Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Ο πόλεμος της σούβλας!

Στα άκρα οδηγείται εν όψει Πάσχα η κόντρα για το «κίνημα του αρνιού» ανάμεσα στους κτηνοτρόφους και τους μεσάζοντες – εμπόρους. Οι κρεοπώλες – έμποροι επικαλούνται «κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών» και παρατυπίες, ενώ οι κτηνοτρόφοι υποστηρίζουν ότι δέχονται «πόλεμο» από τους μεσάζοντες καθώς, όπως λένε, τα αμνοερίφια θα φτάσουν στον καταναλωτή με την ίδια ακριβώς, διασφαλισμένη, διαδικασία και ότι η μόνη διαφορά θα είναι στην… τιμή.

Παρά τις πιέσεις που τους ασκούνται, αρκετοί κτηνοτροφικοί σύλλογοι και συνεταιρισμοί δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν και ήδη προετοιμάζονται για να πωλήσουν το αρνί απευθείας στους καταναλωτές σε τιμές έως και κατά 50% μειωμένες.

Ενας από τους συνεταιρισμούς που πρωτοπορεί στο γνωστό πλέον και ως «κίνημα του αρνιού» είναι ο Αμνός Θρακών, τα 50 μέλη του οποίου πραγματοποίησαν χθες γενική συνέλευση. Οπως αναφέρει στη «δημοκρατία» ο κτηνοτρόφος Χρήστος Παρασχούδης, «λάβαμε ομόφωνη απόφαση να μην κάνουμε πίσω και να διαθέσουμε τα αμνοερίφια απευθείας στον καταναλωτή». Αναφορικά με τις ανακοινώσεις εμπόρων – κρεοπωλών περί κινδύνων για την υγεία ο κ. Παρασχούδης τονίζει ότι «δεν δεχόμαστε υποδείξεις από αυτούς που επί χρόνια λυμαίνονται τον ιδρώτα μας και το υστέρημα των καταναλωτών» και διαβεβαιώνει ότι «θα χρησιμοποιήσουμε τα ίδια σφαγεία, τα ίδια ψυγεία και τους ίδιους αυστηρούς κτηνιατρικούς ελέγχους».

Σχετικά με τους στόχους του εγχειρήματος ο κ. Παρασχούδης εξηγεί ότι «με πρόχειρους υπολογισμούς, θα διαθέσουμε περί τα 3.000 αρνιά και κατσίκια και σκοπός είναι να ρίξουμε την τιμή από τα 11 με 13 ευρώ (σ.σ.: οι κτηνοτρόφοι πωλούν στους εμπόρους στα 4 με 4,5 ευρώ το κιλό!), που θα πλήρωνε ο καταναλωτής, στα 7 με 8 ευρώ».

Την ίδια στιγμή, σε «ψηφοθηρικούς λόγους» απέδωσε η ΠΕΚΔΥ (Πανελλήνια Ενωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων) την απόφαση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης να «κουκουλώσει» το πρόβλημα της ανυπαρξίας σφαγείων στα νησιά, δίνοντας άδεια στους κτηνοτρόφους της Σάμου να χρησιμοποιήσουν για τη σφαγή και διάθεση των αρνιών υπαίθρια σφαγεία. Παραγωγοί πάντως εκτιμούν ότι η ενέργεια του υπουργείου θα λειτουργήσει εν τέλει ως «παραθυράκι» για την απευθείας διάθεση φθηνών αμνοεριφίων στους καταναλωτές.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ