Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021

Ο ΟΟΣΑ απαιτεί έμμεσα αύξηση ορίων ηλικίας (και σύνταξη στα 67 χρόνια) με έκθεση-μαχαιριά!

Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ώστε σύντομα όλοι να συνταξιοδοτούνται σε ηλικία 67 χρόνων, και μειώσεις στις χαμηλές συντάξεις υποκρύπτει έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για τα ασφαλιστικά συστήματα των 34 χωρών -μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας. Στην πολυσέλιδη (370 σελίδες) έκθεση, στο σκέλος της Ελλάδας υπάρχει η πρόβλεψη ότι μετά τις αλλαγές που έχουν θεσμοθετηθεί και πρόκειται να εφαρμοστούν το 2014, έως το 2020 κανείς δεν θα συνταξιοδοτείται πριν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του. Οι τεχνοκράτες του ΟΟΣΑ παρατήρησαν ότι, σύμφωνα με στοιχεία του 2012, παρά τις αλλαγές στο ασφαλιστικό της χώρας η μέση ηλικία αποχώρησης των ανδρών είναι 61,9 έτη και των γυναικών τα 60 έτη. Η μέση ηλικία συνταξιοδότησης για τις χώρες-μέλη του οργανισμού είναι 64,2 έτη για τους άνδρες και 63,1 έτη για τις γυναίκες, αντίστοιχα. Το στοιχείο αυτό κατατάσσει την Ελλάδα στις πέντε χώρες του ΟΟΣΑ με τα πιο χαμηλά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και οι συντάκτες της έκθεσης αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές σε αυτό το σκέλος. Στο στόχαστρο μπαίνουν κάθε λογής πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, που ο ΟΟΣΑ θέλει να καταργηθούν ή οι συντάξεις που έχουν χορηγηθεί υπό αυτό το καθεστώς να περικοπούν.

Ειδικά για τις συντάξεις, η έκθεση αναφέρει ότι έως τώρα «από τις μειώσεις που έχουν γίνει έχουν προστατευθεί τα χαμηλά ποσά», αφήνοντας σαφείς αιχμές για περικοπή των χαμηλών συντάξεων. Ο ΟΟΣΑ κάνει λόγο για ασφαλιστικό παράδοξο, καθώς το ποσοστό αναπλήρωσης όσων έχουν μικρό εισόδημα από συντάξεις να φτάνει το 75%, ενώ αντίθετα περιορίζεται στο 48% για όσους έχουν υψηλότερο εισόδημα από συντάξεις και άρα έχουν καταβάλει μεγαλύτερες εισφορές στη διάρκεια του εργασιακού βίου τους. Οι ασφαλισμένοι-συνταξιούχοι που διαθέτουν ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ έχουν ποσοστό αναπλήρωσης 54%, με τον ΟΟΣΑ να εκτιμά ότι, εάν συνεχιστούν οι περικοπές, κινδυνεύει η συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών να βρεθεί σε κατάσταση φτώχειας. Ο οργανισμός κάνει λόγο για μείωση των υψηλών συντάξεων έως 50%, όταν οι χαμηλές συντάξεις βρέθηκαν υπό καθεστώς προστασίας. Η έκθεση όχι μόνο δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας, αλλά προβλέπει ότι τα πράγματα πρόκειται να χειροτερεύσουν, καθώς υπάρχει η έμμεση «προειδοποίηση» στους ασφαλισμένους που πληρώνουν τώρα εισφορές για τη σύνταξή τους ότι στο μέλλον μπορεί να χρειαστεί να δουλεύουν έως τα 70 τους, για να καρπωθούν τη συγκεκριμένη παροχή.

Η εναλλακτική λύση που προτείνεται είναι να επιτραπεί η είσοδος ιδιωτικών συνταξιοδοτικών συστημάτων, για να χορηγούν είτε κύριες είτε συμπληρωματικές παροχές στους ασφαλισμένους (επικουρικές συντάξεις).

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ