Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020

Ο «πράσινος» βουλευτής που έπαιζε μπάλα «στα σίγουρα» με τις τιμές των κοτόπουλων

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Αγροτοσυνδικαλιστής, άνθρωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρόεδρος (2004-2012) του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων Πίνδος, αλλά και πρόεδρος της Δόξας Κρανούλας, που έχει εμπλακεί σε στημένα παιχνίδια, και από το 2012 βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ.

Ο λόγος για τον Μιχάλη Κασσή, ο οποίος το τελευταίο χρονικό διάστημα δημιουργεί σοβαρούς πονοκεφάλους στην εύθραυστη πλειοψηφία της κυβέρνησης στη Βουλή. Μόλις την περασμένη Πέμπτη επιτέθηκε στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι «κακώς τον ανέχεται ο κ. Βενιζέλος στην κυβέρνηση», λες και πρωθυπουργός δεν είναι ο Αντώνης Σαμαράς αλλά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ποιο ήταν το… ολίσθημα του κ. Μητσοτάκη; Οτι δύο ημέρες πριν είχε θυμίσει την ευθύνη του… υπάρχου του Τιτανικού κ. Βενιζέλου για το χαράτσι του ΕΕΤΗΔΕ, το οποίο προέκυψε μετά τον δήθεν τσαμπουκά του προς την τρόικα τον Αύγουστο του 2011.

Ποιος είναι, όμως, ο κ. Κασσής; Είναι αυτός που ενώ σήμερα κόπτεται για τους δημοσίους υπαλλήλους δεν έκανε το ίδιο ως πρόεδρος της Πίνδος, καθώς η εταιρία συμμετείχε στο περιβόητο «καρτέλ του κοτόπουλου», δηλαδή δεν προστάτευε τους καταναλωτές! Και τώρα κουνάει το δάχτυλο!

Ειδικότερα, μόλις στα τέλη Ιουνίου η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού επέβαλε ομόφωνα πρόστιμα συνολικού ύψους 40.000.000 ευρώ σε συνολικά 13 πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, καθώς και στον Σύνδεσμο Πτηνοτροφικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΠΕΕ). Μεταξύ αυτών των επιχειρήσεων το μεγαλύτερο πρόστιμο για την περίοδο 2004-2010 επιβλήθηκε στην Πίνδος του κ. Κασσή.

Το καρτέλ, στο οποίο μετείχαν οι επιχειρήσεις που ήλεγχαν το 75% της αγοράς, δρούσε, σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, για 14 χρόνια, από το 1996 έως το 2010, και υλοποιήθηκε κυρίως μέσω συχνών και τακτικών συναντήσεων εκπροσώπων του κλάδου, περί τις 45 εντός συνδέσμου και εκτός σε ξενοδοχεία και καφετέριες, καθώς και μέσω ανταλλαγής πληροφοριών. Μάλιστα, σε όλες τις συναντήσεις, επίσημες και άτυπες, κρατούσαν πρακτικά και σημειώσεις, οι οποίες βρέθηκαν κατά την έρευνα της ανεξάρτητης Αρχής.

 Οι συνεννοήσεις του καρτέλ έφταναν σε πολύ μεγάλη εξειδίκευση, καθώς από το αποδεικτικό υλικό εντοπίστηκαν συμφωνίες για τις τιμές στα επιμέρους κομμάτια του κοτόπουλου (στήθος, μπούτι, φιλέτο). Το παράδοξο είναι ότι, αν και τα πρόστιμα θεωρούνται χαμηλά, καθώς η επιτροπή έλαβε υπόψη την κακή οικονομική κατάσταση του κλάδου, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης απέστειλε επιστολή στους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης ζητώντας ανάκληση της απόφασης!

Από τη Δόξα Κρανούλας (και τον Τσακογιάννη) στα σαλόνια του Κοινοβουλίου (με τον Βενιζέλο)

Το ΠΑΣΟΚ τοποθέτησε πρώτο στη λίστα των εκλογών της 17ης Ιουνίου 2012 στα Ιωάννινα τον κ. Κασσή, πρόεδρο της ποδοσφαιρικής ομάδας Δόξα Κρανούλας, που τότε μετείχε στο πρωτάθλημα Football League 2. Μόνο που ο κ. Κασσής είχε κατηγορηθεί λίγο πριν από τη Δικαιοσύνη για συμμετοχή στα στημένα παιχνίδια του ποδοσφαίρου μαζί με τον προφυλακισμένο, για τον ίδιο λόγο, Γιώργο Τσακογιάννη, της ΠΑΕ Ηλιούπολης.
Ο κ. Κασσής, μάλιστα, εξελέγη βουλευτής στις 6 Μαΐου και ορκίστηκε στις 17 Μαΐου μαζί τους υπόλοιπους 299, καθώς παρά τη σοβαρή εμπλοκή του με τη Δικαιοσύνη επελέγη από τον επικεφαλής της επιτροπής ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ και πολιτικό του φίλο στα Ιωάννινα, παλαιό συνεταιριστή επίσης, Βαγγέλη Αργύρη.

Ετσι ήταν η πρώτη φορά κατά την οποία πολιτικό κόμμα χρίζει υποψήφιο βουλευτή πρόσωπο εις βάρος του οποίου εκκρεμούν τόσο σοβαρές ποινικές κατηγορίες. Παρότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος έχει δηλώσει ότι οι βουλευτές του κόμματος παραιτούνται εκ προοιμίου από τη βουλευτική ασυλία, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι και αυτή τη στιγμή ο κ. Κασσής καλύπτεται από τη βουλευτική ασυλία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, το κατηγορητήριο εις βάρος του Γιώργου Τσακογιάννη αναφέρει τα εξής:

«Στην Αθήνα και τη Σκύδρα, κατά το χρονικό διάστημα από 1/3/2011 μέχρι και 20/3/2011, ενεργώντας ως αποκλειστικός ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ηλιούπολη (η οποία την περίοδο 2010-2011 συμμετείχε στην κατηγορία Football League -Β Εθνική), από κοινού με τους συγκατηγορουμένους σου Ιωάννη Ναυρινιάδη, Γεώργιο Τυριακίδη (πρόεδρος και προπονητής, αντίστοιχα, της Αετός Σκύδρας), Μιχαήλ Κασσή (πρόεδρος της Δόξα Κρανούλας) και άτομο ονόματι Γιάννης, αγνώστων λοιπών στοιχείων, κατόπιν συναπόφασης και με κοινό δόλο, με συγκλίνουσες επιμέρους πράξεις, ταυτόχρονες ή διαδοχικές, αποδεχόμενοι δε άπαντες την πραγμάτωση της αντικειμενικής υπόστασης του παρακάτω περιγραφόμενου εγκλήματος της παράβασης του άρθρου 132 (Δωροδοκία – Δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα) του Ν. 2725/1999 και γνωρίζοντας ότι ο καθένας από εσάς με δόλο τέλεσης αυτού και θέλοντας να ενώσει ο καθένας σας τη δράση του με εκείνη των υπολοίπων, προσφέρατε, υποσχεθήκατε και δώσατε σε ποδοσφαιριστές, διαιτητές ή διοικητικούς παράγοντες ή άλλα πρόσωπα που συνδέονταν με οποιονδήποτε τρόπο με τους ποδοσφαιριστές ή τα σωματεία δώρα, ωφελήματα ή άλλες οποιεσδήποτε παροχές, με σκοπό να αλλοιωθεί υπέρ ή κατά του αθλητικού σωματείου, το αποτέλεσμα ποδοσφαιρικού αγώνα, που επρόκειτο να διεξαχθεί και συγκεκριμένα, με σκοπό τη χειραγώγηση (στήσιμο) και την αλλοίωση του αποτελέσματος του αγώνα ΠΑΕ (ΤΑΠ) Αετός Σκύδρας – (ΤΑΠ) Δόξα Κρανούλας για το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα Football League 2 – Βόρειος Ομιλος, που επρόκειτο να διεξαχθεί μεταξύ των δύο ως άνω ομάδων (Αετός Σκύδρας – Δόξα Κρανούλας) στις 9/3/2011 και να αποκομίσετε, περαιτέρω, παράνομο περιουσιακό όφελος από τη συμμετοχή σας σε στοιχηματικές διοργανώσεις του εξωτερικού, οι οποίες περιελάμβαναν τον ως άνω “χειραγωγημένο” αγώνα.

Από την ως άνω δε αξιόποινη πράξη σας επήλθε πράγματι το αποτέλεσμα (επιτεύχθηκε ο σκοπός) που επιδιώκατε, αφού το τελικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε (κατ’ αλλοίωση) στο 1-0 υπέρ της ομάδας Αετός Σκύδρας και εσείς συμμετείχατε σε στοιχηματικές διοργανώσεις του εξωτερικού, οι οποίες περιελάμβαναν τον ως άνω “χειραγωγημενο” αγώνα, και αποκομίσατε παράνομο περιουσιακό όφελος αγνώστου ποσού, τουλάχιστον δε το ποσό των 2.400 ευρώ».

Στο τέλος δε της συγκεκριμένης περίπτωσης, πάντα σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αναφέρεται:
«Ο παραπάνω αγώνας έχει τελεσίδικα κριθεί ως “χειραγωγημένος”, με τις υπ’ αριθμ. 300/3-8-2011 και 301/23-8-2011 αποφάσεις της πρωτοβάθμιας πειθαρχικής επιτροπής της Ενωσης Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου Β’ και Γ’ Εθνικής Κατηγορίας και την υπ’ αριθμ. 183/59-2011 απόφαση της επιτροπής εφέσεων της ΕΠΟ, που απέρριψε τις εφέσεις κατά των εν λόγω αποφάσεων της πρωτοβάθμιας πειθαρχικής επιτροπής».

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ντροπή! Ο νέος Πτωχευτικός «αθωώνει» όσους ξεπλένουν χρήματα

Σκανδαλώδης διάταξη στο νομοσχέδιο απαλλάσσει όσους ελέγχονται από τις Αρχές για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες Από τις Ντίνα Ιωακειμίδου - Μαρία Παναγιώτου Μία διάταξη καταφύγιο...

Μήτογλου στον ΟΠΑΠ: Σε 2-3 εβδομάδες θα είναι 100% έτοιμος ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ

 Ο μεγάλος πρωταγωνιστής του αγώνα με τη Μπαρτσελόνα μιλάει για την αποψινή μάχη με τη Φενερμπαχτσέ Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έφτασε πολύ κοντά στη νίκη στη...

Απαράδεκτα κυβερνητικά παιχνίδια με τους δικαστές!

Αίσθηση από την αποκάλυψη της «ΕΣΤΙΑΣ» για το... δωράκι που θα γίνει με το «πόθεν έσχες» κατόπιν εισήγησης του Π. Πικραμμένου Από τη Μαρία Παναγιώτου Προχωράει...

Η αλήθεια για τα 12 μίλια – Η πομφόλυξ της «κλειστής ελληνικής λίμνης» του Αιγαίου

Από τον Καθηγητή Ι. Θ. Μάζη Πολλά και υπό πολλών Ελλήνων διανοουμένων, πολιτικών, δημοσιογράφων και ακαδημαϊκών ελέχθησαν σχετικώς με την δήθεν άστοχον και άδικον διά...