Τρίτη, 20 Απρίλιος 2021

Ο Πρόεδρος έδωσε πάλι την «ευλογία» του

Τις ευλογίες του ώστε να συνεχιστεί η καταστροφική κυβερνητική πολιτική έδωσε δυστυχώς για άλλη μια φορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, που δέχτηκε χθες το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο τον πρωθυπουργό, μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες.

Κατά τη διάρκεια της 40λεπτης συνάντησής τους, ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ελπίδα ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής θα είναι αρκετές για να καλμάρουν τις αγορές, μιλώντας με θρασύτητα για «πολύ σημαντικά αποτελέσματα» στη Σύνοδο Κορυφής. «Ηταν μεγάλη και δύσκολη η διαπραγμάτευση» είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ως «όπλο» της κυβέρνησης τις θυσίες και τις προσπάθειες του ελληνικού λαού, για τις οποίες υποστήριξε ότι αναγνωρίζονται από όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι να θέλουν «να συνδράμουν στην προσπάθειά μας, να βοηθήσουν τον ελληνικό λαό και να συμβάλουν στη μεγάλη προσπάθεια αλλαγής της χώρας μας», όπως τον βολεύει να ερμηνεύει την προχθεσινή απόφαση.

Σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα, αλλά την Ε.Ε., εξέφρασε την ελπίδα να «είναι πια αρκετές για να καλμάρουν, να ησυχάσουν τις αγορές, τις επιθέσεις και την κερδοσκοπία απέναντι στο ευρώ, γιατί αυτό επηρεάζει όλους. Και την Ελλάδα», όπως είπε. Κάνοντας λόγο για «μεγάλη νύχτα» και δύσκολη διαπραγμάτευση, υποστήριξε ότι «καταφέραμε τη μείωση ενός μεγάλου βάρους σε ό,τι αφορά το χρέος», παρουσιάζοντας ως κατόρθωμα αυτό που η κυβέρνησή του ξόρκιζε ως καταστροφικό για τη χώρα προ μηνών. Εκανε άλλωστε λόγο για ένα βάρος που σηκώνουν τα τελευταία χρόνια ο ελληνικός λαός, η μεσαία τάξη και οι πολίτες της χώρας, η μείωση του οποίου «μας δίνει μια μεγάλη ευκαιρία να γυρίσουμε σελίδα και να μπορέσουμε να δούμε με ελπίδα την επόμενη μέρα». Ακριβώς, για αυτή την επόμενη φάση των «μεγάλων αλλαγών» που θα βάλουν, υποτίθεται, τις βάσεις για μια «διαφορετική Ελλάδα» υποστήριξε ότι «είναι η ώρα που πρέπει να στρωθούμε και πάλι στη δουλειά», αδυνατώντας να καταλάβει ότι η μόνη που δεν εργάζεται στη χώρα είναι η κυβέρνησή του.

«Οπως είπατε, η επόμενη μέρα θέλει δουλειά» απάντησε ο κ. Παπούλιας, αποφεύγοντας για άλλη μια φορά να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και συμπεριφερόμενος ως μέλος της κυβέρνησης περισσότερο παρά ως ο πρώτος πολίτης της χώρας. Ο ίδιος, άλλωστε, είχε πρώτος δώσει προφανώς την έγκρισή του για την ατιμωτική συμφωνία στις δύο επικοινωνίες που είχε την προηγουμένη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.


Ακόμη και ο «λαγός» μίλησε για ταπείνωση και το έβαλε στα πόδια

Τα άρθρα 10 και 11 στη σελίδα 4 της συμφωνίας «κρύβουν» το ένοχο μυστικό της παράδοσης τμήματος της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας στα χέρια των δανειστών μας. Οσο κι αν επιχειρήθηκε να ωραιοποιηθεί με σικ διατυπώσεις για να μπορέσει το «δίδυμο της συμφοράς» να επιστρέψει στην Ελλάδα, διαβάζοντας πίσω από τις λέξεις, μπορεί κάλλιστα να διαπιστωθεί η συμφωνία της ντροπής. Οπως, μάλιστα, αποκαλύπτουν οι συντάκτες της, οι συγκεκριμένες αναφορές μπήκαν έπειτα από απαίτηση των κ. Παπανδρέου και Βενιζέλου.

Οι αναφορές αυτές ανάγκασαν ακόμη και τον… λαγό του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Καρατζαφέρη να το βάλει στα πόδια, καταγγέλλοντας τον εταίρο του για «θεσμοποίηση της εθνικής ταπείνωσης».

Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Θα πρέπει να ενισχυθούν οι μηχανισμοί για την παρακολούθηση της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος, όπως ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση. Στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, η Επιτροπή, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους εταίρους της στην τρόικα, θα συγκροτήσει για τη διάρκεια του προγράμματος επιτόπου εποπτική ικανότητα, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής εθνικών εμπειρογνωμόνων, σε στενή και συνεχή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα για την παροχή συμβουλών και συνδρομής ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη και πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Θα συνδράμει την τρόικα στην αξιολόγηση της συμμόρφωσης των μέτρων που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του προγράμματος. Αυτός ο νέος ρόλος θα καθοριστεί στο Μνημόνιο συμφωνίας». Στο δε άρθρο 11 τονίζεται: «Εκφράζουμε την πλήρη υποστήριξή μας προς την Ειδική Ομάδα για την τεχνική βοήθεια που συγκρότησε η Επιτροπή».

Στα σημεία αυτά γίνεται σαφής αναφορά στην «ενίσχυση των μηχανισμών», στην «εποπτική ικανότητα» και στη «συνδρομή της τρόικας», σημεία και τα τρία «γκρίζα» στην ερμηνεία τους.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης μίλησε για «θεσμοποίηση της ταπείνωσης» και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του ότι είναι πολιτικά δόλιοι. «Δεν είναι μόνο επικίνδυνοι γι’ αυτά που αποδέχθηκαν, είναι πολύ πιο επικίνδυνοι για τον τρόπο που θέλουν να τα παρουσιάσουν» είπε, παραπέμποντας στο 1983 και στη συμφωνία για τις Βάσεις που έφευγαν, αλλά στην πράξη έμεναν.

Η γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι με τη συμφωνία «αποφασίστηκε η πτώχευση και όλα τα άλλα είναι κοροϊδία», ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για χρεοκοπία, κάλεσε τον λαό να πει «όχι» στη μόνιμη επιτροπεία της χώρας και ζήτησε εκλογές.

Η μόνη που έμεινε πιστή στο σενάριο να πέσει στα μαλακά ο κ. Παπανδρέου ήταν η πρόεδρος της ΔΗ.ΣΥ. Ντόρα Μπακογιάννη, που ζήτησε για άλλη μια φορά κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης από ανθρώπους υπεράνω κομμάτων.

Νίκος Ελευθερόγλου


Ο «ύπαρχος» ανέλαβε την (τυπική) υποχρέωση να ενημερώσει τους αρχηγούς

Στον… αντ’ αυτού ανέθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου την επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς. Αν και αρχικά ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει ότι θα επικοινωνήσει εκείνος, απέφυγε άλλη μια φορά να πιει το πικρό ποτήρι και πέταξε το… μπαλάκι της ενημέρωσης στον ύπαρχό του Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ως άλλοθι χρησιμοποίησε το (τελικά μαγνητοσκοπημένο) μήνυμά του, που φαίνεται ότι του πήρε πολύ χρόνο, μια και τα σαρδάμ στο ζωντανό έχουν γίνει εφιάλτης για το Μαξίμου. Τελικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη, τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη για να τους δώσει τη δική του εκδοχή για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.

Τα τηλεφωνήματα έγιναν από λόγους… υποχρέωσης βέβαια, όχι γιατί περίμενε κανείς κάποιο αποτέλεσμα. Το ρεκόρ συντομίας είχε το τηλεφώνημα που είχε ο κ. Βενιζέλος με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Μόλις δύο λεπτά διήρκεσε και ήταν μια συνομιλία κυρίως τεχνικού χαρακτήρα και όχι πολιτικού.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έθεσε δύο ερωτήματα για το πώς θα γίνει η ανακεφαλοποίηση των τραπεζών και πώς θα καταγραφεί λογιστικά. Ακόμη ο κ. Σαμαράς έθεσε το θέμα των ασφαλιστικών ταμείων και πώς θα χρηματοδοτηθούν μετά το «κούρεμα». Ο κ. Βενιζέλος δεν έδωσε συγκεκριμένες απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα που του έθεσε ο κ. Σαμαράς και αποτελούν «γκρίζα» σημεία της νέας συμφωνίας.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης είπε στον κ. Βενιζέλο ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω ενημέρωση, καθώς φέρεται να είπε: «Σε είδα το απόγευμα και μου αρκεί. Πείστηκα για μια ακόμη φορά ότι μπορείς να πουλήσεις άμμο στους Βεδουίνους και ψυγεία στους Εσκιμώους».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, που βρισκόταν σε κομματική εκδήλωση στο Αγρίνιο, επανέλαβε τη διαφωνία του για τα αποτελέσματα της Συνόδου και ζήτησε την έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής για να γίνει ουσιαστική ενημέρωση.

Είκοσι πέντε λεπτά κράτησε η επικοινωνία που είχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη, που εξέφρασε και εκείνος ερωτήματα για τα ασφαλιστικά ταμεία και τις συντάξεις, ενώ επισήμανε ότι το μεγάλο πρόβλημα της ρευστότητας παραμένει, εκφράζοντας παράλληλα φόβους ακόμη και για τις καταθέσεις.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ