Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021

Ο πρωθυπουργός ταξιδεύει για Βερολίνο με συστατική επιστολή από τον Γιούνκερ

Θετικά λόγια, τα οποία θα τον συνοδεύουν στις κρίσιμες συναντήσεις που θα έχει με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, απέσπασε ο Αντώνης Σαμαράς από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τις προσπάθειες που καταβάλλει το τελευταίο δίμηνο η κυβέρνηση για να επιτύχει τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Ειδικότερα, μήνυμα τόσο προς το εσωτερικό όσο και προς το εξωτερικό, ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους που έχει θέσει και θα βγει από την κρίση, έστειλε ο πρωθυπουργός αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο του Eurogroup.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε στον κ. Γιούνκερ ότι η ατζέντα των αποκρατικοποιήσεων έχει διευρυνθεί και ότι έχουν επισπευσθεί οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές. Τόνισε, ακόμη, ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα είναι έτοιμο και το πακέτο 11,7 δισ. ευρώ, σημειώνοντας παράλληλα τις «σοβαρές προσπάθειες» που γίνονται για «να συλλάβουμε τη φοροδιαφυγή και να προστατέψουμε την ασφάλεια των πολιτών αντιμετωπίζοντας τη μάστιγα της λαθρομετανάστευσης».

Ο πρόεδρος του Eurogroup, από την πλευρά του, είπε η χώρα μας έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να αντιμετωπίσει το χρέος της, το οποίο χαρακτήρισε «τεράστιο». Ο κ. Γιούνκερ, αναφερόμενος στο σενάριο εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη, είπε ότι είναι παντελώς αντίθετος, καθώς θα δημιουργούσε σοβαρούς κινδύνους για την ευρωζώνη. Επισημαίνοντας ότι υπάρχει πρόβλημα αξιοπιστίας της Ελλάδας, τόνισε ότι η αποκατάστασή της πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα. Αναφερόμενος στο ζήτημα της επιμήκυνσης του ελληνικού οικονομικού προγράμματος ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την έκθεση της τρόικας.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, παρουσίασε στον κ. Γιούνκερ, όπως θα κάνει και τα επόμενα εικοσιτετράωρα στη Γερμανίδα καγκελάριο και στον Γάλλο πρόεδρο, το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων, με κυρίαρχο το επιχείρημα ότι αυτό θα κινείται και πέραν των υποχρεώσεων του Μνημονίου, ενώ θα επιμείνει στην ανάγκη να υπάρξει άμεσα ανάπτυξη μέσω ενός αναπτυξιακού σχεδίου (έκδοση ομολόγων με ευρωπαϊκή εγγύηση για μεγάλα έργα υποδομής, δημιουργία «ειδικού εργαλείου ρευστότητας» για την Ελλάδα με χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κ.ά.).

Ακόμη συζητήθηκαν και οι ενδεχόμενοι τρόποι διεκδίκησης της επιμήκυνσης, ώστε να εξασφαλιστεί και η παράκαμψη των εθνικών κοινοβουλίων που θα αποφάσιζαν υπέρ ή κατά της παράτασης εφαρμογής του προγράμματος. Στο πρωθυπουργικό συρτάρι υπάρχει σχέδιο, το οποίο ανώτατη κυβερνητική πηγή ανέφερε στη «δημοκρατία» ότι παρουσιάστηκε στον κ. Γιούνκερ, με βάση το οποίο εάν υπάρξει επιμήκυνση δεν θα απαιτηθεί επιπλέον χρηματοδότηση από τους κρατικούς προϋπολογισμούς των χωρών-μελών της Ενωσης και ως εκ τούτου μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς την έγκριση των εθνικών κοινοβουλίων.

Τέλος, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung», η οποία δημοσιεύεται σήμερα, ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι η Ελλάδα μπορεί να επιβιώσει ακόμη και αν λάβει καθυστερημένα την δόση του Οκτωβρίου, αλλά θα αντιμετωπίσει τη χρεοκοπία, αν αυτό δεν γίνει. Μάλιστα ο κ. Σαμαράς δηλώνει βέβαιος ότι οι δανειστές θα λάβουν πίσω τα χρήματά τους.

Μακάριος Β. Λαζαρίδης


«The Independent»: Ο Ελληνας ασθενής ξαναβγαίνει για επαιτεία στην Ευρώπη

Προκλητικό, απαξιωτικό και ειρωνικό. Αυτά θα μπορούσαν να είναι τα πρώτα σχόλια για το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «The Independent» με τίτλο «Ο Ελληνας ασθενής επιστρέφει ζητώντας κι άλλα χρήματα», που παραπέμπει στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αλλά και στην πρόσφατη περιπέτεια της υγείας του Αντώνη Σαμαρά, και σχολιάζει τις ευρωπαϊκές συναντήσεις που θα έχει ο Ελληνας πρωθυπουργός. Ο συντάκτης του άρθρου αναφέρει ότι η Ελλάδα ξαναβγαίνει για επαιτεία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, περιγράφει τα ποσά της βοήθειας που έχει λάβει μέχρι τώρα η Ελλάδα και διερωτάται: «Γιατί λοιπόν έπειτα από όλη αυτή τη βοήθεια η Ελλάδα βγήκε πάλι με τον δίσκο στην Ευρώπη;»

Σύμφωνα με τον «Independent», οι λόγοι που εξηγούν αυτήν την κατάσταση είναι πολλοί. Πρώτα από όλα το γεγονός ότι η Ελλάδα ουσιαστικά διένυσε δύο μήνες ακυβέρνητη μετά τις εκλογές του Μαΐου, οι οποίες απέτυχαν να αναδείξουν καθαρό νικητή, καθυστερώντας τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Ενας άλλος λόγος αδυναμίας είναι ότι τα αποτελέσματα των ιδιωτικοποιήσεων έχουν μέχρι στιγμής υπάρξει απογοητευτικά, αφού από τις αποκρατικοποιήσεις έχει αποκομίσει μόλις δύο δισεκατομμύρια.

Ο κύριος λόγος, όμως, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, είναι ότι η ελληνική οικονομία παραμένει βαλτωμένη σε άγρια ύφεση εδώ και πέντε χρόνια. Το γεγονός αυτό οδήγησε στην αύξηση των κοινωνικών επιδομάτων, καθώς η ανεργία εκτινάχθηκε στο 23%, ενώ διέλυσε τα φορολογικά έσοδα, καθώς επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο και οι δε καταναλωτές σταμάτησαν να ξοδεύουν.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, το αν θα χρειαστεί η Ελλάδα περισσότερο χρόνο και πρόσθετη βοήθεια για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από τη γερμανική πολιτική.

Σαμαράς στην «Bild»: Δεν θέλουμε άλλα χρήματα, αλλά αέρα να αναπεύσουμε

 

Την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί η χώρα μας υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξη που έδωσε στη γερμανική εφημερίδα «Bild», εν όψει μάλιστα της συνάντησης που θα έχει με τη Γερμανίδα καγκελάριο την Παρασκευή. «Σημειώνουμε πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις και είναι άδικο όταν κάποιοι στην Ευρώπη θέλουν, πάρα ταύτα, να μας σπρώξουν πίσω σε αυτήν την τρύπα. Οι Ελληνες και οι Γερμανοί έχουν πολλά κοινά. Κι εμείς μπορούμε να μεταμορφώσουμε μια τραγωδία σε ιστορία επιτυχίας» είπε χαρακτηριστικά ο Ελληνας πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι θυσίες των Ελλήνων δεν πρέπει να αποβούν μάταιες και ότι «η ελληνική επιτυχία θα ενδυναμώσει την Ευρώπη».

Στη συνέντευξη -το πρώτο τμήμα της οποίας δημοσιεύτηκε χθες, ενώ το δεύτερο θα δημοσιευτεί σήμερα- ο Ελληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ακόμη ότι η Ελλάδα δεν ζητάει επιπλέον χρήματα. «Δεν απαιτούμε επιπλέον χρήματα» τόνισε. «Θα ανταποκριθούμε στις δεσμεύσεις μας και την εκπλήρωση όλων των απαιτήσεων. Ομως πρέπει να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη, διότι αυτό μειώνει τα δημοσιονομικά κενά. Το μόνο που επιθυμούμε είναι λίγος “αέρας να αναπνεύσουμε”, ώστε να πάρει μπροστά η οικονομία μας και να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα. Περισσότερος χρόνος δεν σημαίνει αυτόματα περισσότερα χρήματα».

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με το εάν τον Σεπτέμβριο τα ελληνικά ταμεία θα είναι άδεια, ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι βραχυπρόθεσμα προβλήματα υπάρχουν, αλλά «χάρη στις συμφωνίες, η χρηματοδότησή μας για τα επόμενα τρία χρόνια υπάρχει. Το αποφασιστικό είναι η οικονομία να αναπτυχθεί πάλι γρήγορα, τα φορολογικά έσοδα να βελτιωθούν και να λειτουργήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Ο κ. Σαμαράς δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις δραματικές επιπτώσεις που έχει υποστεί ο Ελληνας πολίτης στην καθημερινότητά του τα τελευταία τρία χρόνια, καθώς είδε το βιοτικό του επίπεδο να μειώνεται κατά 1/3, ενώ προέβλεψε ότι, αν αφεθεί η Ελλάδα να πέσει τώρα, «αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η αβεβαιότητα», γεγονός που θα καταστήσει πιο ευάλωτες κι άλλες χώρες της ευρωζώνης, ενώ παράλληλα θα δημιουργούσε δραματικές συνέπειες για τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την πιθανότητα επιστροφής της χώρας μας στη δραχμή, ο Ελληνας πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός ότι πρόκειται για έναν καταστροφικό σενάριο. «Για όνομα του Θεού, όχι. Οι επιπτώσεις θα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα. Οικονομική κατάρρευση, κοινωνικές αναταραχές και μια άνευ προηγουμένου κρίση της δημοκρατίας. Το βιοτικό επίπεδο στην Ελλάδα έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια σε ποσοστό περίπου 35%. Μια επιστροφή στη δραχμή θα το μείωνε περαιτέρω σε ποσοστό 70%. Ποια κοινωνία, ποια δημοκρατία θα μπορούσε να επιβιώσει από κάτι τέτοιο; Στο τέλος θα ήταν σαν τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης».

Διαφωνίες της Μέρκελ με Ολάντ για το αίτημα της επιμήκυνσης

Λίγο πριν από την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο και το Παρίσι βγήκαν τα μαχαίρια ανάμεσα στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, με αιχμή του δόρατος, βέβαια, το θέμα της Ελλάδας.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συναντηθούν σήμερα στο Βερολίνο σε ένα δείπνο εργασίας εν όψει της διπλής επίσκεψης που θα κάνει ο Ελληνας πρωθυπουργός, με βασικό αίτημα την επαναδιαπραγμάτευση όρων του Μνημονίου και την επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής του ελληνικού προγράμματος.

Πριν από το δείπνο είχε προγραμματιστεί μια συνέντευξη Τύπου, αλλά οι δύο ηγέτες διαφωνούν για το πώς πρέπει να γίνουν οι δηλώσεις. Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, που επικαλείται διπλωματική πηγή, ο Γάλλος πρόεδρος «δεν έχει μιλήσει για την Ελλάδα εδώ και καιρό και επιθυμεί να παραχωρήσει μια μεγάλη συνέντευξη Τύπου» και να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Αντίθετα, η Ανγκελα Μέρκελ επιθυμεί να κάνει μια πολύ σύντομη δήλωση και να μην επεκταθεί σε λεπτομέρειες. Ετσι ο Γάλλος πρόεδρος αποφάσισε να δώσει τη δική του συνέντευξη Τύπου στη γαλλική πρεσβεία του Βερολίνου, αμέσως μετά το δείπνο με τη Γερμανίδα καγκελάριο. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επικοινώνησε με τη γερμανική καγκελαρία, η οποία δεν θέλησε να σχολιάσει το ενδεχόμενο ατομικής συνέντευξης Τύπου του κ. Ολάντ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Ανγκελα Μέρκελ θέλει να επικοινωνήσει τα λιγότερα δυνατόν στοιχεία για το ελληνικό ζήτημα, καθώς καμία απόφαση δεν έχει ακόμη ληφθεί. Η γερμανική πλευρά δεν θέλει, επιπλέον, να διαφανούν διαφορές στις θέσεις των δύο χωρών για την Ελλάδα.

Η διαφωνία Γερμανίας – Γαλλίας για το περιεχόμενο της συνέντευξης Τύπου δεν είναι τυπική. Είναι προφανές ότι οι δύο ηγέτες έχουν διαφορετική προσέγγιση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η Γερμανία επιμένει ότι καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί προτού η τρόικα παρουσιάσει την έκθεσή της στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ο Φρανσουά Ολάντ, από την πλευρά του, φέρεται διατεθειμένος να ζητήσει ανοχή για το ελληνικό πρόβλημα και να στηρίξει το ελληνικό αίτημα για επιμήκυνση του δημοσιονομικού προγράμματος.

{{-PCOUNT-}}26{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ