ από το 2009 είναι υπεύθυνη για τη διοργάνωση μεγάλων περιοδικών εκθέσεων στο Μουσείο του Λονδίνου.

Σε αντίθεση με άλλες παρόμοιες παρουσιάσεις που την περίοδο αυτή λαμβάνουν χώρα σε όλον τον πλανήτη, το Μουσείο του Λονδίνου επιχείρησε να προσεγγίσει τον συγγραφέα του «Ολιβερ Τουίστ» μέσα από τη σχέση του με την πόλη που τον ενέπνευσε και πρωταγωνίστησε σε όλα τα έργα του: Το Λονδίνο. «Στήσαμε την έκθεση γύρω από την ιδέα ότι το Λονδίνο είναι η μούσα του. Εζησε σε αυτή την πόλη, τη λάτρεψε, την αγάπησε και ταυτόχρονα τη μίσησε. Γι’ αυτόν τον λόγο, εκτός από τα προσωπικά αντικείμενά του, παρουσιάζονται και εκθέματα βικτοριανής εποχής, που βοηθούν να ανακατασκευαστεί το κλίμα εκείνης της περιόδου, όπως φωτογραφίες, πίνακες και κοστούμια».

Συνολικά εκτίθενται 300 αντικείμενα, ο μεγαλύτερος αριθμός των οποίων προέρχεται από τις συλλογές του ίδιου του μουσείου, ενώ 50 έχουν δανειστεί από άλλα πολιτιστικά ιδρύματα.

Σημαντικό ρόλο για την υλοποίηση της παρουσίασης έπαιξαν και οι άλλοι δυο Ελληνες της παρέας και υπάλληλοι του μουσείου, η Ελένη Γανιάρη, η οποία είχε την ευθύνη για τη συντήρηση και την εγκατάσταση των αντικειμένων της έκθεσης, αλλά και ο Νίκος Γκόγκολος, που ήταν υπεύθυνος για όλες τις διαδικασίες δανεισμού των αντικειμένων από άλλα μουσεία. «Είναι καταπληκτικό να βρίσκεσαι σε μια ξένη χώρα και παρ’ όλα αυτά στους διαδρόμους της δουλειάς σου να μιλάς τη γλώσσα σου» είπε η κυρία Ψάλτη αναφερόμενη στους στενούς συνεργάτες της. «Μιλάμε συνεχώς στα ελληνικά μεταξύ μας και σε αυτό μας ενθαρρύνουν και οι Αγγλοι συνάδελφοίι μας, οι οποίοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα».

Info: Η έκθεση με τίτλο «Ο Ντίκενς και το Λονδίνο» φιλοξενείται στο Μουσείο του Λονδίνου έως και τις 10 Ιουνίου 2012

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ