Τρίτη, 13 Απρίλιος 2021

Ο… «Παυλάρας» που που έκανε τα πάντα για να γίνει υπουργός

Πως προσέγγισε ο Πολάκης τον Τσίπρα (το 2014) για να εισχωρήσει από τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ στον ΣΥΡΙΖΑ! Το επιθετικό ύφος του Σφακιανού με τους πολλούς εχθρούς που πέρασε από την ΚΝΕ, το κάπνισμα και οι τσικουδιές στο υπουργείο

Από την
Καρολίνα Μάξιμου

Τι κι αν βρισκόμαστε στην καρδιά του Αυγούστου και η καλοκαιρινή ραστώνη έχει προσβάλει κυβέρνηση και αντιπολίτευση; Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης δεν φαίνεται ότι επηρεάζεται ιδιαίτερα από τη ζέστη, καθώς συνεχίζει τη γνωστή επιθετική ρητορική του. Με αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνεχίζει να ανοίγει μέτωπα.

Η αλήθεια είναι ότι σε ορισμένα θέματα, όπως η κριτική του για το «πάρτι» με τις δαπάνες για τα φάρμακα, έχει δίκιο. Το χάνει, όμως, με τον τρόπο που κινείται. Για την ακρίβεια, έγινε ευρύτερα γνωστός λόγω της τραχείας συμπεριφοράς του και των ακραίων «πολακισμών» του στα τηλεοπτικά παράθυρα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που έχουν λίγους φανατικούς φίλους και αμέτρητους αντιπάλους. Αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κανείς στο ίδιο το υπουργείο του: έχει επιλέξει να περιβάλλεται από μια ομάδα ατόμων που, αν και δεν διαθέτουν εμπειρία, τεχνογνωσία ή εντυπωσιακές σπουδές, πίνουν νερό στο όνομά του και τον περιφρουρούν «σαν λυσσασμένα ροτβάιλερ», όπως μας είπε υπηρεσιακός παράγοντας.
Οι υπόλοιποι βρίσκονται στο περιθώριο. Ακόμα και όταν γίνονται δεκτοί στο γραφείο του, στο οποίο κυριαρχεί η μυρωδιά του τσιγάρου και του τσίπουρου από νωρίς το πρωί, γίνονται αποδέκτες μιας ψυχρής συμπεριφοράς. Αρχικά εξεπλάγησαν, αλλά σύντομα η έκπληξη και η αμηχανία μετατράπηκαν σε αντιπάθεια.

Η ιατρική

Η εύφλεκτη ιδιοσυγκρασία του είχε εκδηλωθεί πολλά χρόνια νωρίτερα, από τότε που μεγάλωνε στις απόκρημνες πλαγιές και στα φαράγγια των Σφακίων. Προέρχεται από φτωχή οικογένεια. Ο παππούς και ο πατέρας του ήταν βοσκοί στο επάγγελμα και κομμουνιστές στην ιδεολογία. Ο τελευταίος, μάλιστα, έφυγε από τη ζωή όταν εκείνος ήταν μόλις 13 ετών.
Τότε ανέλαβε να τον μεγαλώσει η ξαδέλφη του πατέρα του, Ευαγγελία Πολάκη. Ηταν μια ιδιαίτερα δυναμική γυναίκα, που έμεινε ανύπαντρη για να αφιερώσει τη ζωή της στον ίδιο και στο ΚΚΕ. Ο Παύλος είχε επιλέξει από νωρίς την Ιατρική. Ηταν, άλλωστε, άριστος μαθητής. Οι συμμαθητές του τον θυμούνται να διαβάζει από το πρωί έως το βράδυ. Πήρε απολυτήριο από το Λύκειο με 20 και μπήκε πέμπτος στην Ιατρική Αθηνών.
Στη σχολή εντάχθηκε στην ΚΝΕ και πρωτοστάτησε στις τότε καταλήψεις. Ανήκε στους πέντε δέκα φοιτητές της Αριστεράς που έπαιζαν ηγετικό ρόλο στις κινητοποιήσεις. Λόγω ιδιοσυγκρασίας, ο νεαρός Πολάκης ήταν αυτός που συγκρουόταν μετωπικά και απαξίωνε λεκτικά κάθε πολιτικό αντίπαλο. Ετσι κέρδισε το προσωνύμιο «μαντρόσκυλο».

Αν και δεν υπάρχει καμία απόδειξη ή έστω ένδειξη ότι ο μαυροφορεμένος Κρητικός άσκησε ποτέ σωματική βία, η γλώσσα του «έσπαγε κόκαλα». «Ο Παύλος ασκούσε λεκτική βία. Αυτό ήταν το μοτίβο του. Ηταν ο πρωτεργάτης στο bullying, πριν ακόμα καθιερωθεί ο όρος» περιγράφει ένας σύντροφός του από τα παλιά.

Τα περισσότερα μέλη της ομάδας στην οποία ανήκε κατέληξαν στον ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Πρόκειται για μια ομάδα αριστερών με θεωρητικές «αποσκευές». Την περίοδο εκείνη διέπρεπαν στις σπουδές τους και κάποιοι εξ αυτών ακολούθησαν σοβαρή ακαδημαϊκή καριέρα. Ο Πολάκης ήταν διαφορετικός. Τους ακολούθησε στον ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά προσέγγιζε την πολιτική με ένα ποδοσφαιρικό στιλ, επιδεικνύοντας μια προκλητική συμπεριφορά που οι Γάλλοι θα χαρακτήριζαν «épater le bourgeois».
Παρά τις αριστερές καταβολές του, δεν εργάστηκε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά στον ιδιωτικό τομέα. Η πορεία του ως χειρουργός εντατικολόγος σε διάφορες ιδιωτικές κλινικές ήταν, κατά γενική ομολογία, επιτυχημένη. Αν και ζούσε και εργαζόταν στην Αθήνα, δεν σταμάτησε ποτέ να έχει πολύ στενές σχέσεις με τον τόπο του και να εξυπηρετεί τους συντοπίτες του.

Στα Σφακιά εκλέχθηκε δήμαρχος το 2010 με 62% και επανεκλέχθηκε το 2014 με 96,5%! Οι συμπολίτες του έχουν να λένε για το έργο του. Ηταν η εποχή που, όπως παραδέχθηκε αργότερα ο ίδιος, φοροδιέφευγε. Οπως έλεγε, «εδώ μας έφτασαν». Σε συνέδριο της ΚΕΔΕ, μάλιστα, ομολόγησε τη συνειδητή επιλογή του να διατηρεί διπλό ταμείο στον δήμο του, ένα «μαύρο» και ένα «άσπρο», προκειμένου να έχει έσοδα. Η ομολογία του αυτή θα τον «κυνηγήσει» λίγο αργότερα, όταν θα υπουργοποιηθεί. Στελέχη της Ν.Δ. έχουν πει ότι, όταν πάψει να είναι υπουργός θα ζητήσουν την παραπομπή του.

Οσο ήταν δήμαρχος, ένας δημοσιογράφος τον «τσίγκλισε», ρωτώντας τον επίμονα αν σκέφτεται να μετακομίσει στη Βουλή. Εκείνος είχε απαντήσει «όχι τώρα», αλλά, όταν ο δημοσιογράφος επέμεινε, ο Πολάκης παραδέχθηκε ότι «είναι κάτι που σκέφτομαι από μικρός». Τελικά, όπως αποδείχθηκε, τα παιδικά όνειρά του βρίσκονταν μια ανάσα μακριά.

Το 2014, ο Αλέξης Τσίπρας πήγε οικογενειακώς διακοπές στην Κρήτη. Το επίσημο σενάριο θέλει τους δύο άνδρες να συναντιούνται τυχαία. Πηγές που γνωρίζουν, όμως, ισχυρίζονται ότι ο Πολάκης επεδίωξε με κάθε τρόπο αυτή τη γνωριμία. Για τις ημέρες που ακολούθησαν, η οικογένεια Τσίπρα σκλαβώνεται από την κρητική περιποίηση του Πολάκη. Και κάπως έτσι, ανάμεσα στα τσίπουρα και στον ήλιο, άνοιξε ο δρόμος για την ένταξή του στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ηταν η εποχή που οι παλιοί σύντροφοί του τού απέδιδαν οπορτουνιστική συμπεριφορά, σημειώνοντας ότι τέτοια δείγματα είχε δείξει και νωρίτερα. Ηταν και η στιγμή που οι δρόμοι τους χώρισαν για πάντα, μια και σήμερα δεν μιλά με κανέναν από αυτούς. Τι είδε, όμως, ο Τσίπρας στον εκκεντρικό δήμαρχο;

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζουν την είσοδο του Πολάκη στο κόμμα με την περίοδο που ο Τσίπρας επεδίωκε τη δημιουργία μιας ομάδας με στελέχη που θα βρίσκονται εκτός της επιρροής των συνιστωσών και θα έχουν αναφορά τον ίδιο. «Ηταν η εποχή που ο Τσίπρας έχτιζε τον δικό του πυρήνα, για να απελευθερωθεί από την ομηρία των εσωκομματικών ισορροπιών και τις πιέσεις όσων τον αντιπολιτεύονταν» μας λέει τοπικός κομματικός παράγοντας και μάρτυρας όσων είχαν διαδραματιστεί στην Κρήτη.

«Ξένο σώμα»

Ο Πολάκης θεωρήθηκε από τους κλειδοκράτορες της Κουμουνδούρου «ξένο σώμα», και κάπως έτσι τον αντιμετωπίζουν ακόμα. Ούτε τώρα έχει ερείσματα στο κόμμα. Εχει, όμως, την εύνοια του Μαξίμου. Οταν αναφέρεται σ’ αυτόν ο Τσίπρας τον αποκαλεί «Παυλάρα». Τον συμπαθεί. Οπως μας λέει πηγή που γνωρίζει, προσεγγίζει την εκρηκτική και «μάτσο» προσωπικότητα του Πολάκη σχεδόν σαν κινηματογραφική περσόνα. Αλλά και ο ίδιος ανταποδίδει στο μάξιμουμ. Σε ό,τι έχει να κάνει με τον πρόεδρο, είναι βασιλικότερος του βασιλέως…
Παρά τη μαχητικότητά του στη Βουλή και τη συμπάθεια που του δείχνει ο Τσίπρας, ο δρόμος για την υπουργοποίησή του έμενε κλειστός. Ανοιξε όταν, μετά τη μνημονιακή στροφή του καλοκαιριού, άφησε να κυκλοφορήσει η πρόθεσή του να εγκαταλείψει τον ΣΥΡΙΖΑ. Ελεγε σε φίλους του ότι «θα φύγω, γιατί ο Τσίπρας πρόδωσε τον λαό και ξεπουλά τη χώρα».

Οταν όμως του ζητήθηκε να μπει στην κυβέρνηση ως υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (θέση που δεν υπήρχε στο προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα), απάντησε: «Ο,τι πεις, πρόεδρε». Η υπουργοποίησή του συμπίπτει με πολιτική στροφή 180 μοιρών. Υιοθέτησε την ατάκα: «Συμβιβαστήκαμε, γιατί, αν προχωρούσαμε, δεν θα ήταν ηρωισμός, αλλά αυτοκτονία». Συγκεκριμένα, έγραψε στα social media: «Live today and fight tomorrow»!

Το σκάνδαλο με την πρόσληψη 100 γιατρών!

Ο Πολάκης αυτοπροβαλλόταν σαν σκληρός πολέμιος της διαφθοράς. Ως υπουργός, όμως, έγινε στόχος καταγγελιών ότι προσπάθησε να συγκαλύψει την εμπλοκή της αναισθησιολόγου εξαδέλφης του στον θάνατο της τετράχρονης Μελίνας και την κλοπή οπιούχων φαρμάκων. Σαν να μην έφτανε αυτό, ξέσπασε και το σκάνδαλο της παρέμβασης στη λίστα του διαγωνισμού για την πρόσληψη 100 γιατρών. Συγκεκριμένα, πήρε παρανόμως στο γραφείο του τη λίστα του ΚΕΕΛΠΝΟ, με τις καταγγελίες για παρεμβάσεις εκ μέρους του να δίνουν και να παίρνουν!
Παρά τον θόρυβο και τη δυσαρέσκεια που έχουν προκληθεί, το Μαξίμου δεν φαίνεται να έχει χάσει την υπομονή του. Μπορεί να του έχουν γίνει κάποιες διακριτικές παραινέσεις για να χαμηλώσει τους τόνους, αλλά παραμένει ο γνωστός «Παυλάρας». Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, δεν είναι καθόλου απίθανο να μείνει στην κυβέρνηση, ίσως σε άλλο πόστο.

Οπως και να εξελιχθούν τα πράγματα, τώρα το καλοκαίρι απολαμβάνει τη θάλασσα με το φουσκωτό του, μια και είναι λάτρης του ψαροντούφεκου. Εχει, μάλιστα, πιάσει εντυπωσιακά μεγάλα ψάρια, τα οποία επιδεικνύει στις οικογενειακές φωτογραφίες του. Οταν ζούσε στον Πειραιά έπαιρνε την οικογένειά του (έχει δύο κόρες) και πήγαινε στην Κρήτη με φουσκωτό, κάνοντας μια στάση στα Κύθηρα. Επιδίδεται και στο κυνήγι, όταν δεν περνά τον ελεύθερο χρόνο του με την οικογένειά του.

Η επί χρόνια σύζυγός του είναι επίσης γιατρός, στο «Σωτηρία», και συνδικαλίστρια. Φίλοι και γνωστοί, μάλιστα, χρησιμοποιούν τους στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου για να περιγράψουν τη σχέση τους: «Σίδερα μασάει ο Κουταλιανός, αλλά τρέμει σαν το ψάρι στην κυρά του μπρος. Αχ, πώς τη φοβάται ο φτωχός Κουταλιανός». Με τον τρόπο αυτόν υπονοούν ότι ο ατρόμητος Πολάκης, που, αντί να μιλάει, κραυγάζει σκορπώντας τον φόβο, μπροστά στη σύζυγό του κάθεται σούζα…

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ