Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2020

Ο Παπακωνσταντίνου προ-πουλάει και τα έσοδα από τον ήλιο της χώρας!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Μετά τα έσοδα από τα διόδια, από τα λαχεία και τα δικαιώματα από τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας, που τιτλοποιήθηκαν επί κυβερνήσεων Σημίτη και φόρτωσαν με υπέρογκο χρέος τις επόμενες γενιές, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προ-πωλήσει (μέσω τιτλοποίησης πάλι) και τα έσοδα από τον ήλιο!

Χθες, στο περιθώριο του Ελληνογερμανικού Επιχειρηματικού Φόρουμ, υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές υποστήριξαν ότι εξετάζεται η τιτλοποίηση των μελλοντικών εσόδων που θα προκύψουν από το μεγάλο φωτοβολταϊκό έργο «Ηλιος» που διαπραγματεύονται με τη Γερμανία. Κατά τις ίδιες πηγές, το μερίδιο της ελληνικής πλευράς στα έσοδα του «Ηλιος» μπορεί να ξεκινά από τα 30 δισ. ευρώ σε βάθος 25ετίας και να μεγαλώνει (ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής της στην εταιρία εκμετάλλευσης των φωτοβολταϊκών).

Το έργο «Ηλιος» (project Helios) προβλέπει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα, συνολικής ισχύος περί τα 10 GW, σε μια επένδυση που μπορεί να αγγίξει τα 20 δισ. ευρώ. Ελάχιστοι πιστεύουν ότι το συγκεκριμένο έργο μπορεί να υλοποιηθεί, κυρίως γιατί απαιτούνται τεράστιες επενδύσεις στα δίκτυα μεταφοράς. Η κυβέρνηση επιμένει να προωθεί το έργο και ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου προχώρησε χθες σε ακόμα μία παρουσίαση στους Γερμανούς επιχειρηματίες που ήρθαν στην Ελλάδα.

Τα κυβερνητικά στελέχη, που πλασάρουν την ιδέα της τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων, υποστηρίζουν ότι θα υπογραφεί ένα συμβόλαιο για την παραγόμενη ενέργεια από το «Ηλιος» και αυτό το συμβόλαιο μπορεί να προεξοφληθεί. Βέβαια, απαιτείται να υπάρξει και συμφωνία με τη γερμανική πλευρά, αλλά και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα κληθεί να χρηματοδοτήσει μεγάλο τμήμα του δικτύου μεταφοράς.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος υποστηρίζουν ότι το σχετικό Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) μπορεί να έχει υπογραφεί έως το τέλος του χρόνου. Ακόμα κι αν υπογραφεί το μνημόνιο (το έργο «Ηλιος» φαίνεται πίσω από τις γραμμές της χθεσινής συμφωνίας Χρυσοχοΐδη – Ρέσλερ), λίγοι στοιχηματίζουν στην υλοποίησή του. Η κυβέρνηση, όμως, βιάζεται να προεισπράξει…

Φώτης Κόλλιας


Σχέδιο για «κούρεμα» των τόκων 18 δισ. ευρώ

Νέο φάντασμα για την Ελλάδα είναι οι τόκοι του χρέους, που μετά το 2012 θα ανέρχονται ετησίως στα 18-20 δισ. ευρώ και θα πρέπει να βγαίνουν από έναν αδύναμο Προϋπολογισμό μιας χώρας που θα στέκεται στο χείλος του γκρεμού. Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι το θέμα έχει θορυβήσει τις Βρυξέλλες, που, υπό την καθοδήγηση των Γερμανών, επεξεργάζονται σχέδιο για «κούρεμα» των τόκων ύψους 18 δισ. ευρώ καταρχάς το 2012.

Η εφαρμογή του «κουρέματος» των τόκων συνδυάζεται με την ενδεχόμενη επίσπευση της λειτουργίας τους μόνιμου Μηχανισμού Βοήθειας (ESM) κατά έναν χρόνο. Υπό την πίεση της αποσταθεροποίησης σε χώρες του Νότου, ο μόνιμος μηχανισμός, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στις χώρες που θα ενταχθούν να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους τους, θα τεθεί σε λειτουργία πιθανόν το β’ εξάμηνο του 2012.

Παρά τις αμφιβολίες για το κατά πόσο ο συγκεκριμένος μηχανισμός με τα 440 δισ. ευρώ έχει επαρκή «δύναμη πυρός», προβάλλει σήμερα ως η μόνη απάντηση της Ε.Ε. στην κρίση.

Κοινή πεποίθηση είναι ότι οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου αποδεικνύονται στην πράξη κατώτερες των αρχικών προσδοκιών. Ακόμα και αν διπλασιαστεί το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, από 21% που προβλέπει σε 40%, το χρέος θα μειωθεί μόνο κατά 26 δισ. ευρώ. Η ωφέλεια αυτή είναι απειροελάχιστη για ένα χρέος που στο τέλος του έτους θα αγγίζει τα 400 δισ. ευρώ.

Η συμφωνία που έχει γίνει ευρέως γνωστή ως PSI κρύβει μία λεπτομέρεια που ενδέχεται να μετατραπεί σε λυδία λίθο για την αναδιάρθρωση του χρέους. Αφορά τις Ρήτρες Συλλογικής Δράσης που θα διέπουν τα νέα ομόλογα (που θα ανταλλάξουν οι επενδυτές), τα οποία θα υπαχθούν στο σύστημα ανταλλαγής (PSI). Για παράδειγμα, το επιτόκιο των ομόλογων αυτών θα μπορεί να μεταβληθεί αν συμφωνήσει το 70% των κατόχων τους. Αυτό μεταφραζόμενο σημαίνει ότι η απαιτούμενη αναδιάρθρωση μπορεί να γίνει ευχερέστερα με συναινετικές διαδικασίες και όχι με «συντεταγμένη χρεοκοπία» η οποία θα απασφάλιζε τη βόμβα των CDS.

Αν υποθέσουμε ότι προχωρήσει ομαλά το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων αξίας 135 δισ. ευρώ, γεγονός επισφαλές εξαιτίας της γερμανικής προσπάθειας μεταβολής των αρχικών του όρων, τότε θα απομακρυνθεί ο εφιάλτης των χρεολυσίων, ο οποίος είναι αυτός που εγκυμονεί τη στάση πληρωμών του Δημοσίου. Αυτό διότι το εναπομείναν τμήμα δημόσιου χρέους θα αφορά τα δάνεια της τρόικας με 30ετή ομόλογα, τα οποία θα λήγουν το 2037 και το 2040. Τα τελευταία στη δευτερογενή αγορά διαπραγματεύονται ήδη στο 40% της ονομαστικής τους αξίας, επομένως συμφέρει περισσότερο να επαναγοραστούν από την αγορά, παρά το Δημόσιο να ζητήσει από τους κατόχους τους να διαγράψουν μέρος του κεφαλαίου τους.

Δ. Γ. Παπαδοκωστόπουλος


Η τρόικα θέλει νέα μέτρα 2,5 δισ. ευρώ για την 6η δόση

Θέλουν κι άλλο αίμα οι τροϊκανοί προκειμένου να πουν το ΟΚ για την 6η δόση. Δεν φτάνουν τα νέα χαράτσια που επιβλήθηκαν, οι και δραματικές μειώσεις συντάξεων και μισθών στον δημόσιο τομέα, οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ζητούν επιπλέον μέτρα 2 έως 2,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014. Είναι χαρακτηριστικό ότι το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι, σύμφωνα με αξιωματούχο του ΔΝΤ, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και «δεν υπήρξε τελική συμφωνία». Μάλιστα, αυτό διαψεύδει την ανακοίνωση που εξέδωσε προχθές το βράδυ το υπουργείο Οικονομικών, κατά την οποία τα μέτρα και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα είχαν «κλειδώσει». Και ο επικεφαλής του ΔΝΤ είπε χθες ότι υπάρχουν ακόμη ανοιχτά ζητήματα, αλλά πρόσθεσε ότι η έκθεση της τρόικας θα είναι θετική.

Στην τρόικα θεωρούν ότι, για να διατηρηθεί σε καθοδική πορεία το έλλειμμα, δηλαδή να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, θα πρέπει να ξεκαθαριστούν τα μέτρα για τη διετία 2013-2014. Να σημειωθεί ότι το προσχέδιο του Προϋπολογισμού προβλέπει ότι φέτος το δημοσιονομικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 8,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και το 2012 στο 6,8% του ΑΕΠ. Η υποχώρηση του ελλείμματος κάτω από το 3% τοποθετείται με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα στο 2014.

Σπύρος Δημητρέλης

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καθηγητής Ιωάννης Ιωαννίδης: «Πάμε ολοταχώς για 10.000 νεκρούς»

Δεν υπήρξε ποτέ «συστηματική επιδημιολογική επιτήρηση της πανδημίας. Απαιτούνται, άμεσα, μαζικά τεστ» υποστηρίζειΡεπορτάζ Κέλλυ ΦαναριώτηΣενάριο τρόμου που θέλει τη χώρα μας να θρηνεί ακόμα...

10 χρόνια «δημοκρατία» – Συλλεκτικό λεύκωμα «Περί Τύπου ο λόγος» (video)

Μην χάσετε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» (06/12/2020):Tην Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, η «δημοκρατία» γιορτάζει τα 10 χρόνια κυκλοφορίας της, προσφέροντας στους αναγνώστες της για πρώτη φορά...

Ασυναρτησίες Πέτσα για το παράλληλο σύστημα!

Δεν απάντησε σε ερώτηση της δημοκρατίας και παρέπεμψε σε αναλύσεις του Αρκουμανέα και... απροσδιόριστες ανακοινώσειςΕμφανής ήταν η αμηχανία του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στην...

Μισόλογα για το σκάνδαλο με τα rapid tests

Καμιά απάντηση για τις καταγγελίες-φωτιά. Σε πανικό η κυβέρνηση τρέχει πίσω από τις αποκαλύψεις της δημοκρατίαςΣάλο προκάλεσε και η νέα αποκάλυψη της «δημοκρατίας» -μετά...

Η γιγαντιαία επιχείρηση εμβολιασμού στη Βρετανία

Σε πυρετώδεις ρυθμούς οι προετοιμασίες των κρατών, τη στιγμή που τρεις πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ «βγαίνουν μπροστά»Τα όπλα -φαίνεται πως- υπάρχουν. Κι αυτό που...