Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020

Ο Σαμαράς δεν βρήκε κανένα σημείο επαφής

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Στην αδιαλλαξία των κομμάτων της Αριστεράς και την ουσιαστική άρνηση των υπολοίπων προσέκρουσε η προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά να αξιοποιήσει τη διερευνητική εντολή που έλαβε χτες το μεσημέρι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συναντήθηκε αρχικά με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ως αρχηγούς του δεύτερου και τρίτου κόμματος αντίστοιχα. Η πρόταση που κατέθεσε αφορούσε τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, με δύο επιδιώξεις: Να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και να αλλάξει η πολιτική του Μνημονίου, «μέσα από επαναδιαπραγμάτευση, με αναπτυξιακά μέτρα, ώστε να σταματήσει η ύφεση και να ανακουφιστεί η κοινωνία», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «οι προγραμματικές θέσεις του κ. Σαμαρά βρίσκονται στον αντίποδα του εναλλακτικού σχεδίου διακυβέρνησης της Αριστεράς», απορρίπτοντας την πρόταση και δηλώνοντας ότι σχεδιάζει να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα συνεννόησης, πρωτίστως με τις δυνάμεις της Αριστεράς, «ώστε να έχουμε το επόμενο διάστημα εξελίξεις σε προοδευτική κατεύθυνση», όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση. Ταυτόχρονα, αναδεικνύοντας ως «σημαντικότερο» λόγο απόρριψης της πρότασης το γεγονός ότι η Ν.Δ. έχει υπογράψει το δεύτερο Μνημόνιο, απέρριψε ουσιαστικά τη συμμετοχή και σε κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος αντιπρότεινε στον κ. Σαμαρά να σχηματιστεί ευρύτερη κυβέρνηση ενότητας, με βάση πέντε σημεία που περιέγραψε και με τη συμμετοχή, πέραν της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ (που είχε ήδη απορρίψει την πρόταση!) και της Δημοκρατικής Αριστεράς, με πρωθυπουργό «ένα πρόσωπο ευρείας αποδοχής, ικανό να συνθέτει και να εξισορροπεί απόψεις».

Μάλιστα, υιοθετώντας για πρώτη φορά την πρόταση του κ. Σαμαρά για επαναδιαπραγμάτευση πολιτικών του Μνημονίου, τόνισε ότι το πρόσωπο αυτό «πρέπει να απηχεί τη νέα τάση που έχει καταγραφεί με το εκλογικό αποτέλεσμα, που είναι μια τάση προσπάθειας, επαναδιαπραγμάτευσης, επαναπροσδιορισμού, για να πετύχουμε πιο πολλά πράγματα».

Η τρίτη και τελευταία συνάντηση του προέδρου της Ν.Δ. ήταν με τον Φώτη Κουβέλη, που επίσης απέβη άκαρπη. «Είναι προφανές ότι μια μεταμφιεσμένη συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, όπως και αν την ονομάσει κάποιος, δεν θα είναι σε αρμονία με το εκλογικό μήνυμα και την εντολή των πολιτών» δήλωσε στη συνέχεια ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Στο ενδιάμεσο, μεσολάβησε η τηλεφωνική επικοινωνία με την Αλέκα Παπαρήγα και η προσπάθεια επικοινωνίας με τον Πάνο Καμμένο. «Τηλεφώνησα και στην κυρία Παπαρρήγα, γενική γραμματέα του ΚΚΕ, και συμφωνήσαμε ότι δεν συντρέχει λόγος να συναντηθούμε, αφού το κόμμα της διαφωνεί με την ευρωπαϊκή προοπτική» δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

Οταν η γραμματέας του διευθυντή του γραφείου του κ. Σαμαρά Κώστα Μπούρα τηλεφώνησε στα γραφεία των Ανεξάρτητων Ελλήνων ζητώντας τον διευθυντή του γραφείου του κ. Καμμένου, στην επικοινωνία παρενέβη ο ηθοποιός και βουλευτής Παύλος Χαϊκάλης, ο οποίος απάντησε ότι οι Ανεξάρτητοι Ελληνες δεν συζητούν με τη Ν.Δ. και τον Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας μάλιστα, εν είδει αστεϊσμού, ότι διευθυντής του γραφείου είναι ο Γεώργιος Γεωργαλάς, που απουσιάζει.

«Απευθύναμε την πρότασή μας σε όλα τα κόμματα, που θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε μια τέτοια προσπάθεια, αλλά είτε απέρριψαν ευθέως τη συμμετοχή τους είτε έθεσαν ως όρο τη συμμετοχή άλλων. Που όμως δεν δέχονται!» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, αφού κατέθεσε την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τόνισε επίσης ότι η Ν.Δ. ήταν το μόνο κόμμα που προειδοποιούσε για τον κίνδυνο ακυβερνησίας. «Αυτό ακριβώς που και σήμερα προσπάθησα να αποτρέψω. Εκανα ό,τι μπορούσα για να υπάρξει αποτέλεσμα. Ομως στάθηκε αδύνατο» υπογράμμισε.

Κώστας Παπαχλιμίντζος


Κρύβεται τώρα πίσω από το… 13,2 % ο Βενιζέλος!

Το προσωπείο της «υπεύθυνης δύναμης» φορά τώρα το ΠΑΣΟΚ, που ενδιαφέρεται δήθεν για τη συγκρότηση κυβέρνησης, βγάζοντας όμως την ουρά του απ’έξω και ρίχνοντας το μπαλάκι στη Ν.Δ. και στον ΣΥΡΙΖΑ, κρυπτόμενο πίσω από την τρίτη θέση όπου το «έταξε» ο λαός. Ενδεικτική είναι η δήλωση του Ευ. Βενιζέλου χθες, ότι «είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να συμβάλουμε, στο μέτρο πλέον του νέου μεγέθους μας».

Ηδη, οι πρώτες συζητήσεις για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, σε μια κυβέρνηση «εθνικής ενότητας», όπως την εξειδίκευσε σε συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντ. Σαμαρά ο Ευ. Βενιζέλος, αφορούν κάποιον «καθηγητή». Περιγράφοντας ωστόσο τον πρωθυπουργό μιας «κυβέρνησης εθνικής ενότητας» ως «πρόσωπο ευρείας αποδοχής», που θα πρέπει να «απηχεί τη νέα τάση που έχει καταγραφεί με το εκλογικό αποτέλεσμα, που είναι μια τάση προσπάθειας επαναδιαπραγμάτευσης», ο κ. Βενιζέλος άφησε ανοιχτό, στο πλαίσιο ενός ελιγμού εντυπώσεων, το ενδεχόμενο να αποδεχτεί ως πρωθυπουργό ακόμα και τον Αλ. Τσίπρα, τον Φ. Κουβέλη ή τον Αντ. Σαμαρά, εφόσον πάντως συμφωνήσουν όλοι οι αρχηγοί. Σε αυτό που επιμένουν από το ΠΑΣΟΚ είναι η συμμετοχή τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΔΗΜ.ΑΡ. Ενδόμυχος στόχος είναι κατά πολλούς η πίεση του ΣΥΡΙΖΑ να «εκτεθεί», παρουσιάζοντας την «πραγματική του πρόταση» περί καταγγελίας της δανειακής σύμβασης. Την πρόταση πέντε σημείων του αναμένεται να επαναλάβει ο Ευ. Βενιζέλος σήμερα στον Αλ. Τσίπρα, που παίρνει τη δεύτερη διερευνητική εντολή. Η ίδια πρόταση ισχύει και εφόσον πάρει εκείνος την τρίτη, με πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ πάντως να σημειώνουν ως ενδεχόμενο να την επιστρέψει άμεσα, καθώς θα έχει προηγηθεί ήδη συνάντηση με τους δύο άλλους αρχηγούς.

Η πρόταση είχε συζητηθεί νωρίτερα σε σύσκεψη των άλλοτε πρωτοκλασάτων στην Ιπποκράτους. Επέμειναν στην παραμονή της χώρας στο ευρώ ως απαραβίαστο όρο και σε ένα μίνιμουμ πραγματοποίησης των προεκλογικών εξαγγελιών τους, με παρευρισκόμενα στελέχη πάντως να μην αποκλείουν -κάποιοι να προεξοφλούν κιόλας- επαναληπτικές εκλογές, πιθανότατα στις 10 ή 17 Ιουνίου. Το ενδεχόμενο «ξόρκισε» σε συνεντεύξεις της η Φώφη Γεννηματά, επισημαίνοντας πάντως ότι η ευθύνη βαραίνει πρωτίστως τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Χθες, πάντως, εκ των ιδρυτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παναγιωτακόπουλος, παρατήρησε σε έντονο ύφος ότι η ψήφος του ελληνικού λαού απαγορεύει στο ΠΑΣΟΚ να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε κυβέρνηση και ζήτησε αλλαγή πολιτικής ρότας εν είδει «τελευταίας προειδοποίησης πριν από το οριστικό διαζύγιο με τον λαό, πριν από τη διάλυση της δημοκρατικής παράταξης», όπως είπε. Μίλησε ουσιαστικά για ανάγκη ιδεολογικού προσανατολισμού του κόμματος, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα δεχτεί συμμετοχή του σε οποιαδήποτε κυβέρνηση, αν και θα δεχόταν ίσως «ψήφο ανοχής»…

Μαριτίνα Ζαφειριάδου


Η μπλόφα του Τσίπρα που ποντάρει σε επαναληπτικές

Απεύχεται το ενδεχόμενο να τον αιφνιδιάσουν οι αρχηγοί των άλλων πολιτικών δυνάμεων, παρέχοντάς του «ψήφο ανοχής ή εμπιστοσύνης» για να σχηματίσει κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας και επενδύει στο σενάριο των επαναληπτικών εκλογών τον Ιούνιο. Και αυτό με την ελπίδα ότι θα αυξήσει περαιτέρω τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, για να μπορέσει να πιέσει με όρους ισχύος το σύνολο των δυνάμεων της Αριστεράς και της Οικολογίας, ακόμη και αυτές που δεν εισήλθαν στη Βουλή, στην κατεύθυνση ενός νέου «συνασπισμού εξουσίας» με ευρεία λαϊκή νομιμοποίηση.

Είναι προφανές ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει συνειδητοποιήσει ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν πολιτικά περιθώρια και αριθμητικά δεδομένα που να του επιτρέψουν τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά το πέρας των διερευνητικών επαφών που θα έχει με τους αρχηγούς των κομμάτων. Ωστόσο την εντολή που θα λάβει για τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σκοπεύει να την αξιοποιήσει στον μέγιστο επικοινωνιακό βαθμό, για να προετοιμάσει το έδαφος στην πορεία προς τις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου, χρησιμοποιώντας ως κεντρικό πρόταγμα στη στρατηγική αυτή την ανάγκη συσπείρωσης και συνεργασίας όλων των δυνάμεων της Αριστεράς, καθώς επίσης και των κοινωνικών φορέων που αντιμάχονται το Μνημόνιο.

Για να το πετύχει αυτό και να δώσει στο εκλογικό αυτό σχέδιο χαρακτήρα «λαϊκής εξουσιοδότησης» και «ευρύτερης στήριξης», σκέφτεται να εξαντλήσει το τριήμερο, «περιφέροντας» τη διερευνητική εντολή σε κομματικές δυνάμεις που βρέθηκαν εκτός του Κοινοβουλίου, όπως οι Οικολόγοι Πράσινοι, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καθώς επίσης και σε συνδικαλιστικούς φορείς. Δεν πρόκειται δηλαδή να περιοριστεί στις κοινοβουλευτικές δυνάμεις, από τις οποίες έχει ήδη εισπράξει -προτού ακόμη έρθει στα χέρια του η εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης- το πρώτο «όχι» από το ΚΚΕ.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ έκοψε τη φόρα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με χθεσινή ανακοίνωση, στην οποία εξέφρασε προληπτικά την άρνηση για συνεργασία μαζί του.

«Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να στηρίξει οποιασδήποτε σύνθεσης κυβέρνηση προκύψει από τη μετεκλογική συνεργασία των κομμάτων, οποιοδήποτε πρόσημο και αν έχει. Η κυβέρνηση αυτή δεν πρόκειται να προσφέρει τίποτε θετικό για τον λαό. Για να γίνει δεκτή η συμμετοχή του ΚΚΕ σε μια κυβέρνηση, δεν απαιτείται απλώς το κόμμα να κάνει μια μικρή υποχώρηση, αλλά να αναποδογυρίσει το πρόγραμμα και την πολιτική του, να κάνει απαράδεκτους συμβιβασμούς» ανέφερε ο Περισσός, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. «Η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ που διαθέτει σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα είναι τεράστια απέναντι στον λαό για τα απροκάλυπτα ψέματα που είπε πριν και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, τις αυταπάτες που έσπειρε και σπέρνει ότι μπορεί να υπάρξουν καλύτερες μέρες».

Γιώργος Κατσίγιαννης

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σκληρή κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα! «Μεγάλη» εκστρατεία ενημέρωσης εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

Μέγα ζητούμενο η δίκαιη κατανομή των κονδυλίωνΜετωπική σύγκρουση, και μάλιστα... αναπάντεχη, είχαν στη Βουλή οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή το νομοσχέδιο...

Μειώθηκε το ιικό φορτίο στα λύματα Αθήνας – Θεσσαλονίκης! Προειδοποιεί ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών

Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο σε άλλους περιφερειακούς νομούς, προειδοποιεί ο πρύτανης του Πανεπιστημίου ΑθηνώνΕικόνα από την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα...

Παρέμβαση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ για δώρο Χριστουγέννων και ασθενέστερα νοικοκυριά

Να δοθεί ολόκληρο το δώρο των Χριστουγέννων στους εργαζομένους των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία πρότεινε χθες από τη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας,...

26 συλλήψεις σε οίκο ανοχής στην Ομόνοια!

Η Αστυνομία επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 18.000 €!Έφοδο σε έναν οίκο ανοχής στην περιοχή της Ομόνοιας έκαναν το απόγευμα της Τρίτης άνδρες της Αστυνομίας,...

Στόχος των Ευρωπαίων η… σωτηρία των γιορτών!

Σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων με στόχο να «διασωθούν» τα Χριστούγεννα. Ανοίγει τους ναούς η ΓαλλίαΕπιχείρηση «σώστε τα Χριστούγεννα» οργανώνεται στην Ευρώπη, όπου οι...