Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021

Ο Σαμαράς (που ετοιμάζεται να επιστρέψει) στέλνει μήνυμα στους υπουργούς: «Ξεχάστε τις διακοπές!»

«Ξεχάστε τις διακοπές. Αυτό το καλοκαίρι είναι το πιο κρίσιμο από τη Μεταπολίτευση». Αυτό το μήνυμα έδωσε στους υπουργούς και τους συνεργάτες του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε απανωτές συναντήσεις που είχε το Σαββατοκύριακο μαζί τους.

Μάλιστα την εντολή του κ. Σαμαρά θα διαβιβάσει τόσο ο γραμματέας της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος όσο και ο διευθυντής του Γραφείου του πρωθυπουργού Κώστας Μπούρας. Παράλληλα χθες ο θεράπων ιατρός του Αντώνη Σαμαρά, Πάνος Θεοδοσιάδης, ο οποίος τον εξέτασε στην πρωθυπουργική οικία στην Κηφισιά, τόνισε ότι «όλα εξελίσσονται ικανοποιητικά» και τόνισε ότι ο πρωθυπουργός δεν χρειάζεται να επισκεφθεί εκ νέου το Αττικό νοσοκομείο. Μάλιστα, όπως τόνιζαν συνεργάτες του κ. Σαμαρά, ο πρωθυπουργός θα δώσει το «παρών» στις προγραμματικές δηλώσεις τις οποίες θα αναγνώσει, ενώ σήμερα θα έχει ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης τη γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας για το πότε είναι δυνατό να ξεκινήσει η διαδικασία στη Βουλή.

Ηδη οι πρώτοι που συνειδητοποίησαν τι τους περιμένει από πλευράς εργασίας είναι οι συνήθεις… ύποπτοι:

Οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού. Ηδη από σήμερα ξεκίνησε η λειτουργία συντονισμού της επικοινωνιακής ομάδας, ώστε να αποφευχθούν παρατράγουδα που θα τραυματίσουν την εικόνα της κυβέρνησης. Το στίγμα που επιδιώκεται είναι σαφές: Ενιαίος λόγος, μια εικόνα, κεντρικός συντονισμός. Στις 7.30 το πρωί θα λειτουργεί η επικοινωνιακή ομάδα με εκπροσώπους από τα υπουργεία και τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης. Στη συνέχεια θα γίνεται μια δεύτερη σύσκεψη στο Μαξίμου με τη συμμετοχή του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου, του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, του διευθυντή του Γραφείου του πρωθυπουργού Κώστα Μπούρα, του υπευθύνου Επικοινωνίας του Μεγάρου Μαξίμου Γιώργου Μουρούτη, του επικοινωνιολόγου Χάρη Τσιμογιάννη και πιθανότατα και του βουλευτή Επικρατείας Χρύσανθου Λαζαρίδη.

Χθες από το πρωί γίνονταν απανωτές συσκέψεις με ατζέντα τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, τις αλλαγές προσώπων στον δημόσιο τομέα, αλλά και το κρίσιμο τετ α τετ με την τρόικα. Αν όλα πάνε σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι εκπρόσωποι της τρόικας θα συναντηθούν και με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη.

Με αυτό το σκεπτικό αυτό, ο πρωθυπουργός δέχτηκε χθες το πρωί τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο, με τον οποίο συζήτησε τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής και θέματα εξωτερικής πολιτικής, καθώς ο κ. Αβραμόπουλος μετέβη αργότερα στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη.

Το Σάββατο ο πρωθυπουργός δέχτηκε τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Π. Παναγιωτόπουλο και είχε μακρά σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο, τόσο για την αποτίμηση των αποτελεσμάτων της Συνόδου Κορυφής όσο και για τις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομικών, εν όψει και των προγραμματικών δηλώσεων.

Αλλεπάλληλες συσκέψεις έγιναν και στο Μέγαρο Μαξίμου. Το βράδυ συναντήθηκε το οικονομικό επιτελείο υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και με τη συμμετοχή του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του συνεργάτη του κ. Σαμαρά, Χρύσανθου Λαζαρίδη.

Στο τραπέζι έπεσε το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, καθώς το Μαξίμου έθεσε το θέμα της διεύρυνσης του καταλόγου των εταιριών που θα αποκρατικοποιηθούν αλλά και το ζήτημα του ΟΣΕ.

Ενδεικτική των προσδοκιών της κυβέρνησης είναι και η δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση τόνισε ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να είναι χρήσιμες και για τη χώρα μας. Ομως για να αποκομίσει οφέλη η Ελλάδα θα πρέπει να αποδείξει στους εταίρους μας την αξιοπιστία της: «Σε μια μεταγενέστερη φάση, αν προχωρήσουν τα πράγματα, θα μπορούσαμε να ζητήσουμε να επανεξεταστεί και το δικό μας ζήτημα».

Νίκος Ελευθερόγλου


Κομάντος στη διοίκηση με πρότερο έντιμο βίο!

Στην τελική ευθεία μπαίνει η στελέχωση του κρατικού μηχανισμού. Μπορεί οι υπουργοί να ετοιμάζουν τις εισηγήσεις τους και να έχουν δώσει ονόματα επιλογής τους, αλλά η απόφαση για τα πρόσωπα θα ληφθεί σε κεντρικό επίπεδο και συγκεκριμένα από το Μέγαρο Μαξίμου. Η εντολή που έχει δώσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είναι ξεκάθαρη: Να αποφευχθούν «κουμπάροι» και «κολλητοί» που θα έδιναν την αίσθηση αναξιοκρατίας.

«Πρέπει να στείλουμε ένα άλλο μήνυμα στην κοινωνία. Να μπουν πρόσωπα που ξέρουν από διοίκηση και να μην προκαλούν με τη συμπεριφορά τους» τόνιζε σε στενούς του συνεργάτες ο κ. Σαμαράς και πρόσθετε: «Να τους ψάξετε όλους καλά και ιδιαίτερα εκείνους που θα αναλάβουν τις δύσκολες αποστολές. Να λειτουργούν ως κομάντος».

Οπως είχε αποκαλύψει η «κυριακάτικη δημοκρατία» πριν από δύο εβδομάδες, η τελική επιλογή των προσώπων που θα κληθούν να επωμιστούν το βάρος της διαχείρισης και της κινητοποίησης του Δημοσίου θα γίνει απευθείας από το Μέγαρο Μαξίμου. Και μάλιστα για να μην μπορεί μάλιστα κανείς υπουργός να κάνει ότι δεν ήξερε και δεν άκουσε, ήδη η εντολή του κ. Σαμαρά, σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα», απεστάλη και γραπτώς μέσω επιστολής του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη.

Πολλές από τις αλλαγές θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την επίσκεψη της τρόικας, μια και η κυβέρνηση δεν θέλει να δώσει την εικόνα διάλυσης της Δημόσιας Διοίκησης, καθώς αν γίνουν αλλαγές τώρα κανείς δεν θα έχει προλάβει να ενημερωθεί.

Ωσπου να οριστικοποιηθεί η λίστα με τα νέα πρόσωπα, ακούγονται διάφορα ονόματα, άλλα εκ των οποίων έχουν αυξημένες και άλλα μειωμένες πιθανότητες να αξιοποιηθούν.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αναμένεται να τοποθετήσει σε θέση- κλειδί στο υπουργείο τον πρώην πρόεδρο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Νίκο Καραβίδη, ενώ πρόταση έχει γίνει και στον οικονομολόγο Πλάτωνα Μονοκρούσο. Αγνωστο είναι ποιος θα καταλάβει τη θέση του γενικού γραμματέα, μια και ο Ηλίας Πλασκοβίτης φαίνεται ότι σκοπεύει να επιστρέψει στα πανεπιστημιακά του καθήκοντα ή στο ΠΑΣΟΚ, μια και ο κ. Βενιζέλος τον θεωρεί δικό του άνθρωπο.

Στο ΤΑΙΠΕΔ, στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, στη θέση του Ιωάννη Κουκιάδη αναμένεται να τοποθετηθεί το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Αντώνης Βαρθολομαίος, ο οποίος ήταν πρόταση της Ν.Δ.

Στον ΟΠΑΠ για τη θέση τους προέδρου έχει ακουστεί το όνομα του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Γιάννη Παπαθανασίου και του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Wind Σωκράτη Κομινάκη. Προς το παρόν ο κ. Παπαθανασίου, που είναι πρώτος επιλαχών στη Β’ Αθηνών, έχει προσφύγει στο εκλογοδικείο διεκδικώντας την έδρα του.

Στη ΔΕΗ λέγεται ότι για τη θέση του Αρθούρου Ζερβού συζητείται ο πρώην πρόεδρός της, ως το 2009, και νυν αντιπρόεδρος του ΙΟΒΕ Τάκης Αθανασόπουλος.

Στον ΣΕΠΕ φέρεται ότι παραμένει μέχρι νεωτέρας ο Μιχάλης Χάλαρης.

Στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων η θέση είναι κενή ύστερα από την παραίτηση της Αθηνάς Δρέττα, που κατέβηκε ως υποψήφια βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 6ης Μαΐου. Ακούγεται και για τη θέση αυτή το όνομα του Δημήτρη Κοντού αλλά, αν μεταβεί στον ΟΑΕΔ, είναι πιθανό να επιλεγεί ο Παναγιώτης Δουφεξής, στενός συνεργάτης του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή στη θέση του Γιώργου Στεργίου λέγεται ότι ίσως τοποθετηθεί η Φωτεινή Βρύνα, υπεύθυνη καταναλωτικών οργανώσεων της Ν.Δ. – όμως τη θέση διεκδικεί και ο Κώστας Ζωντανός.

Στην Εθνική Ασφαλιστική συζητείται το όνομα του Δημήτρη Δημόπουλου, γενικού διευθυντή της Εταιρικής Τραπεζικής της Εθνικής.

Για γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών «παίζει» ο Παντελής Σκλιάς. Στο επανασυσταθέν υπουργείο Τουρισμού ακούγεται ότι «παίζουν» για να αναλάβουν θέσεις-κλειδιά δίπλα στη νέα υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη και στον επιχειρησιακό βραχίονα του υπουργείου, στον ΕΟΤ, τα ονόματα του πρώην υφυπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης Αναστάσιου Λιάσκου, του καθηγητή Χάρη Κοκκώση και του πρώην γ.γ. του υπουργείου Σπύρου Ευσταθόπουλου.

Στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου ακούγονται για τη θέση του γενικού γραμματέα τα ονόματα των Ν. Φιλίππου και Γιώργου Βλάχου και του Θανάση Μπούσιου. Για τον ΟΛΠ ακούγεται ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Νίκος Αναστασόπουλος, ενώ «παίζει» και το όνομα του γραμματέα του Δήμου Πειραιά Στέλιου Διαμαντίδη.

Στη Γεν. Γραμματεία Νέας Γενιάς θεωρείται πιθανό να τοποθετηθεί η Θεσσαλονικιά χειρουργός Πόπη Καλαϊτζή.

Στον ΟΓΑ ακούγεται το όνομα του τέως νομάρχη Φθιώτιδας Θανάση Χειμάρα.

Για την ΕΡΤ ακούγονται οι δημοσιογράφοι Νίκος Σίμος, Πάνος Κολιοπάνος και Γιάννης Βλαστάρης.


Για τον ΕΟΠΠΥ ο Θανάσης Γιαννόπουλος


Για τον ΕΟΠΥΥ ακούγεται το όνομα το όνομα του πρώην υφυπουργού Υγείας και τομεάρχη Υγείας της Ν.Δ., καθηγητή Αθανάσιου Γιαννόπουλου.

Στον ΟΑΕΔ τη θέση του Ηλία Κικίλια φημολογείται ότι μπορεί να πάρει ο Δημήτρης Κοντός, πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας και στενός συνεργάτης του νυν υφυπουργού Νίκου Νικολόπουλου.

Στο ΙΚΑ ο νυν διοικητής του Ροβέρτος Σπυρόπουλος είναι υπ’ ατμό,ν αν και το ΠΑΣΟΚ θέλει να τον κρατήσει.

Υποψήφιος για τη θέση φέρεται ο Θεόδωρος Αμπατζόγλου, που ήταν διοικητής και στο παρελθόν.

Στον ΟΑΕΕ ίσως μείνει μέχρι νεωτέρας η Γεωργία Κωτίδου. Αν αντικατασταθεί, φαβορί είναι ο πρώην πρόεδρος του Κωνσταντίνος Παπαθανασίου.

{{-PCOUNT-}}38{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ