Τετάρτη, 14 Απρίλιος 2021

Ο Ολλανδός χοιροτρόφος που θέλει υποταγμένα τα «PIGS» της Ευρώπης

Το όνομά του, γλωσσοδέτης, ακόμη και ο Ολι Ρεν χρειάστηκε να το συλλαβίσει στη συνέντευξη Τύπου. Οχι όμως και ο χαρακτήρας του, σύμφωνα με τους στενούς φίλους του. Συνήθως χαμογελαστός, ο Ολλανδός Mr Euro που διαδέχτηκε τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ηγεσία του Eurogroup γνωρίζει ότι η δουλειά είναι δύσκολη και ότι τίποτα, μα τίποτα δεν έχει ξεκαθαρίσει οριστικά στην ευρωζώνη. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν έχει το πολιτικό βάρος του Λουξεμβούργιου πρωθυπουργού, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής του Eurogroup στην πιο δύσκολη οκταετία της Ευρώπης. Ο Ολλανδός πολιτικός είναι σχετικά άγνωστος εκτός ολλανδικών συνόρων και είχε συμπληρώσει μόλις 100 ημέρες στο υπουργείο Οικονομικών όταν ανέλαβε, τη Δευτέρα, το τιμόνι του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Η πορεία της καριέρας του και η ανέλιξή του αποτέλεσε έκπληξη ακόμη και για τους Ολλανδούς, καθώς ο 46χρονος πολιτικός των Εργατικών και επί μία δεκαετία εκλεγμένος βουλευτής στο Κοινοβούλιο της Χάγης παρέμενε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Οχι από πρόθεση, αλλά γιατί το αντικείμενό του, αυτό της αγροτικής πολιτικής, μέχρι που ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών, ήταν σχετικά αδιάφορο για τα μίντια. Με σπουδές στην αγροτική οικονομία (διατηρεί ακόμη φάρμα εκτροφής χοίρων) στην Ολλανδία και την Ιρλανδία, θεωρείται «αγγλόφιλος» και, αν και μέλος του Εργατικού Κόμματος της Ολλανδίας, είναι φανατικός υπέρμαχος της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Η εμπειρία του Ντάισελμπλουμ στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι είναι απειροελάχιστη, καθώς στο βιογραφικό του έχει να προσθέσει μόνο μια μικρή περίοδο, το 1992, που είχε εργαστεί ως βοηθός Ολλανδών ευρωβουλευτών στο Ευρωκοινοβούλιο. Αποδείχτηκε όμως ότι ήταν το πρόσωπο στο οποίο θα συμφωνούσαν αυτοί που έπρεπε να συμφωνήσουν, η Γερμανία και η Γαλλία. Στα πλεονεκτήματά του σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητά του ήταν το γεγονός ότι προερχόταν από μια φιλική προς την Ευρώπη κυβέρνηση, από μια από τις ελάχιστες οικονομίες της ευρωζώνης που παραμένουν στο κλαμπ του ΑΑΑ και ότι δεν ήταν ο πολιτικός που θα προκαλούσε, όπως ο προκάτοχός του στο ολλανδικό υπουργείο Οικονομικών Γιαν Κις ντε Γιάγκερ. Ομως και ο Ντάισελμπλουμ είναι οπαδός της σκληρής λιτότητας και της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη για το χρέος.

Ο Ντάισελμπλουμ εξελέγη ομόφωνα στη θέση του προέδρου της ευρωομάδας «παρά μία ψήφο», η οποία ήταν αυτή της Ισπανίας. Ο ίδιος ανέπτυξε τις προτεραιότητές του στο τρίπτυχο: δημοσιονομική προσαρμογή, βιώσιμη ανάπτυξη και ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. «Πρέπει να διατηρήσουμε το momentum που υπάρχει, πρέπει να συνεχίσουμε στον δρόμο των αποφάσεων που έχουμε πάρει και να τηρήσουμε τις υποσχέσεις που έχουμε δώσει» είπε. Ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε στους συναδέλφους του ότι στόχος του είναι να κινηθεί πέρα από την απλή αντιμετώπιση της κρίσης, σε πιο μακροπρόθεσμες πολιτικές, με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την ανάκαμψη στην ευρωζώνη. «Κανείς δεν πρέπει να περιμένει δώρα. Ολοι πρέπει να τηρούν τις υποχρεώσεις τους» είναι μία από τις πιο γνωστές τοποθετήσεις του για την ευρωπαϊκή πολιτική.

Ο Ολλανδός πολιτικός ενημέρωσε τους συναδέλφους του ότι τον ενδιαφέρει να μετατοπιστεί εφεξής το επίκεντρο της προσοχής από την απλή διαχείριση κρίσεων προς τις πιο μακροπρόθεσμες οικονομικές πολιτικές, ούτως ώστε παράλληλα να αναπτερωθεί και η κλονισμένη εμπιστοσύνη προς τη 17μελή ευρωζώνη. Ο ίδιος τόνισε ότι αντιλαμβάνεται ότι τα νέα του καθήκοντά του σημαίνουν έναν αυξημένο ρόλο στο πλαίσιο του ισχύοντος κοινοτικού πλαισίου και στην επιστολή προς τους συναδέλφους του ανέφερε ότι θα επιδιώκει να συμμετέχει στις συνόδους κεντρικών τραπεζιτών-υπουργών Οικονομικών των οκτώ πλουσιότερων και 12 αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη μας, του G20. Επιμένει ότι η ευρωζώνη πρέπει να εμμείνει στις μεταρρυθμίσεις και στην εδραίωση του χρηματοπιστωτικού συστήματός της, προς ικανοποίηση των επενδυτών. «Πρέπει να διασφαλίσουμε την εμπιστοσύνη. Το κέντρο ειδικού βάρους πρέπει να μετατοπιστεί από τη διαχείριση της κρίσης προς την παροχή και εφαρμογή υγιών μεσοπρόθεσμων πολιτικών» είπε. Ο Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για πολιτική που θα είναι «εξατομικευμένη» για κάθε κράτος-μέλος στην ευρωζώνη και πρόσθεσε ότι «η ταχύτητα με την οποία επιτυγχάνεται η δημοσιονομική προσαρμογή συνεχίζει να βασίζεται πάνω στους ξεχωριστούς οικονομικούς κινδύνους για τα υπό μακροπρόθεσμο πρίσμα δημοσιονομικά προβλήματα» έκαστου μέλους. Στην ίδια επιστολή, υπογράμμισε ότι κάθε κυβέρνηση πρέπει να επιτεθεί στα δομικού όσο και εξισορροπητικού χαρακτήρα δημοσιονομικά προβλήματά της, στα οποία συμπεριέλαβε τις δημόσιες δαπάνες και τη μείωση εισοδημάτων.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δηλώνει ανακουφισμένος που εγκαταλείπει το Eurorgoup και δίκαια. Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του προέδρου της Ε.Ε. Χέρμαν βαν Ρομπάι: «Ξέρω τον Γιούνκερ εδώ και 25 χρόνια. Είναι ο πιο πεπειραμένος από όλους μας. Αξίζει την ευγνωμοσύνη μας. Οχι μόνο ήταν ο πρώτος πρόεδρος του Eurogroup, αλλά και το κατηύθυνε στην πιο δύσκολη περίοδο. Και μάλιστα με χαμόγελο και μία αίσθηση του χιούμορ». 

Εάν ο Ντάισελμπλουμ θέλει να πετύχει θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τη συμβουλή του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Ζαν Πιερ Μοσχοβισί, ότι το μυστικό της συνταγής μιας πετυχημένης ηγεσίας του Eurogroup κρύβεται στη διατήρηση των λεπτών ισορροπιών ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο. Ο Γιούνκερ είχε αυτό το ταλέντο και μάλιστα μπορούσε να εξισορροπήσει την κατάσταση σε περιόδους μεγάλης έντασης μεταξύ Νότου και Βορρά. Να βάλει στην ίδια ζυγαριά τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις ελπίδες για ανάπτυξη και, πάνω απ’ όλα, να παίξει τον ρόλο του ειρηνοποιού στα συμβούλια του Eurogroup που παρέπεμπαν σε πεδίο μάχης. Η επιτυχία του Γερούν Ντάισελμπλουμ θα κριθεί όχι μόνο από το αποτέλεσμα αλλά και από τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστεί καταστάσεις και πρόσωπα.

Ο δεξιός της Αριστεράς

O 46χρονος Ντάισελμπλουμ, πατέρας δύο παιδιών, γεννήθηκε στο Αϊντχόφεν από οικογένεια καθολικών δασκάλων. Η πολιτική μπήκε στη ζωή του στις αρχές της δεκαετίας του ’80, όταν ο ίδιος, έφηβος τότε, έλαβε μέρος σε διαδηλώσεις εναντίον του Ψυχρού Πολέμου. Οταν τον ρωτούν απαντά ότι ο άνθρωπος που του ενέπνευσε την ανάγκη να ασχοληθεί με την πολιτική ήταν ο Βιρντ Μπέκμαν, ο Ολλανδός ηγέτης της Αριστεράς που δολοφονήθηκε στο Νταχάου από τους ναζί. Τα φοιτητικά χρόνια του Ντάισελμπλουμ κύλησαν ήρεμα, με πτυχίο στην αγροτική πολιτική από το πανεπιστήμιο του Wageningen. Το ντεμπούτο του στην πολιτική ως εκλεγμένος βουλευτής το έκανε τον Μάρτιο του 2000 με το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα. Ο ίδιος όμως ανήκει στη «δεξιά» πτέρυγα του κόμματος. Ως βουλευτής προσέλκυσε πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας όταν εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις εκπομπές βίαιου/σεξουαλικού περιεχομένου στην τηλεόραση. Από τότε του έχει μείνει το προσωνύμιο «ιππότης της ηθικής». Μετά τις εκλογές του προηγούμενου Σεπτεμβρίου, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ Φιλελευθέρων και Εργατικών. Εγινε υπουργός Οικονομικών τον Νοέμβριο του 2012.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ