Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

Ο Ράιχνμπαχ πουλάει τώρα και τον Ήλιο της Ελλάδας

Πρόσκληση προς τους δημάρχους, ώστε να συμμετάσχουν στην υλοποίηση της «φούσκας» που ακούει στο όνομα «Ηλιος», για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά και εν συνεχεία την εξαγωγή της σε χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, απηύθυνε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Με επιστολή του προς την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης γνωστοποιεί ότι η κυβέρνηση αναζητεί μεγάλες δημόσιες εκτάσεις -κατά προτίμηση άνω των 500 στρεμμάτων- όπου θα τοποθετηθούν μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και κυρίως φωτοβολταϊκά συστήματα.

Την ίδια στιγμή η βρετανική εφημερίδα «The Guardian» υποστηρίζει ότι ο Γερμανός επίτροπος Ενέργειας Γ. Ετινγκερ συζήτησε πρόσφατα με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης (Task Force) για την Ελλάδα Χ. Ράιχενμπαχ το πώς η χώρα μας μπορεί να αποπληρώσει τμήμα του χρέους μέσω της πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε. Η εφημερίδα υπενθυμίζει και σχετικές δηλώσεις που είχαν γίνει πρόσφατα από την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, αλλά η βιωσιμότητα του σχεδίου «Ηλιος» αμφισβητείται.

Η κυβέρνηση είχε φτάσει μέχρι του σημείου να αφήνει να διαρρεύσει ότι θα τιτλοποιήσει τα μελλοντικά έσοδα από το «Ηλιος» (τα υπολόγιζε σε δεκάδες δισ. ευρώ για την προσεχή 20ετία!) χωρίς καν να έχει εξασφαλίσει τις εκτάσεις, τη χρηματοδότηση και την τεχνολογία που θα επιτρέψει τη μεταφορά ηλεκτρισμού προς τη Γερμανία. Ομως, οι πρόχειροι υπολογισμοί των στελεχών του υπουργείου Περιβάλλοντος σύμφωνα με τους οποίους η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο δείκτη ηλιακής ακτινοβολίας στην Ευρώπη -και συνεπώς αποτελεί ιδανική περιοχή για φωτοβολταϊκά μεγάλης έκτασης- καταρρίπτονται. Ο Πολ βαν Σον, πρόεδρος του οργανισμού Desertec (που προωθεί την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην έρημο της Αφρικής και τη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη), δηλώνει στην «Guardian» ότι στη νότια Ισπανία η απόδοση των φωτοβολταϊκών θα είναι υψηλότερη της Ελλάδας.

Οι Γερμανοί ενδιαφέρονται για το σχέδιο «Ηλιος» προκειμένου να διασώσουν τις τοπικές βιομηχανίες παραγωγής φωτοβολταϊκών στοιχείων, αρκετές από τις οποίες βρίσκονται προ της χρεοκοπίας. Γνωρίζουν ότι στην ουσία δεν θα πωλεί η Ελλάδα ρεύμα στους Γερμανούς, αλλά οι Γερμανοί στην Ελλάδα! Είναι πρακτικά αδύνατο, με τις υφιστάμενες υποδομές δικτύων μεταφοράς, να εξαχθεί στη Γερμανία η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται από τα φωτοβολταϊκά. Στην πραγματικότητα, αν πότε υλοποιηθεί το σχέδιο «Ηλιος» (κάτι για το οποίο οι περισσότεροι αμφιβάλλουν), το ρεύμα θα πωλείται από τους Γερμανούς στην Ελλάδα και η υπεραξία θα πηγαίνει στις τσέπες των γερμανικών εταιριών που θα διαχειρίζονται τα φωτοβολταϊκά. Το σχέδιο «Ηλιος» προβλέπει ότι θα επενδυθούν περί τα 20 δισ. ευρώ για την κατασκευή φωτοβολταϊκών μέσω των οποίων θα παράγονται 10 GW έως το 2050.

Φώτης Κόλλιας


Ο Χορστ (του Δ’ Ράιχ) έπιασε δουλειά και τράβηξε το αυτί πέντε υπουργών

Την πρώτη ουσιαστική «έφοδό» του στην Αθήνα, παραμονές της εθνικής επετείου, έκανε χθες ο υπερπρωθυπουργός Χορστ Ράιχενμπαχ, πραγματοποιώντας σειρά επαφών με υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη και μοιράζοντας, αμέσως, κίτρινες κάρτες εν όψει της αναφοράς που θα συντάξει τον Νοέμβριο. Ο Γερμανός αξιωματούχος συναντήθηκε χθες με τους υπουργούς Υγείας, Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης, Περιβάλλοντος, καθώς και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ενώ συνομιλίες είχε και με τον επικεφαλής του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων Κωνσταντίνο Μητρόπουλο. Ενδεικτική της δουλικότητας την οποία δείχνουν οι υπουργοί του κ. Παπανδρέου στον επικυρίαρχο της χώρας είναι η δήλωση του υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ντ. Ρόβλια ότι «ο κ. Ράιχενμπαχ αγαπάει την Ελλάδα»!

Τη 40λεπτη συνάντηση του Ανδρέα Λοβέρδου με τον κοινοτικό τεχνοκράτη στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού επί της οδού Κηφισίας μονοπώλησε το ζήτημα τιμολόγησης των φαρμάκων. Ο υπουργός Υγείας ζήτησε τη συνδρομή του αξιωματούχου σε επίπεδο τεχνογνωσίας, με τον κύριο Ράιχενμπαχ να διευκρινίζει ότι θα παράσχει στήριξη σε θέματα ΕΣΠΑ και απορροφητικότητας κοινοτικών κονδυλίων.

Ανάμιξη και στα θέματα Δικαιοσύνης επιχειρήθηκε, πάντως, από την «ομάδα κρούσης» με τον επικεφαλής της να συναντάται με τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου. Στη συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος όλα τα θέματα που περιλαμβάνονται στην επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης προς τον πρωθυπουργό, που κοινοποιήθηκε και στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο. Στην επιστολή του ο κ. Παπαϊωάννου γνωστοποιούσε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί μεταρρυθμίσεις που βασίζονται στη μεταφορά τεχνογνωσίας από χώρες όπως η Βρετανία, η Γερμανία και η Ολλανδία, ως προς την επιτάχυνση της εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων και την ψηφιακή Δικαιοσύνη. Οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 4 Νοεμβρίου, στη νέα σύσκεψη παρουσία και των πρέσβεων που θα κληθούν να παράσχουν τις τεχνικές για την προώθηση των σχετικών στόχων.

Ο Γερμανός αξιωματούχος συναντήθηκε και με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή, από τον οποίο ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, την ενεργότερη δραστηριοποίηση της οικονομικής αστυνομίας για την καταστολή της φοροδιαφυγής.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών του κοινοτικού αξιωματούχου με τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη τέθηκε το θέμα της ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, με τον υπουργό να παρουσιάζει στον Γερμανό τεχνοκράτη τις δράσεις που προωθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

Η συζήτηση του κ. Ράιχενμπαχ με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, περιστράφηκε γύρω από το πρόγραμμα «Ηλιος» και την παραγωγή πράσινης ενέργειας καθώς και την επιτάχυνση της διαδικασίας κτηματολόγησης, ενώ ο κοινοτικός αξιωματούχος συναντήθηκε και με τον επικεφαλής του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων Κωνσταντίνο Μητρόπουλο.

Ολοκληρώνοντας τον γύρο των επαφών ο Ράιχενμπαχ έσπευσε να αποποιηθεί τον ρόλο του τοποτηρητή στην Ελλάδα. «Είμαι εδώ για να συντονίζω τη βοήθεια που η τρόικα, η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τα κράτη- μέλη παρέχουν στην Ελλάδα» τόνισε ο Γερμανός τεχνοκράτης καταλήγοντας: «Πρέπει να κατανοήσει ο λαός ότι πρόκειται για προσφορά βοήθειας και όχι επιβολή πολιτικής».

Χρυσάνθη Λαμπροπούλου


FITCH: Δεδομένη η χρεοκοπία

«Η Ελλάδα είναι αφερέγγυα και είναι αναπόφευκτη μια χρεοκοπία της». Η δήλωση αυτή ανήκει στον Tony Stringer, επικεφαλής των κρατικών αξιολογήσεων παγκοσμίως του οίκου Fitch, κατά τη διάρκεια χθεσινής τηλεδιάσκεψης. Εν όψει της σημερινής κρίσιμης συνόδου κορυφής, η Fitch δεν βλέπει άμεση λύση.

Αντίθετα, εκτιμά ότι υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα βρεθεί σε ύφεση, μπορεί και μέσα στον ερχόμενο χειμώνα. Σύμφωνα με τον κ. Stringer δεν είναι μόνο η περίπτωση της Ελλάδας που προκαλεί τριγμούς στο ευρωπαϊκό οικονομικό οικοδόμημα, αλλά είναι και το outlook Ιταλίας και Ισπανίας, που ανησυχεί εξίσου. Η Fitch θεωρεί ότι τώρα πια οι επιλογές της Ε.Ε. έχουν περιοριστεί και δεν αρκεί το ασφαλιστικό σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο θα υπάρξει εξοικονόμηση κεφαλαίων, για να χρησιμοποιηθούν με τη σειρά τους ώστε να εξισορροπηθεί ένα μέρος των ζημιών που θα καταγράψουν οι αγοραστές χρέους από αδύναμες χώρες, όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία.


«Διάγγελμα» σήμερα από τον ηγεμόνα

Σήμερα αναμένεται να βγάλει «διάγγελμα» ο ξένος υπερπρωθυπουργός της χώρας Χορστ Ράιχενμπαχ. Ο επικεφαλής της «ομάδας δράσης» της Κομισιόν για την Ελλάδα πραγματοποίησε χθες συναντήσεις με τους Ελληνες υπουργούς και σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει τα συμπεράσματά του σε συνέντευξη Τύπου. Η task force θα υποβάλει στις αρχές Νοεμβρίου έκθεση για την κατάσταση που διαπίστωσε στην Αθήνα, στην οποία θα αναλύει τα επόμενα βήματά της.

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ