Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

Ο πίνακας με τη σωστή παρακράτηση του φόρου

Χωρίς παρακράτηση φόρου θα χορηγούνται οι παροχές σε είδος από τους εργοδότες προς τους μισθωτούς, αλλά ο φόρος που αναλογεί στις παροχές θα βεβαιώνεται με το εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος.

Αυτό ορίζεται, μεταξύ άλλων, σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο παρέχει πληροφόρηση για τη μηνιαία παρακράτηση του φόρου εισοδήματος επί του ύψους του μισθού και ανάλογα με τη φορολογική κλίμακα στην οποία εντάσσεται ο εργαζόμενος. Αναφέρεται ότι «όσον αφορά στις παροχές σε είδος, λόγω του ότι η αποτίμησή τους είναι δυσχερής έως και αδύνατη κατά τη στιγμή της χορήγησής τους, γίνεται δεκτό ότι δεν διενεργείται παρακράτηση φόρου επί των παροχών αυτών, αλλά ο οφειλόμενος φόρος υπολογίζεται κατά την εκκαθάριση της δήλωσης, δεδομένου ότι η αξία τους (εφόσον αυτές φορολογούνται) προσαυξάνει το εισόδημα από μισθωτή εργασία των δικαιούχων. Σε περιπτώσεις που έχει ήδη διενεργηθεί παρακράτηση φόρου επί των παροχών αυτών, ο φόρος αυτός θα συμψηφισθεί κατά την εκκαθάριση».

Επιπλέον, με την εγκύκλιο ορίζεται ότι στις καθαρές αμοιβές για υπερωριακή εργασία, επιχορηγήσεις, επιδόματα, καθώς και στις κάθε άλλου είδους πρόσθετες αμοιβές ή εφάπαξ παροχές, οι οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται στις τακτικές αποδοχές, ο παρακρατούμενος φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 20% στο καταβαλλόμενο ποσό.
Τέλος, ορίζεται ότι από τις αρχές του έτους η παρακράτηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ θα πρέπει να είναι μειωμένη κατά 30%, ενώ ως μέτρο πίεσης προς τους εργοδότες προβλέπεται η απόδοση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών ανεξαρτήτως από την καταβολή ή μη των αποδοχών στον εργαζόμενο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ