Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

Ο Ράιχενμπαχ ξΕΣΠΑσε για τις καθυστερησεις!

Τον γόρδιο δεσμό των κοινοτικών ενισχύσεων για ενίσχυση της ρευστότητας προσπάθησαν να λύσουν χθες η υπουργός Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου και ο επικεφαλής της «Ομάδας Δράσης» για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ. Οι διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν τα ταμεία εγγυήσεων, μέσω των οποίων θα ενισχυθούν με κεφάλαια κίνησης οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα ξεκινήσουν τα βαλτωμένα έργα στους οδικούς άξονες, δεν ήταν το μοναδικό θέμα συζήτησης. Οι καθυστερήσεις στο περίφημο σχέδιο «Ελλάδα, φιλική στις επιχειρήσεις», που περιλαμβάνει κατάργηση σωρείας γραφειοκρατικών εμποδίων και άλλα μέτρα βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, απασχόλησαν επίσης τη συνάντηση.

Μετά τη συνάντηση, η υπουργός Ανάπτυξης έφυγε για τις Βρυξέλλες προκειμένου να συναντηθεί με τον επίτροπο για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Ολι Ρεν και τον επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική Γιοχάνες Χαν. Ο κ. Χαν, που έχει έρθει δύο φορές στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, πιέζει για επιτάχυνση της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων μέσω του ΕΣΠΑ. Το ίδιο προσπαθεί και ο Χ. Ράιχενμπαχ, με την «Ομάδα Δράσης» να έχει «σημαδέψει» 180 έργα που, αν προχωρούσαν, θα υπήρχε άμεση θετική συνέπεια στην οικονομία.

Ο επικεφαλής της «Ομάδας Δράσης» θα παρουσιάσει αύριο τη δεύτερη τριμηνιαία έκθεση για την Ελλάδα, ενώ σήμερα συνεχίζει τις επαφές με κυβερνητικά στελέχη. Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να καθοριστεί και το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα λειτουργήσουν οι επιτηρητές της τρόικας στα υπουργεία, με βάση τις προβλέψεις του νέου Μνημονίου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ