Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2020

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε το αναπτυξιακό πλάνο της κυβέρνησης για τη χώρα

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Το αναπτυξιακό πλάνο, που θα οδηγήσει την Ελλάδα στο επίπεδο ευημερίας στο οποίο βρισκόταν στην προ κρίσης εποχή παρουσίασε ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους τομείς της οικονομίας που μπορούν να αποφέρουν μεγαλύτερα έσοδα, έκανε λόγο για δημιουργία 770.000 θέσεων εργασίας, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων μέτρων και προανήγγειλε φορολογικές μειώσεις.

Αναφερόμενος στις κοσμογονικές, όπως τις χαρακτήρισε, αλλαγές που συντελούνται ήδη στην Ελλάδα, ο κ. Σαμαράς τόνισε: «Τακτοποιήσαμε τους λογαριασμούς μας με το παρελθόν μίας χώρας που παρήγαγε ελλείμματα, χρέη και μία ευημερία κάλπικη, στηριζόμενη σε δανεικά. Τώρα χτίζουμε μία νέα Ελλάδα, ανταγωνιστικότητας και όχι δανεισμού, εξωστρέφειας και όχι φοροδιαφυγής και σπατάλης. Μία νέα Ελλάδα που διεκδικεί και κερδίζει τις διεθνείς αγορές και διεθνείς ρόλους. Αυτή τη νέα Ελλάδα θεμελιώνουμε και δεν κάνουμε πίσω. Και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας γυρίσει πίσω στην κρίση και τα μνημόνια».

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο αναπτυξιακό πλάνο που υιοθετεί η χώρα το οποίο, όπως τόνισε δεν σημαίνει «σοβιετικού τύπου σχεδιασμό, όπου το κράτος έκανε και προγραμμάτιζε τα πάντα, εξήγγειλε τι θα γίνει στο μέλλον και τελικά έπεφτε έξω σε όλα». Αντιθέτως, επισήμανε ο κ. Σαμαράς, στις σύγχρονες, ανοιχτές οικονομίες, ο ιδιωτικός τομέας έχει την πρωτοβουλία της παραγωγής και το κράτος διατηρεί ένα σοβαρό ρόλο που χτυπά τις στρεβλώσεις, εξασφαλίζει τη σταθερότητα και την ασφάλεια και προσελκύει τις επενδύσεις. «Ολα αυτά απαιτούν σχεδιασμό, δεν γίνονται στην τύχη», τόνισε.

Το αναπτυξιακό πλάνο

Στη συνέχεια, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε αναλυτικά στους τομείς- όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, η τεχνολογία, ο πολιτισμός- που μπορούν να αποδώσουν περισσότερα στην ελληνική οικονομία και να προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας.

«Η Ελλάδα την περίοδο 2009-2013 έχασε 50 δισεκατομμύρια στο ΑΕΠ. Αυτά πρέπει να ανακτήσει τα επόμενα χρόνια για να βρεθεί εκεί που ήταν», τόνισε ο κ. Σαμαράς και στη συνέχεια αναφέρθηκε στις έρευνες τριών ερευνητικών ιδρυμάτων για τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας τα επόμενα επτά χρόνια. Το κοινό τους συμπέρασμα είναι πως ως το 2020 η χώρα θα έχει ανακτήσει πλήρως το χαμένο έδαφος ευημερίας. Στις εκτιμήσεις τους, όπως ανέλυσε ο πρωθυπουργός, απομόνωσαν τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας που μπορούν άμεσα να παράγουν εισόδημα, θέσεις εργασίας και έσοδα για το κράτος. Αυτοί είναι:

Ο τουρισμός μπορεί να δώσει πρόσθετα 16,5 δισ. το χρόνο και 225.000 νέες θέσεις εργασίας. Για κάθε ένα εκατομμύριο τουρίστες, το ΑΕΠ της χώρας ανεβαίνει κατά 1%.Ο πρωτογενής τομέας αγροτικής παραγωγής μπορεί να δώσει επιπλέον 13,5 δισ. και 315.000 νέες έμμεσες και άμεσες θέσεις εργασίας. Η ενέργεια και το περιβάλλον, μπορεί να δώσει 95 δισ. πρόσθετα και 40.000 θέσεις εργασίας, χωρίς να υπολογίζεται ο ορυκτός πλούτος. Ο τομέας της έρευνας και της τεχνολογίας μπορεί να δώσει πρόσθετα 2 δισ. ευρώ και 50.000 θέσεις εργασίας.Τα logistics μπορούν να δώσουν 2,5 δισ. και 45.000 θέσεις εργασίας Η φαρμακευτική βιομηχανία μπορεί να δώσει επιπλέον 2 δισ. ευρώ και 25.000 θέσεις εργασίαςΗ ναυτιλία μπορεί να δώσει 8,5 δισ. και 70.000 θέσεις εργασίας.

«Αυτά συνολικά είναι 54,5 δισ. μέσα σε επτά χρόνια και θα βρεθούμε από τα 183 δισ. που είναι το ΑΕΠ σήμερα, σε πάνω από 233 δισ. που ήταν το ανώτατο που φτάσαμε το 2008 και συνολικά θα προκύψουν 770.000 θέσεις εργασίας μόνο από αυτούς τους κλάδους», σημείωσε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι υπάρχουν και κλάδοι που δεν αναφέρονται στις συγκεκριμένες εκτιμήσεις. «Οπως εκείνοι του ορυκτού πλούτου και των μετάλλων, των εμπορεύσιμων υπηρεσιών και του πολιτισμού. Ακόμη, αυτές οι συντηρητικές εκτιμήσεις, δεν υπολογίζουν τρεις ακόμη τομείς με μεγαλύτερες δυνατότητες. Την εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων της χώρας, με τις έρευνες να προχωρούν. Οι επίσημες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τα αποθέματα μπορούν να αποφέρουν στο κράτος 300 δισεκατομμύρια τα επόμενα 30 χρόνια. Επίσης, δεν υπολογίζονται οι εταιρείες τεχνολογίας και τα start ups και τα ναυπηγεία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Αν μείνουμε στο σωστό δρόμο και δεν επιστρέψουμε σε παλιά λάθη, η ανάπτυξη θα είναι ταχύτερη, η ευημερία πιο διάχυτη στην κοινωνία και η Ελλάδα σε 6-7 χρόνια δεν θα θυμίζει τις δύσκολες ώρες που περάσαμε. Η κρίση θα είναι μία θλιβερή ανάμνηση», συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς.

Μειώσεις στη φορολογία

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις πέντε βασικές προτεραιότητές του για το επόμενο διάστημα. Είναι η μείωση της ανεργίας, η μείωση της φορολογίας, η μείωση του κόστους- ιδιαίτερα αγροτικό τομέα- η εξασφάλιση ρευστότητας της ελληνική οικονομία και η συνεχής προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Για την ανεργία, προέβλεψε ότι θα φτάσει κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2020. Ακόμη, προανήγγειλε τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, στόχος είναι να φτάσει το 15% ο φόρος στα επιχειρηματικά κέρδη, στο 33% ο ανώτατος συντελεστής στα εισοδήματα και στο 12% ο ΦΠΑ. Σημείωσε όμως ότι όλα αυτά πρέπει να γίνουν σταδιακά, ώστε να μην κινδυνεύσουν τα πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ συμπλήρωσε ότι είναι απαραίτητο «για να πληρώνουν λιγότερο, να πληρώνουν όλοι».

πηγή: www.iefimerida.gr

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η αίτηση για τα κλεμμένα αναδρομικά στον ΕΦΚΑ

Πρέπει να την καταθέσουν όλοι οι συνταξιούχοι Η «δημοκρατία» δημοσιεύει για τους αναγνώστες της την αίτηση θεραπείας την οποία θα πρέπει να καταθέσουν εντός διμήνου...

Η μεγάλη ελληνική υποχώρηση από την εθνική (της) κυριαρχία!

Μητσοτάκης - Παναγιωτόπουλος (από το βήμα της Βουλής) απεμπόλησαν το αναφαίρετο δικαίωμα για επέκταση στα 12 μίλια Είναι πλέον γεγονός η μεγάλη υποχώρηση της Ελλάδας...

Αισιοδοξία για το εμβόλιο της ASTRAZENECA – Αποτελεσματικό σε όλες τις ηλικίες

Καλά νέα από την Οξφόρδη Αισιόδοξα νέα φτάνουν από τα εργαστήρια του πανεπιστημίου της Οξφόρδης αναφορικά με το πειραματικό εμβόλιο της AstraZeneca Plc, καθώς, όπως...

Συναγερμός! Ο Βουλευτής Σταύρος Κελέτσης βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό

Θετικός στον κορονοϊό βρέθηκε ο βουλευτής Εβρου της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Κελέτσης, αποτελώντας έτσι το δεύτερο κρούσμα εντός της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας μετά τον...

Η ντροπή της Ελλάδας! Η Γιάννα προσκαλεσε τον Ερντογάν για το 1821

Επικίνδυνο πολιτικό παιχνίδι με τρικλοποδιά στο ΥΠΕΞ Έχουν περάσει μόλις λίγες ώρες που γράφτηκε -χωρίς διάψευση- η εξωφρενική πληροφορία και οι αρμόδιοι κάνουν ακόμα -κατά...