Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Ο «πονοκέφαλος» για τα (δωρεάν) άρματα Abrams

Στη σύνταξη αναλυτικής και σε βάθος τεχνοοικονομικής μελέτης προχωρούν οι αρμόδιοι επιτελικοί φορείς του ΓΕΣ, η οποία, αφού υποβληθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, θα καθορίσει και την έκβαση της δωρεάν παραχώρησης αρμάτων μάχης M1A1 Abrams από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ελληνικός Στρατός αρχικά αιτήθηκε και πέτυχε την αποδέσμευση 400 αρμάτων μάχης του τύπου και μάλιστα πρόσφατα επέστρεψε από τις ΗΠΑ η πολυμελής ελληνική στρατιωτική επιτροπή, η οποία επιθεώρησε επιτόπου τα προς διάθεση άρματα. Η ελληνική επιτροπή επιθεώρησε περί τα 1.000 άρματα του τύπου που διέθεσαν οι αμερικανικές αρχές για επιθεώρηση. Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, η γενική κατάσταση των αρμάτων κρίνεται ικανοποιητική.

Η τεχνοοικονομική μελέτη θα εστιάσει στη συντήρηση και την υποστήριξη των αρμάτων σε υπηρεσία, αφού ο Ελληνικός Στρατός θα πρέπει να δημιουργήσει εξαρχής τις απαραίτητες υποδομές και να αποκτήσει τη σχετική τεχνογνωσία. Το κόστος τους, όπως είναι φυσικό, θα επηρεάσει σημαντικά το κόστος κύκλου ζωής του συγκεκριμένου υλικού και συνεπώς θα πρέπει να συνεκτιμηθεί στη λήψη της τελικής απόφασης από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Αν και τα κονδύλια για τα εξοπλιστικά προγράμματα αναμένεται να είναι πολύ μικρότερα τα προσεχή χρόνια, καθώς το 2013 ποσό 400.000.000 ευρώ έχει ήδη περικοπεί, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και τα επόμενα χρόνια, τουλάχιστον έως το 2015. Παράλληλα, στο αίτημα παραχώρησης περιλαμβάνεται και η προμήθεια εξομοιωτών, όπως επίσης και βυτιοφόρων μεταφοράς καυσίμων, συλλογών εργαλείων για τη συντήρηση και λοιπών υλικών υποστήριξης.

Εν τω μεταξύ, προς επίλυση βαίνει το πρόβλημα της εύρεσης χρηματοδότησης για τη μεταφορά δια θαλάσσης μεγάλης ποσότητας μεταχειρισμένου κύριου υλικού (Μ113Α2 και Μ901Α2 ITV) που αποκτήθηκε δωρεάν από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού ως πλεονάζον από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα. Το κόστος μεταφοράς του ανέρχεται σε περίπου 5.000.000 ευρώ και ήδη η ηγεσία του Ελληνικού Στρατού, σε συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, έχει κινήσει τις διαδικασίες για την εύρεση και τη διάθεση του ποσού από τον προϋπολογισμό του. Υπενθυμίζεται ότι το ΓΕΣ είχε αιτηθεί μέσω σχετικής επιστολής (Letter of Request) και είχε επιτύχει την αποδέσμευση και διάθεση στη χώρα μας 225 Τεθωρακισμένων Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) Μ113Α2, περισσότερων από 100 M577A2 και 106 Τεθωρακισμένων Οχημάτων – Αντιαρματικών Καταστροφέων Μ901Α2.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ