Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021

Ο πληθωρισμός πέφτει η ακρίβεια καλπάζει!

Αν και ο πληθωρισμός επέστρεψε 51 χρόνια πίσω (με μείωση 2% τον φετινό Οκτώβριο), οι ανατιμήσεις σε προϊόντα που συνθέτουν το καλάθι της νοικοκυράς καλά κρατούν, μεγεθύνοντας την ανέχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.


Ετσι, τα τιμολόγια της ΔΕΗ τον Οκτώβριο φέτος ακρίβυναν κατά 18,7% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2012, ενώ ανατιμήσεις καταγράφηκαν και σε γαλακτοκομικά και αβγά σε ποσοστό 1,7%. Βαθύτερα το χέρι στην τσέπη έπρεπε να βάλουν οι καταναλωτές για να αγοράσουν νωπά φρούτα, καθώς ακρίβυναν κατά 4,1%, ενώ για ακόμη έναν μήνα η τιμή της νωπής πατάτας κατέγραψε διψήφιο ποσοστό ανόδου και συγκεκριμένα 11,2%. Στον χορό των αυξήσεων μπήκαν και τα προϊόντα καπνού, τα οποία ανατιμήθηκαν κατά 4,7%.

Είναι αδιανόητο, αλλά οι τιμές των προϊόντων καθημερινής ανάγκης τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, αυξήθηκαν κατά 5,13%!
Και αν μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού δεν μπορεί να φάει… πατάτες γιατί είναι πανάκριβες, δεν μπορεί ούτε και να αρρωστήσει, καθώς τα φάρμακα, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας, ακρίβυναν κατά 17,6% σε μηνιαία βάση (συγκρίνοντας τον Οκτώβριο με τον Σεπτέμβριο του 2013) και κατά 12,6% σε ετήσια βάση.

Δεδομένου ότι οι καταναλωτές δεν μπορούν να αγοράσουν φάρμακα, οι μειώσεις, για παράδειγμα, κατά 2,3% στα έπιπλα – καλύμματα δαπέδου, είδη κλινοστρωμνής – λευκά είδη, οικιακές συσκευές, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού και οικιακές υπηρεσίες ελάχιστους ενδιαφέρει.

Να σημειωθεί, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ότι ο γενικός δείκτης τον Οκτώβριο του 2013 σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2013 παρουσίασε μείωση 0,1%, έναντι αύξησης 0,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Οσον αφορά τον εναρμονισμένο πληθωρισμό, αυτός μειώθηκε τον Οκτώβριο κατά 1,9% σε ετήσια βάση, από μείωση 1% τον Σεπτέμβριο και έναντι αύξησης 0,9% που σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 2012. Μεταξύ Οκτωβρίου και Σεπτεμβρίου 2013 ο εναρμονισμένος πληθωρισμός παρουσίασε μείωση 0,2%, έναντι αύξησης 0,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2012.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ